TEST PLAY
Poly Bridge 3
Dragan KOSOVAC
1. jul 2023.

Vrli ljudi iz novozelandskog indie studija Dry Cactus dobro znaju dve stvari. Prvo i verovatno najbitnije je to šta voli njihova publika. Pogađate, radi se o simulatorima konstruisanja mostova svih formata od najrazličitijih materijala. Druga stvar koju znaju je kako da stvaraju baš takve igre za baš tu publiku. Na kraju su svi srećni, i autori i igrači. Divota.

Ako ste fan naslova koji se bave mostogradnjom, ova igra se ne propušta

Tri godine otkako su nas suvi kaktusovci obradovali igrom Poly Bridge 2 (SK 7/2020, i.sk.rs/28226), dobili smo i treći zvanični deo ovog serijala, koji je bez bespotrebnog komplikovanja naslovljen, prosto, Poly Bridge 3. Tradicionalno, ovaj žanr igara nema narativnu komponentu, već je glavni motiv igrača da izgrade što bolji most, trošenjem što manje sredstava, ali, ipak, razvojni tim je našao načina da promeni bazični meni za izbor nivoa u ono što ambiciozno nazivaju Open World Campaign. Naravno, ovde ni reči nema o nekom lutanju otvorenim svetom, pa kad nabasate na lepu klisuru, vi razvučete novi Golden Gejt. Zapravo, radi se o novom načinu prezentacije okruženja u kojima konstruišete svoje kreacije. U glavnom meniju na raspolaganju vam je mapa sa jedanaest zona, svaka sa svojim specifičnim vizuelnim identitetom, ali i stepenom težine. Tako, na primer, prve dve zone, Classic Rock i Miner Mountainst, sadrže više od 20 nivoa koji će vas naučiti osnovama klasične, viseće i hidraulične mostogradnje. Sem toga, neophodno je da završite uspešno bar šesnaest nivoa u ove dve zone prvog stepena težine, da bi vam se otvorile sledeće četiri, na drugom stepenu. Ove zone takođe imaju vlastiti vizuelni identitet sa vikinškom, tropskom, pustinjskom i gradskom temom. Sem toga, kada uspešno savladate deset izazova na ovom težinskom nivou, otvara se treći sa tri sveta, a na kraju, najteži ima dve zone koje kombinuju sve što ste naučili, i viseće, i pokretne, i elastične mostove, kao i skokove automobila koji izbegavaju brodove ispod i avione iznad samih mostova. Kao i u prethodnim delovima, igra kombinuje dva osnovna prikaza. Prvi je onaj dvodimenzioni, u kom konstruišete most koristeći sve raspoložive delove i svoju umešnost, a zatim se prebacujete u 3D prikaz testiranja vašeg mosta u praksi, bilo da se radi o jednostavnom prelasku jednog automobila ili o kompleksnom sprovođenju više klasa vozila na različite strane provalije, sa skokovima i sakupljanjem zvezdica kao specijalnim izazovom.

Iako, realno, nije lako „izmisliti toplu vodu” u trećem delu igre sa relativno jednostavnim konceptom, autori su se, ipak, potrudili da Poly Bridge 3 ima dovoljno inovacija i dodataka u odnosu na prethodnika, što sa tehničko-građevinske strane, što iz perspektive komfora pri radu (kopiranje i manipulacija fragmentima konstrukcije višestruko ubrzava vaš rad). Dalje, na primer, kod baš velikih naprezanja moguće je ugraditi betonski temelj koji će znatno unaprediti nosivost vaše konstrukcije. Sem toga, sve alatke i pomagala prilikom konstrukcije iz prethodnog dela su streamlineovane i lakše se koriste, a početni nivoi su još jasniji, sa objašnjavanjem osnova mostogradnje. Sem toga, iako „kampanja” igre ima više od 100 nivoa, a tu je i Sandbox režim u kom možete da pustite mašti na volju bez ograničenja u finansijama i materijalima, to i dalje nije sve. Poly Bridge 3 ima izvornu integraciju sa Steam Workshopom, tako da možete da probate da savladate izazove i konstruišete mostove u skladu sa parametrima koje su definisali drugi igrači. U trenutku pisanja ovih redova, u bazi je bilo više od hiljadu nivoa, što garantuje nedelje i nedelje zabave. Zabavna je i opcija Gallery, koja svim igračima nudi mogućnost da kreiraju kratak filmčić ili animirani gif uspešnog prelaska nekog nivoa ili spektakularnog faila, a tu su i modovi, koji iz korenja menjaju sve, od skinova u igri, do karakteristika pojedinih materijala.

Poly Bridge 3 je predivan naslov koji za dvadesetak evra nudi dane i nedelje zabave, a hardverska zahtevnost mu je, efektivno, smešna. Ako ste fan naslova koji se bave mostogradnjom, ova igra se ne propušta.

Potrebno: Intel ili AMD 64-bitni x86 procesor, 4 GB RAM, DirectX 10 grafička kartica, Windows 10

 

Ova igra je: najnoviji deo najveselijeg simulatora mostogradnje

Platforma: Windows (Steam), Linux, macOS

Veličina: 1 GB

Studio: Dry Cactus

Izdavač: Dry Cactus

Adresa: i.sk.rs/359145

PEGI: 7

85


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama