TEST PLAY
Blood Bowl 3
Vladimir PISODOROV
1. april 2023.

Na koji način prosečnom konzumentu video-igara „prodati” ideju o novom sportskom ostvarenju? Ubacite nasilje, hektolitre krvi, pa, čak, i mogućnost da protivničke igrače pošaljete kod Gospoda na predstavljanje i - pobedili ste. Ako uz sve to na sto stavite i fantazijsko okruženje, gotovo je sigurno da vam se smeši lepa budućnost.

Gotovo na svakom polju, Blood Bowl 3 je, nažalost, korak unazad u odnosu na prethodnika

Upravo to je ono što Cyanide Studio radi maestralno, plasirajući svoj Blood Bowl međ’ običnom rajom još od 2009. godine. Ako ima onih koji to ne znaju, u pitanju je simulacija američkog fudbala u Warhammer okruženju, gde igrač ima priliku da se na brutalan i često po život pogibeljan način obračunava sa protivnicima. Da stvar bude još luđa nego što se to čini na prvu loptu, pobrinula se činjenica da je u pitanju igra na poteze. Pravim geekovima ovo neće biti iznenađenje, jer je serijal zasnovan na istoimenoj stonoj igri, javnosti prvi put predstavljenoj davne 1986. godine.

Na nastavak opusa čekali smo gotovo osam godina, s obzirom na to da je drugi deo igre svetlost dana ugledao krajem septembra 2015. godine. To i nije toliko čudno, jer je očigledno da su autori čekali drugu ediciju pravila, objavljenu 2020. godine, da bi na njoj zasnovali Trojku. Pravila, naravno, nisu jedina novina, pa Blood Bowl 3 pokreće grafički engine Unreal 4, koji je doneo znatna poboljšanja na vizuelnom polju. Nažalost, na površinu su isplivale i mikro-transakcije, kojima u Cyanideu, očigledno, nisu mogli da odole. Blood Pass ne morate da platite, a nakon inicijalnog nezadovoljstva nemale komune igrača, autori su obećali da će sa narednim „zakrpama” sistem nagrađivanja biti izbalansiran, a u isto vreme neće uslovljavati igrače u daljem napretku. Biće potreban isključivo ako „odmah i sad” želite da imate sve. Sve ovo liči nam na klasičnu „žvaku”, ali malo se tu mi pitamo...

U igri možete da upravljate nekom od čak 12 rasa, ali su autori obećali da će ih u budućnosti biti još. U single-player kampanji igrač bira neku od ponuđenih frakcija i bori se za perkove i nagrade koje obezbeđuje odabrani sponzor (otud i naziv kampanje - Clash of Sponsors). Pored toga, na meniju se nalaze i multiplayer obračuni, te prijateljski mečevi protiv AI-ja ili prijatelja u režimu Hot-seat. Važno je istaći da važi novo, striktno pravilo koje predviđa odigravanje poteza u okviru dva minuta, što je duplo kraće u odnosu na Blood Bowl 2. Isto tako, u „banci vremena” nalazi se ukupno sedam i po minuta dodatnog vremena za planiranje i sprovođenje akcija. Po rečima autora, ovo je urađeno sa namerom da se skrati dužina trajanja partija koja je, po njihovom mišljenju, uticala na to da Blood Bowl ne bude toliko atraktivan casual igračima. Na prvi pogled, ovo i te kako ima smisla, ali novopridošlicama će teško biti objasniti složen sistem izvođenja akcija i seta pravila.

Da stvar bude još nepovoljnija, sistem upravljanja dodatno je usložnjen, pa će i pored opširnog interaktivnog tutorijala snalaženje biti jako teško. Veoma često vam neće biti jasno šta se to upravo odigralo pred vašim očima, niti šta vam je u datoj situaciji činiti. Na sve to treba dodati i probleme sa bagovima koji su zaslužni za to što povremeno nije moguće odigrati zamišljene akcije, iako ste sve uradili po PS-u. Upravo su bagovi, tačnije, gomiletina bagova, pokvarili uživanje u igri do te mere da se stiče utisak da nije propisno testirana i da je pre vremena predstavljena tržištu. To je tako čak i nakon brojnih odlaganja.

Ne možemo da se otmemo utisku da je gotovo na svakom polju Blood Bowl 3 korak unazad u odnosu na prethodnika. Poboljšanja, pa čak i ona grafička, minorna su, a sveprisutna „smuti pa prospi” politika izbija iz svakog bajta. Igru ne možemo da preporučimo ni novim, a kamoli starim igračima serijala i jednostavno moramo da se priklonimo opštem mišljenju da je bolje držati se prethodnika, nego slobodno vreme „utući” na ovaj poluproizvod. Cyanide se vascelo izvinjava i obećava poboljšanje stvari u narednom periodu, ali dobri naši - kockice su bačene, a vi niste parirali našim očekivanjima.

Potrebno: FX-6350 / Core i5-2300, 6 GB RAM, Radeon HD 7770 / GeForce GTX 650

Poželjno: Ryzen 3 1300X / Core i5-4570, 8 GB RAM, Radeon R9 380 / GeForce GTX 960

Ova igra je: simulacija američkog fudbala u Warhammer univerzumu

Platforma: Windows, Xbox One/SXS, PlayStation 4/5, Switch

Veličina: 10 GB

Studio: Cyanide Studio

Izdavač: Nacon

Adresa: i.sk.rs/359003

PEGI: 16

58


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama