VREMENSKA MAŠINA
Vrlo poslovna cigla
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. februar 2023.

Četvrtog februara, Electronic Arts izdaje The Sims, prvu igru u jednoj od najprodavanijih franšiza svih vremena. Dva dana kasnije, nastupa kulminacija drugog rata u Čečeniji - Ruske snage oslobađaju glavni grad Grozni i uništavaju jezgro pobune. Četrnaestog februara, sonda NEAR Shoemaker ulazi u orbitu oko asteroida Eros, što je bio prvi slučaj uspešnog uspostavljanja asteroidne orbite.

„Ručni satovi, mobilni telefoni, MP3 plejeri i PDA uređaji polako se stapaju u jedan aparat”, kažemo u uvodu teksta naslovljenog sa „Granice se gube”. Pre dvadeset i tri godine, današnje iskustvo sa mobilnim telefonima delovalo je kao SF, za koji smo znali da će se uskoro obistiniti. U rubrici „Internet” i tekstu „Ratovi instant poruka”, pišemo o instant komunikatorima koji su jezdili na popularnosti ICQ-a. Deceniju pre Vibera i WhatsAppa, Yahoo Messenger i ekipa su suvereno vladali, ali su, praktično, nestali pri tranziciji sa desktopa na mobilne platforme.

Igra meseca februara je jedini i neponovljivi Planescape: Torment, verovatno najozbiljniji klasični RPG koji se ikada pojavio na PC-u. Više od dve decenije nakon premijere, još uvek se nije pojavio pretendent koji bi ugrozio njegovo mesto na tronu. U broju donosimo i opise hitića, kao što su Urban Chaos, SWAT 3: Close Quarters Battle, Earthworm Jim 3D, Crusaders of Might and Magic, Ultima IX Ascension, Slave Zero i Quake III Arena, a tu je i Close Combat 4: Battle of the Bulge, poslednja dobra igra iz serijala Close Combat.

februar 2005.

Desetog februara, Demokratska Narodna Republika Koreja obznanjuje da je razvila nuklearno naoružanje kao sredstvo odvraćanja protiv potencijalne agresije Sjedinjenih Američkih Država. Četiri dana kasnije, sa radom počinje Youtube, revolucionarna kombinacija video-servisa i društvene mreže koju će Google kupiti već sledeće godine za manje od dve milijarde dolara. Dva dana kasnije, na snagu stupaju protokoli iz Kjotoa, namenjeni smanjivanju emisija gasova koji utiču na globalno zagrevanje.

Da li je jedan e-mail mogao da spasi desetine hiljada ljudskih života? U tekstu „Talas brži od računara” bavimo se problemom predviđanja cunamija i ranog obaveštavanja - da je takav sistem postojao, zemljotres i cunami iz 2004. godine ne bi devastirali 14 država sa priobaljem Indijskog okeana. Kolega Čabrilo bavi se ADSL-om, koji je konačno došao i u naše krajeve, označivši početak širokopojasne revolucije u Srbiji. Za ljubitelje komunikacija u pokretu, u „Phone Zoneu” donosimo test Nokia Communicator 9500, jedne „Vrlo poslovne cigle”, kako ju je krstio autor teksta.

Pokojni Kolin Mek Re imao je čast da potpiše igru meseca, Colin McRae Rally 2005. Pored nje, u broju strogo, ali pravedno seciramo i Forgotten Realms: Demon Stone, fenomenalni Hearts of Iron 2, SuperPower 2, The Punisher, Miami Vice, Future Tactics: The Uprising, Sentinel: Descendants in Time, Legacy: Dark Shadows i drugih nekoliko anonimusa.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama