TEST DRIVE
Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12G
Skromnost je ponekad vrlina
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. mart 2023.

Pre mesec dana upoznali smo se sa prvim primerkom jednog modela GeForce RTX 4070 Ti. Koliko god kartice koje dele isti grafički procesor delovale slično, među njima, ipak, ima razlika koje ih čine boljim ili lošijim u odnosu na konkurenciju. Ovoga puta, pozabavili smo se jednim od Gigabyteovih modela, koji ne spada u sam vrh njihove ponude, niti pripada prestižnoj seriji Aorus, ali to nikako ne znači da će potencijalnim kupcima zbog toga biti manje interesantan.

Puna oznaka modela je Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12G. U odnosu na referentne vrednosti koje propisuje Nvidia za GeForce RTX 4070 Ti, ovaj model je brži za 30 megaherca. To je nevelika razlika da bi bila primetna po pitanju performansi, ali uvek je tu i mogućnost ručnog overkloka, pa dokle ko stigne. U svakom slučaju, kartica ovog kalibra svakako ne pati od nedostatka snage, tako da će prikazane performanse biti impresivne, bez obzira na vrednost radnog takta.

Podsetimo, grafički procesor koji se ugrađuje na kartice sa oznakom GeForce RTX 4070 Ti nosi oznaku AD104, izrađen je u proizvodnom procesu od četiri nanometra, a raspolaže sa pet aktivnih klastera za grafičku obradu (GPC), 30 teksturnih klastera (TPC), 60 streaming procesora (SM) i isto toliko RT jezgara. Tu je još i 240 Tensor jezgara, kao i isto toliko teksturnih jedinica, dok je broj rasterskih jedinica 80, a ukupan broj CUDA jezgara 7680. Širina memorijske magistrale svedena je na svega 192 bita, dok se memorijski podsistem sastoji od šest 32-bitnih memorijskih kontrolera koji su povezani sa 12 gigabajta radne memorije, izvedene uz pomoć GDDR6X čipova.

Kartica je pozamašnih dimenzija i zauzeće tri slota u kućištu (tačnije: 2,7), a masa od preko kilogram i po iziskuje i upotrebu dodatnih nosača koji se postavljaju unutar kućišta, a koji se dobijaju u paketu. Sama štampana ploča relativno je skromnih dimenzija, ali potrošnja grafičkog procesora od oko 285 vati uslovljava to da rashladni sistem diktira ukupne gabarite. Pored vapor chambera, tu je i sedam toplotnih cevi i mnoštvo aluminijumskih rebara, a odvođenju toplote sa njih pomažu i tri ventilatora prečnika 100 milimetara, od kojih se središnji, sada već standardno, vrti u suprotnom smeru, čime se stvaraju dodatne turbulencije i ubrzava proces toplotne razmene. Zvuči poznato? Naravno, jer je u pitanju poznati Gigabyteov Windforce kuler, koji je odavno dokazao svoju efikasnost.

Uprkos tome što ovo nije top model među ostalim Gigabyteovim RTX 4070 Ti modelima, podrška za raznorazne svetlosne efekte nije izostala, naprotiv, pa su, tako, ventilatori osvetljeni višebojnim diodama, a osvetljenje je kompatibilno sa Gigabyteovim sistemom RGB Fusion. Iako nismo ljubitelji LED šareniša, u ovom slučaju napravićemo izuzetak, jer je ovde to izvedeno sa merom i na zanimljiv način, a može i da ima praktičnu primenu, kao indikator temperature grafičkog čipa.

Sledeći Nvidijine specifikacije, Gigabyte je kod ovog modela upotrebio novi, 16-pinski naponski konektor, ali to neće iziskivati promenu napajanja, jer se u paketu isporučuje i adapter, uz pomoć koga je moguće upotrebiti klasične „osmopince”, a kartici su za napajanje dovoljna dva, jer adapter ima upravo toliko konektora. Neposredno uz naponski konektor, nalazi se i prekidač za izbor BIOS-a kartice, uz pomoć kog je moguće odabrati OC ili Silent radni režim, a razlika se, standardno, većinom svodi na „stepen agresivnosti” ventilatora i ciljane radne temperature, koja je u OC režimu za koji stepen ispod 70. podeoka, dok je Silent topliji za oko pet stepeni. U oba slučaja, ventilatori su zaista prilično tihi, tako da sumnjamo da će ikome smetati njihova buka u toj meri da uopšte poželi da aktivira Tihi režim.

O performansama RTX 4070 Ti pisali smo potanko u prošlomesečnom izdanju, ali nije zgoreg ponoviti da je ova kartica prava aždaja i da će se budući vlasnici siti naigrati u svim rezolucijama, uključujući tu i 4K. Možda uz poneki, vrlo blag kompromis, ali to je zaista zanemarljiv podatak. Ipak, Nvidia nije bez razloga inicijalno planirala da ovaj model označi kao RTX 4080 12G.

Nažalost, uprkos tome što ovo nije top model i spada među „manje skupe” (nazvati ga jeftinijim bila bi uvreda), cena je i dalje top za većinu ljudi i izražena je četvorocifrenom vrednošću u evropskoj valuti. Nadamo se da će se cene iznivelisati i da će se u dogledno vreme makar primaći preporučenoj ceni od 800 evra, u suprotnom, nismo sigurni u to koliko će RTX 4070 Ti dobro proći na tržištu. Performanse su odlične, ali cena je dodatno porasla u odnosu na prethodnu generaciju GeForce kartica, što nikako nije dobro za budućnost igranja na PC-u.

Igre, 3840 x 2160 px [99% FPS]

Warhammer 40.000: Dawn of War III (Ultra)

121

Far Cry 6 (Ultra, HD Textures Pack)

83

Horizon Zero Dawn (Ultimate quality)

92

Deus Ex: Mankind Divided (Ultra, DX12)

95

Metro Exodus (RTX)

61

Metro Exodus Enhanced Edition (Ultra)

58

Metro Exodus Enhanced Edition (Extreme)

44

Unigine Heaven, 3840 x 2160 px

Ultra, AA off, Tessel. Extreme [score]

3303

Ultra, AA off, Tesselation Extr. [FPS]

122

Unigine Valley, 3840 x 2160 px

Ultra, AA off [score]

5854

Ultra, AA off [FPS]

143

Unigine Superposition, DX Mode

1080p Extreme [score]

13121

1080p Extreme [FPS]

99

4K Optimized [score]

17009

4K Optimized [FPS]

125

8K Optimized [score]

6418

8K Optimized [FPS]

47

3DMark Time Spy Extreme

Graphics [score]

10879

Graphics 1 [FPS]

69

Graphics 2 [FPS]

64

3DMark Fire Strike Ultra

Graphics [score]

13442

Graphics 1 [FPS]

77

Graphics 2 [FPS]

48

3DMark Port Royal

Graphics [score]

14053

Graphics [FPS]

65

GPU: AD104, 7680 CUDA, 240 Tensor i 60 RT jezgara, 240 teksturnih i 80 ROP jedinica, radni takt 2640 MHz

Memorija: 12 GB GDDR6X, radni takt 21 GHz, magistrala 192 bita

Video-konektori: 3 × DisplayPort 1.4a, 1 × HDMI 2.1a

Dimenzije i masa: 336 × 140 × 58 mm, 1537 g

Ostalo: 4 nm, TGP 285 W (TDP 300 W), 12+4-pin HPWR (2 × 8-pin uz adapter) konektor za napajanje, naponska sekcija 10+3 (GPU+VRAM), podrška za 4 monitora, prekidač za izbor profila BIOS-a, RGB Fusion LED osvetljenje

Proizvođač: Gigabyte (gigabyte.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MART 2023
Eksplozija veštačke inteligencije
(Anti)utopija koja postaje realnost
I ranije smo bili svedoci pojave automatizovanih procesa koji su umnogome promenili čitave industrije, a dve su oblasti u kojima je AI poslednjih mes...
Stockimg • Cleanup.pictures • Texta • Murf • Excel Formula Bot • SlidesAI • resumA.I. • Writesonic
Korisne AI alatke
Bilo koja sofisticiranija programska rutina koja na svoja pleća može da preuzme obavljanje (kreativnog) posla, naplaćuje se suvim zlatom...
Inovacije koje treba pratiti u 2023. godini
AI i drugari
Brojni projekti u različitim naučnim i tehnološkim disciplinama trebalo bi da tokom ove godine urode plodom...
Asus TUF Gaming Radeon RX 7900 XT OC Edition
Ni na nebu, ni na zemlji
Pred nama je još jedan predstavnik Asusove serije TUF, poznate po svojoj svedenosti i robusnosti, a zbog toga je naš favorit...
AMD Threadripper Pro 5995WX, Gigabyte MC62-G40, AMD Radeon Pro W6600 i W6800
Kad posao ne može da čeka
Sa velikim zadovoljstvom pozabavili smo se jednom vrhunskom radnom stanicom, većinom sastavljenom od komponenata koje proizvodi AMD...
Asus ROG Strix Scar 18 G834JY
Fantastična zver i kako je kupiti
Ovogodišnji Strix Scar već prvom cifrom u oznaci najavljuje jednu veću promenu, ali je, naravno, osavremenjen i iznutra. I to drastično!
Samsung Galaxy S23 i S23 Ultra
Još bolje Galaksije
Glavna kamera od 50 megapiksela na Galaxy S23 pravi oštre i živopisne snimke u svim uslovima osvetljenja...
Atomic Heart
Igra je glasna kao razbesneli Hruščov, raskošna kao Ermitaž, ali i nepredvidiva i na momente konfuzna kao vojnik Crvene armije koji je oslobodio v...
Hi-Fi RUSH
Iza ovog naslova stoji studio koji je potpisao hitove The Evil Within i Ghostwire Tokyo...
Hogwarts Legacy
Fanovi izvornog materijala će „odlepiti” dok budu istraživali sve kutke ove odlične igre...
Pentiment
Igra je u velikoj meri inspirisana jednim od književnih klasika, romanom „Ime ruže”, Umberta Eka...
Blade Runner: Core Rulebook + Starter Set
Stoni neon-noir RPG
Detaljno opisana oprema koja obuhvata oružje, ali i alatke poput Voight-Kampff mašine...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama