TEST DRIVE
Asus TUF-AX4200
Otkrivanje rezova
Dejan PETROVIĆ
1. mart 2023.

Ko bi rekao da je prošlo bezmalo godinu i po dana od poslednjeg Asusovog TUF rutera na ovim stranicama (SK 9/2021, i.sk.rs/30040). TUF serija nije najbolje što Asus ima da ponudi, ali je svakako na prvom mestu kada se na tasove vage stave dobijeno i novac. TUF serija se ne odnosi samo na rutere, odnosi se na čitav asortiman Asusa, a tu mislimo i na grafičke kartice, matične ploče, i drugo. TUF serija ni vizuelno ne zaostaje mnogo od premium serija, ali ni funkcionalnošću. „Rezovi” svakako postoje, a mi ćemo se potruditi da ih razotkrijemo.

Prilikom dizajniranja ovog TUF-a, Asus je zadržao agresivnu liniju ranije opisanog modela. I dalje imamo pogled na prednji deo, poklopac i uopšte ceo ruter koji jako asocira na neki super sportski automobil, čijih se linija ne bi postideo ni Marcello Gandini. Plastično kućište prednji panel nosi na gornjem poklopcu i sastoji se iz nekoliko statusnih LED koje, između ostalog, govore da li je ruter uključen, te daju status dva frekventna opsega, kao i pet Ethernet portova. Bilo bi jako lepo da su neke od ovih LED ugrađene u prednju masku te na taj način možda postigle bolji efekat od ovog, ipak čisto sterilnog.

Zadnji panel donosi USB 3.2 Gen 1 priključak, te tastere ’Reset’ i ’WPS’. Za izlazak u svet tu je jedan 2,5-gigabitni WAN, a tu su i četiri gigabitna LAN, od kojih se prva dva mogu koristiti za LAN agregaciju. Na kraju su DC priključak strujnog adaptera i prekidač za uključivanje. Posmatrajući dizajn ovog TUF-a i oker metalizirani TUF logo na poklopcu, ne možemo se oteti utisku da je Asus mogao da doda još neki ovakav metalik detalj u dizajnu.

TUF-AX4200 je Wi-Fi 6 uređaj i radi po IEEE 802.11ax standardu. Četiri antene, koje prate dizajn samog kućišta i što se tiče oker detalja na njima, zadužene su da se izbore sa protokom od 574 Mbit/s na 2,4 gigaherca i po malo nestandardnih 3603 Mbit/s na frekventnom opsegu od pet gigaherca. Pritom, ruter je sposoban da se izbori sa 2×2 strima na nižem i 3×3 strima na višem frekventnom opsegu. Wi-Fi 6 podrazumeva OFDMA, Beamforming (bez plusa, ali kao Universal i Explicit), 1024-QAM i širine „džade” u 20/40/80/160 megaherca. Standardne Asusove tehnike nisu izostavljene, te ovde imamo AiMesh kao primarni ruter i kao node, zatim AiProtection (Pro i bez), Two-Way IPS, Infected Device Prevention and Blocking i drugo. Tu su i razni sigurnosni mehanizmi zaključno sa WPA3-Personal, zatim kontrola saobraćaja kroz adaptivni ili tradicionalni QoS, limiteri širine magistrale... TUF podržava više tipova internet konekcija, zatim tu je podrška za 3G/4G LTE adapter, pa čak i Android Thetering. USB priključak se osim toga može koristiti i za dodatno mrežno skladište, FTP, Samba ili media-server, i drugo.

Asus je u ruter ugradio nama nepoznat četvorojezgarni procesor sa radnim taktom od dva gigaherca. Samo 256 megabajta fleša i 512 megabajta RAM-a nije baš nešto čime bi se trebalo pohvaliti, ali moramo da naglasimo da niti jednom nismo primetili ikakva kašnjenja prilikom rada. Doduše, nismo bili u mogućnosti ni da uposlimo ovaj ruter „kako Bog zapoveda”.

Na ruteru se vrti AsusWRT (a šta bi drugo). Ruterom možemo upravljati preko IP adrese i korisničkog interfejsa, ili preko AsusRouter aplikacije. Mrežni interfejs je zapravo klasičan Asusov interfejs koji je u određenoj meri osavremenjen i redizajniran (da ne kažemo našminkan) da prati TUF seriju rutera. Ovde prvenstveno mislimo na „police” bočnog levog menija koji se i dalje sastoji iz dve grupe, General i Advanced Settings. I dalje je tu uslovna desna traka sa informacijama i centralni deo na kome se dobijaju statistički podace ili upravlja samim ruterom. Interfejsom dominira i dalje crna boja, sa većim brojem detalja oker boje (ili možda bolje reći boje ćilibara).

Preturajući po opcijama nismo našli ništa sa čime se nismo i do sada sretali i o čemu nismo pisali. S obzirom da je ovo ipak gaming ruter, zadržali smo se malo kod odeljka Game Boost, što je u osnovi skup opcija za davanje prioriteta igračkoj platformi ili pojednostavljenom postavljanju Open NAT u tri koraka. Gomilu opcija vezanih za AiMesh, AiProtection, Adaptive QoS, analizu saobraćaja, WAN, LAN, VPN i drugo nema smisla ponavljati.

Asusova aplikacija je vizuelno zadržala formu nekih ranijih rutera, ne i TUF serije koje i inače koristi autor ovih redova. Obično Asus i nju malo vizuelno našminka, ali ovaj put to nije slučaj. I o ovoj aplikaciji smo bezbroj puta razglabali. Vredno pomena je Mobile Game Mode, alat koji će skenirati povezanost sa ruterom, prikazati dobijene podatke i dati u ovom slučaju, telefonu prioritet. Aplikacija kao i uvek pod Settings nudi možda i kompletnu set listu mrežnog interfejsa.

Šta reći o TUF-u. Ako je ROG van domašaja, svakako vam preporučujemo TUF. Nećete dobiti fensi ruter sa Aura rasvetom, skoro neograničenim protokom i slično, ali ćete dobiti ruter koji osnovne stvari radi bez greške. Ovde, pogotovo, mislimo na igrače koji žele svaki dodatni megabit po sekundi. Asus će se svakako izboriti i sa njima, ali i sa svim ukućanima koji vrlo verovatno i nemaju nikakvog sluha za mrežne igre.

GALERIJA

Tip uređaja: Wi-Fi 6 ruter

Osnovno: 2,5 Gbit/s WAN, 4 × 1 Gbit/s LAN, 574 Mbit/s @ 2,4 GHz, 3603 Mbit/s @ 5 GHz, AiMesh

Proizvođač:
Asus (asus.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama