PRVI UTISCI
Stardeus
Darko MIHOKOVIĆ
1. februar 2023.

S neba pa u rebra. Upravo ovako će vas dočekati Paradoxova upravljačka simulacija Stardeus, izdata pod novim brendom Paradox Arc, rezervisanim za nezavisne naslove. Nema početnog upoznavanja, nema prvih, dečjih koraka i držanja za ruke, igra vas od samog starta baca u koštac sa gorućim problemima koji prete da utule i poslednji tračak nade za opstankom ljudske vrste.

Vrlo zarazna igra koja će vas, ako joj to dopustite, držati satima uz monitor

U ne tako dalekoj budućnosti, čovečanstvu je konačno pošlo za rukom da uništi planetu Zemlju, te je ogroman svemirski brod sa kolonistima u hibernaciji poslat da pronađe novo mesto za život. Međutim, dogodila se havarija, brod se raspada, a kolonisti počinju da se bude iz sna...

Ovde na scenu stupate vi, u ulozi brodske veštačke inteligencije, sa zadatkom da ponovo sagradite brod i održite ono malo preostalih Zemljana na životu. Osnovna radna snaga su roboti jer mogu da rade u svim uslovima, a zahtevaju samo punjač za beterije i stanicu za popravku. Sa druge strane, kolonisti su dosta egzotičnija roba i neophodno im je obezbediti zatvorene i zagrejane prostorije, hranu, medicinsku negu, sredstva za ličnu higijenu, zabavu i još mnogo toga kako ne bi odlepili i jednostavno išetali u vakuum svemira.

Na početku resursa ima u izobilju, tim pre što možete kanibalizovati delove broda koji vam nisu potrebni, ali je preporuka da brod što pre osposobite za putovanja i parkirate se u orbiti neke planete kako biste slali šatlove na površinu u potrazi za dodatnim resursima. U slučaju nužde možete trgovati sa svemirskim nakupcima koji su izgleda poreklom sa ovih prostora jer deru sa maržama. Srećom, najvažniji resurs - električnu energiju prozvodite sami pomoću mini nuklearnih reaktora koristeći bukvalno sve kao gorivo, od organske materije do titanijumskih limova. Kasnije ćete se preorijentisati na solarne panele koji proizvode fraj energiju, ali zahtevaju povremeno čišćenje.

Elemente za popravku i apgrejd broda otključavate izučavanjem disciplina na tehnološkom stablu, za koje se nadamo da će se malo razgranati u finalnoj verziji. Zanimljivo je da su, pored električne energije, ograničavajući faktori za razvoj novih tehnologija količina aktivne memorije i slobodan prostor na hard disku glavnog računara, koji ćete, zajedno sa brodom, neprestano morati da dograđujete. Uz to mainframe ume i da se zaglupi, pa će poneka defragmentacija dobro doći s vremena na vreme.

Nema opuštanja ni kada jednom uspete da rešite početne probleme sa funkcionisanjem broda jer dolaze novi: udari meteora, invazija svemirskih pauka, infekcije posade nepoznatim virusima i još mnogo načina da vam zagorčaju intergalaktičku odiseju.

Kako kod ovog tipa igara grafika ne igra presudnu ulogu, a Stardeus stoprocentno prati ovu šemu, ostaje da se zapitamo kako je autor toliko uspeo da zabrlja optimizaciju da igra postaje na momente neigriva usled kočenja nakon što se svega dvadesetak robota razleti na sve mile strane u potrazi za materijalima. Ako se igra ovako ponaša nakon nekoliko sati igranja, ne smemo ni da zamislimo na šta će izgledati kada napravite mega-brod koji opslužuju stotine robota i kolonista.

Poslovica kaže da vuk dlaku menja, ali ćud nikada, što se može reći i za Paradox. Možda je u pitanju novi indie label, ali je štancovanje DLC-ova definitivno nasleđeno od matične kuće, jer kako drugačije opravdati činjenicu da igra koja je nedavno izašla u Early Accessu već ima tri DLC-a koji se plaćaju (jedan je, doduše, soundtrack).

Ipak, ne može se poreći da je Stardeus vrlo zarazna igra i da će vas, ako joj dopustite, držati satima uz ekran monitora. Ako su vam se Rimworld i Dwarf Fortress već popeli na vrh glave, nema razloga da malo ne promenite okruženje i date Stardeusu šansu. Igra za sada dobija prelaznu ocenu uz dosta potencijala za dalji razvoj.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama