VREMENSKA MAŠINA
Govorite li WAP?
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. april 2023.

Četrnaestog aprila, ruska Duma ratifikuje sporazum START II o ograničavanju nuklearnog arsenala, a tri dana kasnije, Savet federacije potvrđuje tu odluku. Istog dana, Crveni krst usvaja treći simbol organizacije - pored crvenog krsta i crvenog polumeseca, tu je sada i crveni dijamant. To je bio samo jedan od niza poteza osmišljenih da se Izrael privoli na članstvo u toj organizaciji koju je ignorisao preko pedeset godina.

Govorite li WAP? Wireless Application Protocol je tehnički standard za pristup informacijama preko bežične mobilne mreže, koji se koristio pre nego što su mobilni telefoni dobili dovoljno jak hardver, dovoljno velike ekrane i dovoljno dobre browsere da bi mogli da koriste HTML i druge moderne standarde. U aprilskom broju pišemo o WAP-u na klasičan, pitak i lako čitljiv način. Kad smo već kod interneta, donosimo i kraći vodič za moderatore diskusionih grupa. Moderisanje foruma, banovanje korisnika, flagovanje naloga, beskrajne rasprave na temu „ON JE POČEO SA VREĐANJEM I PRVI JE POMENUO HITLERA”... Nikada nije bilo bržeg načina da mladi, pametni entuzijasti postanu stari mizantropi.

U ovom ekstremno mršavom gejmerskom aprilu, za igru meseca biramo Nox, akcioni RPG u stilu Diabla. Imamo i opise (danas) zaboravljenih veličina, kao što su Beetle Crazy Cup, Alien Nations, Might & Magic VIII: Day of the Destroyer, Croc 2 i Toy Story 2. Testiramo i konzolu Sony PlayStation 2, koja se konačno našla i na lagerima domaćih uvoznika, pardon, švercera.

april 2005.

Drugog aprila, umire papa Jovan Pavle II, a preko četiri miliona vernika se sliva u Vatikan da ga isprati. Devetnaestog aprila, nasleđuje ga Benedikt XVI, koji postaje 256-ti papa, ali i prvi koji je dužnost predao penzionisanjem umesto smrću. Dvadeset trećeg aprila, prvi Youtube video, naslovljen „Me at the zoo” biva aploudovan na ovaj, tada potpuno nepoznati servis. Dva dana kasnije, Sirija povlači poslednje trupe iz Libana i time prekida tri decenije službenog vojnog prisustva u toj zemlji.

Jakna koja peva? Prvi zaista zanimljiv tekst u ovom broju vezan je za inteligentnu odeću i obuću, kojima smo predvideli izuzetno svetlu budućnost... koja se još nije desila, iz ovih ili onih razloga. Rubriku „Test drive” otvaramo testom matične ploče MSI K8N Neo3-Gold, koja je po rečima autora nForce4 platformu konačno spustila u mase. Testiramo i nekoliko modela prenosnih DVD plejera sa ekranom, koji su u osvit ere pametnih telefona bili jedino portabl filmsko rešenje za ljude kojima su notebook računari bili previše komplikovani. U rubrici „Internet”, pišemo i odgovaramo na pitanje „čemu služi elektronski potpis”, a pišemo i o konceptu učenja na daljinu.

Za igru meseca biramo Brothers in Arms: Road to Hill 30, mada smo komotno mogli da izaberemo i Star Wars: Republic Commando, Darwiniu i Freedom Force VS The 3rd Reich. Ove tri igre i dan danas izazivaju žmarce kod malo starijih igrača, a šampiona meseca se još uvek sećaju samo konoseri i istoričari. Donosimo i opise Act of War: Direct Action, Star Wolves, Constantine, NASCAR SimRacing, Driv3r i nekoliko drugih sitnica.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama