INTERNET
.rs: Nove usluge eUprave • Naledov LEI indeks • popust za korisnike ENP
eLokal kaska
Dušan DINGARAC
1. april 2023.

Različite servise eUprave građani koriste različiti broj puta. Dok su neki potrebni svakog meseca, neki su takve prirode da ih jedan građanin upotrebljava jedan ili dva puta u životu. Zbog toga ne čudi to što svake godine na elektronske servise za prijavu u vrtiće i osnovne škole u medijima bude obraćena posebna pažnja, kao da je u pitanju novi servis eUprave.

Prosečna razvijenost eUprave na lokalu je procenjena kao srednje razvijena

No, ni u novim servisima ne oskudevamo. Na portalu eUprave trenutno je registrovano blizu milion i osamsto hiljada korisnika. Za eAgrar prijavljeno je blizu dvesta hiljada korisnika (toliko poljoprivrednika je preuzelo eID), a polovinom marta krenulo je probno korišćenje ovog portala. Zapravo, počelo je probno korišćenje elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava (eRPG). Na slučajnom uzorku, budući korisnici zamoljeni su da prođu kroz sistem registracije i ažuriranja podataka, kako bi se uočili eventualni problemi. A, već od dvadesetog marta, ceo proces je otvoren za sve buduće korisnike.

Nova usluga na portalu eUprave nosi naziv eTalenti (i.sk.rs/359013). Ova usluga omogućiće elektronsku prijavu na konkurs Fonda za mlade talente za stipendiranje studenata završnih godina na fakultetima u Republici Srbiji. Konkurs obuhvata stipendiranje do hiljadu pedeset najboljih studenata završne godine osnovnih akademskih studija i do petsto studenata završne godine master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova, čiji je osnivač Republika Srbija za školsku 2022/23. godinu. Ovim je započet i proces unapređenja i digitalizacije samog fonda.

Planiranim izmenama Zakona o strancima biće objedinjene radna i boravišna dozvola, a cela procedura biće elektronska.

DDC u Kragujevcu dobio je prvog korisnika iz regiona. U pitanju je Banka Poštanska štedionica Banjaluka. To i nije veliko iznenađenje, jer je ona od decembra 2021. godine u vlasništvu Banke Poštanska štedionice Beograd koja je već korisnik DDC-a. Takođe, predstavljena je i treća faza izgradnje DDC-a, njegovo proširenje i prerastanje u inovacioni distrikt.

Ministar finansija izjavio je da je tokom februara kroz sistem eFaktura prošlo devet miliona faktura i to bez problema. Ako se malo raspitate kod privrednika, videćete da deo njih ne deli ministrovo mišljenje po pitanju problema u radu sistema eFaktura. Ministar je najavio i sisteme eAkciza i eOtpremnica, mogućnost plaćanja poreza preko mobilne aplikacije za najduže dve godine.

Vlada Srbije obrazovala je Koordinaciono telo za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu. Koordinaciono telo će razmatrati pitanja, davati predloge i usmeravati rad državnih organa u domenu digitalizacije zdravstvenog sistema u Republici Srbiji. Zadaci Koordinacionog tela su praćenje sprovođenja Programa digitalizacije zdravstva i akcionog plana, podrška stvaranju regulatornih i institucionalnih uslova za sistemski razvoj i unapređenje zdravstvenog sistema putem digitalizacije procesa rada i upravljanja.

Vlada Republike Srbije usvojila je Zaključak kojim se usvajaju etičke smernice za razvoj, primenu i upotrebu pouzdane i odgovorne veštačke inteligencije, a cilj je uvođenje preventivnog mehanizma koji će omogućiti odgovoran razvoj te vrste inteligencije i načine verifikacije - da su sistemi zasnovani na mašinskom učenju u skladu sa najvišim etičkim i bezbednosnim standardima. Etičnost i bezbednost u razvoju veštačke inteligencije potrebno je da se obezbedi najpre u pogledu zaštite podataka o ličnosti, zaštite diskriminacije prilikom primene mašinskog učenja i uspostavljanje odgovornog razvoja veštačke inteligencije u skladu sa internacionalnim etičkim principima.

Stalno pričamo o eUpravi i veliki broj elektronskih usluga koje su uvedene su na republičkom nivou. No, veliki broj usluga koje bi se mogle digitalizovati nalaze sa na nivou lokalnih samouprava. Upravo je razvoj tih usluga na lokalu pregledao NALED (i.sk.rs/359014). U svojoj studiji, zaključuje da su lokalne samouprave u zaostatku za državnim tempom razvoja elektronskih usluga. Upotrebom LEI indeksa (Lokalnog indeksa eUprave), zaključili su da su samo Niš i Vranje svrstane u kategoriju više razvijenih. U srednje razvijenim nalazi se pedeset sedam lokalnih samouprava, a u niže razvijenim šezdeset. Konačno neko poređenje gde Beograd nije na vrhu. Prosečna razvijenost eUprave na lokalu procenjena je kao srednje razvijena sa 40 odsto ispunjenosti LEI indeksa. Međutim, prema opštem zaključku, gradovi i opštine dosad su uspeli da digitalizuju tek dvadeset odsto postupaka u svojoj nadležnosti.

Na stranu procenti digitalizovanih postupaka, trebalo bi pogledati koliko se koja usluga koristi tokom godine, pa sve to meriti ponderisano. Ista je logika i sa republičkom eUpravom. Ako se uvede neka eUsluga koju građani često i masovno koriste, korist za društvo je veća i obrnuto. Zato su ovakvi indeksi korisni, a ovo zanimljivo istraživanje sa grafičkim pregledima možete da vidite na adresi lei.rs.

Kada smo već kod lokalnih samouprava, zanimljiv je podatak da će Mionica do kraja godine dobiti sistem eParlament. Tada će sve sednice Skupštine opštine biti pokrivene elektronskim sistemom.

U programu uvođenja brzog interneta u ruralnim sredinama, selo Stara Bingula, kod Sremske Mitrovice, dobilo je konekciju. Čak 35 odsto domaćinstava ovog sela se prijavilo za brzi internet. U pitanju je treće naselje gde je uveden brzi internet, a trenutno je u toku izgradnja u još četrnaest naselja.

Akademska mreža Republike Srbije (AMRES), u saradnji sa Evropskom akademskom mrežom (GEANT), pustila je u rad novi link i povećala kapacitet prenosa podataka sa dosadašnjih 30 na 100 gigabita po sekundi. Puštanje u rad novog linka rezultat je realizacije GN4-3N projekta Evropske akademske mreže, koji je finansiran od strane Evropske komisije.

Ujedno, AMRES je unapredio kapacitet prenosa podataka linkova na relacijama Inđija-Ruma, Ruma-Sremska Mitrovica, Sremska Mitrovica-Šabac, sa dosadašnjeg jednog na 10 gigabita po sekundi.

Ovo unapređenje doprineće povećanju dostupnosti i kvaliteta rada IKT infrastrukture i servisa za AMRES korisnike povezane na pristupne tačke u Rumi, Sremskoj Mitrovici, Šidu, Šapcu i Loznici, kao i za sve korisnike Akademske i istraživačke mreže Republike Srpske (SARNET).

Vlada je donela odluku o povećanju cena putarina od prvog aprila. Po prvi put se sada stimuliše upotreba sistema elektronske naplate time što će putarina za ENP korisnike biti niža za nekih šest odsto.

Ratel je na portalu ceneusluga.rs pokrenuo novu sekciju. U pitanju je deo za upoređivanje cena usluga kurirskih i poštanskih službi u Srbiji. Uspostavljanjem ove sekcije omogućena je veća transparentnost cena u unutrašnjem saobraćaju, odnosno, mogućnost poređenja i odabira najbolje opcije za korisnika. Za sada se tu nalaze samo cene u unutrašnjem saobraćaju, ali uskoro će biti pokriveno i slanje paketa u inostranstvo.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama