TEST PLAY
Dust & Neon
Dragan KOSOVAC
1. mart 2023.

Kibernetički kauboj na distopijskom divljem zapadu, to je, ukratko, polazna osnova igre Dust & Neon, švedskog indie developera David Marquardt Studiosa. Sama radnja umotana je u veo misterije, jer vaš lik ne zna ništa o okruženju u kom se probudio, ali polako počinjete da hvatate konce. U svetu, nalik na Divlji zapad, samo sa naprednom, futurističkom tehnologijom, desilo se nešto veoma pogrešno i ljudsku civilizaciju su gotovo istrebili roboti. Jedan od retkih preživelih je doktor Finkel, koji iz svoje zabačene laboratorije planira da preokrene situaciju. Tu na scenu stupate vi, bezimeni revolveraš koji je, zapravo, Finkelova kreacija sastavljena malo od ljudskih, malo od robotskih delova, a nije isključeno da u celoj priči ima i nešto pacovskog DNK.

Odličan spoj atmosfere, akcije i nasumičnih elemenata

Vaš zadatak je, u teoriji, jednostavan, a u praksi prilično izazovan. Pomoću Finkelovog teleportera upadate u različite zone pod uticajem robota i pribavljate resurse, vrednu tehnologiju i, naravno, eliminišete opasne mete. Prvih nekoliko misija objasniće vam twin-stick shooter prirodu ovog naslova, kao i ostale bitne osnove mehanike, od raznih uređaja u Finkelovoj bazi koje koristite, do kontrola i činjenice da u igri sve zavisi od opreme koju koristite, to jest, od pištolja, sačmare i puške koji su u vašem arsenalu.

Što se kontrola tiče, tu je podrška za četiri džojpeda (dva za PS i dva za Xbox), kao i klasične kombinacije miša i tastature. Tokom igre, kada god se vaš lik nalazi pored neke kutije, bureta, šanka, sefa ili bilo kog drugog objekta većeg od njegovog tela, on će da se sagne u zaklon, iz kog možete da izvirite da biste pucali. Naravno, naoružani protivnici se slično ponašaju, dok će oni bez dalekometnog napada gledati da vam što pre priđu.

Što se tiče vašeg „alata”, u igri je 2000 komada oružja, podeljenih u pomenute tri kategorije. Generalno, puške su za obračunavanje sa najveće, a sačmare sa najmanje distance, dok pištolj funkcioniše kao zlatna sredina. Pored dometa, svaki komad naoružanja ima pet numeričkih karakteristika: snaga, kritični udarac, preciznost, kontrola i kapacitet. Svaki komad je ručno osmišljen i balansiran, ali prva i poslednja vrednost su de facto najbitnije, jer one određuju koliko jako i koliko često udarate, odnosno, koliko brzo možete da obavite reload oružja. Naime, jedna od najmudrijih odluka autora ove igre je da se punjenje svakog metka u burence ili cev oružja u vašim rukama obavlja ručno, pritiskom na taster ’R’. Tako mala stvar veličanstveno je efikasna u podizanju tenzije u kriznim situacijama kada ste okruženi većim brojem protivnika.

Značaj izbora opreme pre teških misija nije moguće preceniti, jer bukvalno znače razliku između toga da li je neki zadatak izazovan ili prosto nemoguć. Ovde su u prvom planu obračuni sa bossovima, tokom kojih igra ne prašta nedovoljnu snagu oružja, odnosno, gde vam premali kapacitet i nemogućnost da izvedete dovoljno hitaca u nizu predstavlja nepremostivu barikadu. Igra, inače, ima dva stepena težine, normalni i laki, koje fiksirate na početku igre, a tokom partije svaka pojedinačna misija ima svoj vlastiti nivo težine.

Meta-progresija odvija se između misija u Finkelovoj bazi, gde prvenstveno unapređujete karakteristike svog lika (dobijate dva skill poena po nivou), a zatim i silnu mašineriju koja vam omogućava da nabavite bolju opremu, kao i da se lakše vratite u akciju ako vas ucmekaju na terenu, pa Finkel mora da od vaših ostataka stvori novog klona. Igra izgleda veoma lepo, sa stilizovanom cel shaded grafikom i izometrijskim pogledom na 3D akciju. Bilo da se radi o fajtu sa bossom, sabotaži postrojenja ili nabavci resursa, okruženja su uvek distopijski vestern gradići sa high tech detaljima, a izuzetak, osveženje i lični favorit su odlično osmišljene misije pljačke vozova.

Dust & Neon je simpatično indie iznenađenje koje će vas za dvadesetak evra zabaviti mnogo duže od pukih desetak sati koji su neophodni da biste završili njegovu kampanju. Ako volite twin-stick shootere, ovo se ne zaobilazi.

Potrebno: Core i3, 4 GB RAM, GeForce 650M, Windows 7 64-bit

Poželjno: Core i5, 4 GB RAM, GeForce 960, Windows 10 64-bit

Ova igra je:
roguelite twin-stick shooter na futurističkom divljem zapadu

Platforma: Windows

Veličina: 1,6 GB

Studio: David Marquardt

Izdavač: Rogue Games, Inc.

Adresa: rogueco.com/games/dust-neon/

PEGI: 12

81


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama