PRVI UTISCI
Howl
Aleksandar ĐURIĆ
1. februar 2023.

Datum izlaska ove inventivne potezne taktičke igre, u settingu nadahnutom bajkama, još nije precizno najavljen, ali bi trebalo da se pojavi u toku ove godine. Mi smo dobili priliku da isprobamo demo koji sadrži prvo poglavlje igre i vesti su dobre: Howl, za sada, deluje kao naslov uz koji će se ljubitelji ostvarenja, poput Into the Breach dobro provesti.

Interesantna taktička igra sa elegantnim borbenim sistemom

Uvod u priču je kratak i produkcijski skroman, ali i stilski lepo napisan. Howl je smešten u kraljevstvo čije stanovnike terorišu zveri, nekadašnji ljudi čiji urlici transformišu meštane. Igrač preuzima ulogu Proročice, jedinstvene i važne osobe koja je, zahvaljujući odsustvu sluha, imuna na njihove urlike. Na početku demoa, okružena vatrom i dimom napadnutog rodnog sela, ona se upušta u potragu za bratićem, koji je nestao u toku krvničkog napada...

Pored par redova teksta pri određenim okršajima, u demou nije bilo razvoja priče, niti drugih likova. Ali, razvojni tim Mi’pu’mi Games poznat je po vrlo lepoj narativnoj avanturi iz 2016. godine, The Lion’s Song. Stoga, pored zabavnog gameplaya, nije nerealno očekivati i dobru priču u finalnom proizvodu.

Osnova igre je sistem brzih taktičkih okršaja, pri čemu je twist u tome što poteze (njih najviše šest) u okviru runde izvodite simultano sa protivnicima na kraju svake runde. Cilj je mahom da Proročica stigne do izlaza, bez obzira na trajanje meča. Međutim, potrebna „vera”, koju koristite za unapređenja, stiče se jedino ako okršaj završite u naznačenom broju rundi. Tako, vi možete da kompletirate okršaje korak po korak, odnosno, da svaka runda sadrži jedan potez, ali i da razmrdate male sive ćelije i potrudite se da ih završite što efikasnije, što je otežano neophodnošću da imate u vidu i poteze koje će protivnici da izvedu po utvrđenim pravilima kretanja i napadanja. Predviđeno je, ipak, da duže runde ne zanemarite, makar ne uvek. Iako je moguće završiti ovo poglavlje bez sticanja vere, ako tako uvek igrate, gubi se ključna draž ovog naslova, a i nećete biti dovoljno moćni za punu igru.

Jednom kad se priviknete na način odvijanja borbi, povlačenje simultanih poteza postaje intuitivno i spremni ste da uživate u rešavanju ovih „borbenih zagonetki”. Dodatan izazov nastaje ako, pritom, odlučite i da uklonite sve protivnike, jer tako stičete lobanje koje se, takođe, koriste za unapređenje, to jest, za otključavanje novih borbenih veština Proročice (na početku, ona raspolaže jedino lukom i strelama). U toku demoa, bili smo u mogućnosti da otključamo dve veštine (biće ih najmanje šest) - smrtonosni „force push” i dimnu bombu, koje upotrebljavate u tačno određenom delu runde (u ovom slučaju, kao drugi ili četvrti potez). Složenosti „zagonetki” doprinose i prepreke na terenu, od kojih se neke mogu uništiti, kao i vatra koja oštećuje likove koji se u njoj zadese na kraju poteza. Mestimično spasavanje seljana, takođe, donosi veru, ali morate stići do njih pre zveri.

Već u ovom, tutorijal poglavlju izazov nije mali ako tražite optimalna rešenja i zadovoljstvo je dokučivati ih. Ali, manja zamerka ovom poglavlju, koja se iskristalizovala pošto smo završili njegovih dvadesetak borbenih scenarija, jeste da su oni na ivici da budu nedovoljno raznovrsni, budući da ima izvesnog praznog hoda. Nedovoljan broj elemenata zagonetki (vatre i seljana nema često) za broj okršaja i samo dva tipa protivnika glavni su „krivci” za ovakav utisak. Vizuelni izraz igre, koja kao da je nacrtana vodenim bojama, jeste lep, kao i efektne animacije smrti. Ali, slično, i okruženje je poprilično neraznoliko - nagledali smo se trave i poljana, a upadljiv je nedostatak jedinstvenih detalja.

Uprkos tom razlogu za manju bojazan, utisak nam je prevashodno pozitivan. Sistem taktičkih okršaja je interesantan i elegantno dozvoljava da, najčešće sami, odredite stepen izazova, a sve to kroz prilično udoban interfejs. Držimo palčeve da će puna verzija, ipak, biti sadržajno (još) utegnutija.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama