TEST PLAY
MotoGP 23
Vladimir PISODOROV
1. jul 2023.

Čini nam se da će se u Milestoneu dozvati pameti tek onog dana kada budu izgubili licencu za MotoGP šampionat. Nakon vrlo dobrog MotoGP 20, usledilo je bauljanje, pa smo iteracijama igre koje su se pojavile u prethodne dve godine bili sve, samo ne zadovoljni. Izdanje za 2023. godinu konačno je trebalo da donese prekretnicu i označi početak nove ere. Tako je barem bilo najavljivano...

U potpuno novoj kampanji najvažnije stvari su rivali i takozvani Turning Pointsi

Pred nama je osvežen roster, koji je mimikrija onog što se događa u tekućoj sezoni. Umesto da „proživaljvamo” trke i dešavanja iz prošlosti, fokusirani smo na novu kampanju u kojoj su najvažnije stvari rivali i takozvani Turning Pointsi. Potezi koje izvodite na stazi trebalo bi da vas koštaju mnogo više nego inače, sve zbog rivaliteta sa protivnicima, dok Turning Pointsi označavaju prelomne tačke u karijeri koje će vam pomoći da brže napredujete i ne ostanete zaglavljeni u šampionatima Moto3 i Moto2. Kampanja se, inače, „rasprostire” na dvadesetak sati, a obe novine koje smo pomenuli po izlasku na stazu padaju u vodu.

Dočekuje vas znatno modifikovan fizički model, ali i mehanika upravljanja. Navodno, cilj je bio obezbediti i početnicima da uživaju u vožnji, ali to ne da nije slučaj, već smo mišljenja da smo otišli korak unazad. Kočnice su i dalje rebus, a najveće razočaranje je sistem pomoći kom je prišiven naziv Neural. Savetujemo vam da nikako ne koketirate sa njim i da ga odmah eliminišete iz jednačine, jer će vam biti onemogućena svaka smislenija interakcija s motorom. AI umesto vas koči, skreće, vrši korekciju putanje, pa čak i ubrzava ako posumnja da ćete usled male brzine kretanja poljubiti asfalt. Na papiru, algoritam Neural trebalo bi da analizira vaše akcije i performanse i da prilagodi nivo pomoći detektovanom umeću, ali ne možemo da kažemo da smo tako nešto iskusili u praksi.

Sledeća velika novina kojom se autori diče jesu promenljive vremenske prilike, stvar koja u ozbiljnim simulacijama vožnje postoji godinama. Tu je i podrška za međuplatformsko igranje, koje je, ruku na srce, ograničeno na vlasnike Sonyjevih i Microsoftovih igračkih konzola. Iako ne želimo da je tako, većina važnih i novih stvari vezanih za MotoGP 23 ovde se završava.

Pretpostavljate da to, verovatno, znači da igru i dalje pokreće stari grafički engine i da smo i ove godine osuđeni na last-gen grafička rešenja. U potpunosti ste u pravu, pa ako vam je ovaj aspekt igranja bitan, još jednom ćete doživeti hladan tuš. Ruku na srce, neke stvari u ovom segmentu dobro su izvedene (kao, na primer, modeli motora, pa čak i pojedini segmenti na stazama), ali sve to je stara vest - situacija koja je identična nekoliko godina unazad. Produkcijski elementi još jednom razočaravaju kvalitetom, a sve zajedno nameće zaključak da će MotoGP 23, po običaju, privući samo najokorelije ljubitelje žanra i one igrače koji su propustili nekoliko prethodnih poglavlja serijala. Casual igračima ustrojstvo kampanje će vrlo brzo da postane dosadno, ako uopšte budu uspeli da ostvare neki napredak zbog promenjenog fizičkog modela i načina upravljanja. Šlag na tortu je protivnički AI, koji je zaslužan za „bacajuće” manevre kompjuterski vođenih igrača u krivine i nepoštovanje zakona fizike i mehaničkih ograničenja mašina koje važe za vas. Isto tako, AI je sve, samo ne umešan kada je diktiranje tempa u pitanju, pa iako zna da u kvalifikacijama vozi sporije i po nekoliko sekundi, u trci se transformiše u zver - i obrnuto.

Ride 5 nam je pred vratima, a ako se po jutru dan poznaje, bojimo se da nas čeka razočaranje. Naročito ukoliko su autori „prekopirali” fizički model i mehaniku upravljanja iz MotoGP 23. Verujemo da vas manjak noviteta, zastarele tehničke karakteristike i podatak da RiMS Racing i dalje apostrofiramo kao najbolju moto-igru u prethodnih nekoliko godina neće sprečiti da se latite novčanika i da se i ove godine družite sa neustrašivim jahačima dvotočkaša.

Potrebno: FX-4350 / Core i5-4590, 8 GB RAM, Radeon RX 460 / GeForce GTX 1050

Poželjno: Ryzen 5 1500X / Core i3-10100, 8 GB RAM, Radeon RX 5700 / GeForce GTX 1660 Ti

Ova igra je: moto-simulacija

Platforma: Windows, Xbox One/SXS, PlayStation 4/5, Switch

Veličina: 16 GB

Studio: Milestone S.r.l.

Izdavač: Milestone S.r.l.

Adresa:
motogpvideogame.com

PEGI: 3

77

Naš video:
i.sk.rs/359138


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama