TEST PLAY
Stellaris: Galactic Paragons
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. jun 2023.

Sedma velika ekspanzija u sedmoj godini Stellarisa ukupno je dvadeset drugi DLC koji se od 2016. pojavio za najbolju SF 4X igru svih vremena. Sa jedne strane, ovaj konstantni priliv sadržaja obezbeđuje vitalnost igre, ali sa druge, predstavlja ozbiljnu finansijsku prepreku za svakog novog igrača koji se zaljubi u Stellaris i odmah hoće da vezu konzumira u celosti. Po sadašnjim cenama na Steamu, koje uključuju i znatne popuste za neke DLC-e, za to je potrebno oko 190 evra. Glb.

Najveću korist od Galactic Paragonsa imaće igrači koji su totalni „kontrol frikovi”

Stellaris: Galactic Paragons menja sve u vezi sa sistemom rukovođenja vašom galaktičkom civilizacijom, dajući konceptu liderstva neuporedivo više detalja, slobode i personalitija. Od izmena i dopuna koje donosi, najviše koristi imaju klasične biološke imperije sa društvenim uređenjima koja nisu zasnovana na zajedničkoj (geštalt) svesti i mašinskoj inteligenciji. Izmene i dopune počinju već u sistemu kreacije nove civilizacije, gde imamo jedan novi origin, „Under one rule”. Ovo specifično poreklo carstva podrazumeva da je do ujedinjenja i otiskivanja u daleki svemir došlo pod dirigentskom palicom harizmatičnog lidera sa bezmalo nadljudskim bonusima koje daje imperiji. Ljubitelji Warhammera 40K se već vidljivo oblizuju. Tu su, zatim, novi civicsi, specifični za različita društvena uređenja. Neki od njih, poput „crusader spirita” za autokratske imperije, daju masivne unity bonuse za imperije koje vode pravedne ratove, što je još jedan dokaz da je u dizajn ove ekspanzije prste umešao WH40K fan ili desetorica. Megakorporacije, demokratije i druga uređenja, naravno, dobijaju svoje specifične civicse, kojih ima previše čak i za puko licitiranje.

Najkrupnija proper izmena u igri je državni savet (council), sa nekoliko pozicija koje daju znatne bonuse na kompletno carstvo, republiku, korporaciju ili drugi entitet koji vodite. Svaki od lidera koji ima poziciju u savetu može da obavlja i zadatke na terenu, što je usko povezano sa idejom o limitu rukovodilaca koji je uveden ovom ekspanzijom. Broj naučnika, generala, admirala, diplomata ili guvernera sada je ograničen - startujete samo sa šest slotova, koje možete proširivati tokom igre, ali ne u velikoj meri (angažovanje lidera preko limita podrazumeva različite penale). To, pak, znači da ćete u ranoj fazi igre dobro razmisliti šta vam se više isplati - angažovanje naučnika za istraživanje svemira i anomalija ili guvernera koji će ranim kolonijama dati neophodan vetar u leđa. To važi i za konkurenciju, koja će, takođe, sporije inicijalno napredovati.

Lideri sa pozicijama u savetu obezbeđuju masne bonuse za celo carstvo, koji mogu da budu i jedinstveni, ukoliko regrutujete nekog od legendarnih galaktičkih „paragona” koji će vam se povremeno nuditi. Pored bonusa, savet služi i za pokretanje agendi, svojevrsnih „petogodišnjih planova” koji ciljano pojačavaju jedan ili više aspekata vaše imperije. To može da podrazumeva boost na diplomatiju, kolonizaciju, nauku ili na nešto deseto, a svako novo drvo tradicije koje otključate dodaje po jednu agendu u arsenal. Kad smo već kod tradicija, ekspanzija donosi čak dve nove, Aptitude i Statecraft - prva se tiče lidera i njihovih sposobnosti, druga interne politike.

Najveću korist od Galactic Paragonsa imaće igrači koji su totalni „kontrol frikovi”, jer ova ekspanzija omogućava prefinjeno cinculiranje i optimizaciju svakog društvenog uređenja. Njene mane tiču se odsustva stvarne podrške za određene tipove civilizacija pomenutih na početku, koji bi trebalo da dobiju malo više pažnje u nekom od sledećih sadržajnih dodataka. Ako spadate u iskusne igrače koji znaju šta rade, Stellaris sa ovom ekspanzijom nema smisla igrati na default podešavanjima, jer će vam i mid i late game krize biti smešne, s obzirom na stepen razvoja koji ćete biti u stanju da postignete. Eskalirajte, dakle, na svim poljima, oblikujući galaksiju po meri čoveka, inteligentnog fungoida, benevolentnog reptila ili drugog omiljenog arhetipa.

Potrebno: Core i3-530 / FX-6350, 4 GB RAM, GeForce GTX 460 / Radeon HD 5870 / Intel HD Graphics 4600

Poželjno: Core i5-3570K / Ryzen 5 2400G, 8 GB RAM, GeForce GTX 560 Ti / Radeon R7 370

Ova igra je:
ekspanzija za Stellaris

Platforma:
Windows, macOS

Veličina: 17,5 GB
(Stellaris + svi DLC-i)

Studio: Paradox Development Studio

Izdavač:
Paradox Interactive

Adresa:
www.stellarisgame.com

PEGI: 7

90


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama