TEST PLAY
Railway Empire 2
Darko MIHOKOVIĆ
1. jun 2023.

Stvaranje nastavaka bilo koje upravljačke simulacije vrlo je nezgodna rabota. Dovoljno je pogledati serijal Tropico i napore uložene da svih šest delova ne bi ličili jedan drugom kao jaje jajetu, pa je, na kraju, rezultat toliko silnog truda, opet, samo, polovičan. U slučaju specijalizovanih upravljačkih simulacija, kao što je Railway Empire, prostor za manevrisanje još je manji, jer železničku mrežu ne možete tek tako preseliti u neko okruženje van istorijskog konteksta. Čast izuzecima, poput prastare Transarctice (taj rimejk želimo da vidimo), ali očigledno je da Kalypso nije imao hrabrosti za drastične promene.

Efektivno, remaster originala iz 2018. godine, koji se ne trudi da zasluži sufiks „2” u naslovu

Railway Empire 2 pokriva zlatno doba parnih lokomotiva, tačnije, od dvadesetih godina XIX veka, pa sve do početka XX veka. Dostupne su dve, prilično velike mape - Severna Amerika i Evropa, zapravo, zapadni i centralni deo kontinenta, pri čemu je presek izvršen na vertikali Sarajevo-Budimpešta, tako da od kospleja kralja Milana nema ništa. Igra nudi kampanju od pet veoma dugačkih misija (trebaće vam više sati za svaku), pojedinačne scenarije, sandbox režim sa neograničenom količinom novca, te multiplayer putem interneta.

Mehanika igre se, u suštini, zasniva na konceptu potražnje. Ukoliko gradovima dopremate dovoljnu količinu tražene robe, oni će napredovati i rasti, otvarajući tako potražnju za novim tipovima robe. Meso i žitarice su deficitarna roba u svim gradovima, ali ćete živu stoku moći da dopremate samo ako grad poseduje klanicu i tako proizvodi meso za namirivanje potražnje u drugim gradovima u okviru železničke mreže. Igra ne dozvoljava kreiranje ruta sa više od dve stanice, čak ni kada su u pitanju putnički vozovi. Umesto toga, forsiraju se takozvane presedačke stanice, gde je neophodno izgraditi skladište, ukoliko je u pitanju roba, ili hotel, ako su po sredi putnici, u kome će čekati vezu do ciljne stanice.

Autori su shvatili da je sistem trasiranja pruge i postavljanja signala i skretnica na višekolosečnim deonicama bio suviše komplikovan i neintuitivan, pa su odlučili da ga ovom prilikom pojednostave. Klikom na dve stanice igra će ih automatski povezati, po sistemu najkraćeg mogućeg rastojanja, ne uzimajući teren u obzir, što rezultuje izuzetno skupom i strmom trasom zbog obilja mostova, tunela i zemljanih radova. Tu na scenu stupate vi, u pokušaju da sitnim pomeranjem trase ispratite teren i tako znatno snizite cenu izgradnje. Ipak, najbitnije je što će, kada se jednom odlučite za trasu i označite smerove po kolosecima, igra sama postaviti signalizaciju, predupredivši tako mnoge početničke greške. Nažalost, surova istina je da je ovo jedino bitno što su promenili u odnosu na prethodnu igru.

Iako je prošlo više od pet godina od prvog dela, ne možemo reći da je grafika doživela značajniji fejslifting, ali sve i dalje deluje prijatno za oko, što je i više nego dovoljno za igre ovog tipa. Jedino se može primetiti da su karikirani portreti protivnika i železničkog osoblja iz prvog dela ovde mesto ustupili 3D modelima.

Prvi Railway Empire je među igračima ostao upamćen kao vrlo loša investicija. Naime, po ceni jedne AAA igre dobijali ste samo jednu mapu - SAD, dok ste dodatne države i odgovarajuće lokomotive morali da dokupljujete kroz pregršt DLC-ova. Sada je početni kapital udvostručen, ali teško da će DLC štanc izostati.

Kalypso je ovoga puta prevazišao samog sebe i uspeo da napravi remaster igre iz 2018. godine. Railway Empire 2 ne da ne zaslužuje sufiks „2” u naslovu, nego bi teško mogao da prođe i kao zakrpa, jer ne donosi apsolutno nikakva unapređenja, samo peglanje nekih, usudićemo se reći, bagova iz prvog dela. Ako se prvi put susrećete sa Railway Empire igrama, možete se lepo zabaviti uz solidnu upravljačku simulaciju, ali ako ste već igrali keca, dvojka bukvalno deluje kao drumska pljačka.

Potrebno: Core i5-3450 / Ryzen 3 1200, 8 GB RAM, GeForce GTX 780 / Radeon RX 480, 4 GB VRAM

Poželjno: Core i7-9700 / Ryzen 7 2700, 16 GB RAM, GeForce GTX 1070 / Radeon RX 5700, 8 GB VRAM

Ova igra je: upravljačka simulacija železničke kompanije

Platforma: Windows, Playstation 4/5, Xbox One/SXS

Veličina: 22 GB

Studio: Gaming Minds Studios

Izdavač: Kalypso Media

Adresa: i.sk.rs/359092

PEGI: 7

60


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama