TEST PLAY
Power Chord
Marko VASILJEVIĆ
1. februar 2023.

Teški rifovi, teškoga metala. Sasvim dovoljno da podignemo desnu obrvu, dok poput Herkula Poaroa gladimo brk. Šta još imamo tu? Kreiranje špilova, roguelite mehanika, stripska estetika? Ženo, daj starke i trzalice, vidimo se za mesec dana.

Miks teškog metala, stripovske estetike i potezne borbe

Retko kada se desi da se elementi gameplaya tako lepo izmešaju i slože da sve deluje kao izuzetno utegnut bend, a ovo je jedna od takvih igara. Iako repertoarski ne donosi žanrovske pomake, u pitanju je svirka koju ne želite da propustite. Pričica je šablonski nemaštovita, ali to vam neće smetati ni najmanje. Bez da spoilujemo detalje, otvara se nekakav portal, prodiru nekakvi demoni, vi ste izabrani da im stanete na put svojim teškim gitarskim zvukom. Nekome će delovati čudno što se sluge paklenih dubina i junaci dobra bore na bini, masnim akordima, ali svi koji su ljubitelji ovog zvuka znaju da to jedino i ima smisla. Od vas se očekuje da odaberete članove benda i istopite demonske face kvalitetnim solažama.

Članovi benda su standardni: bubnjar, gitarista, basista i vokal. To su ujedno i klase ove igre. Bubnjari su ekvivalent tenka, gitarista je damage dealer, vokal je healer, a basista je debuffer. Ova D&D postavka „heroja” funkcioniše u skladu sa kartama koje donose u špil. U svom krugu imate ograničenu energiju, te morate da mućnete glavom šta je najpametnije da izvedete sa trenutnom rukom. Karte su prilično jasne, u smislu koje moći prizivaju i raduje činjenica da postoji dovoljno prostora za kreativno igranje i osmišljavanje zanimljivih kombo poteza. Svakako ne postoji mogućnost da bezglavo spamujete damage kartice i nadate se najboljem, jer to neće biti dovoljno. Posebno kod jačih protivnika sa mnogo štitova.

Putešestvije do pročišćenja ispunjeno je bitkama koje traju baš koliko treba, te nisu dosadne, iako su pomalo repetitivne. Međutim, šteta koju primite ostaje do kraja igre, te ukoliko ste nepažljivi, kasnije bitke mogu postati osetno zaguljenije. Između bitaka, ponekad ćete moći da se zalečite, pa nije sve izgubljeno. Osim rizika, svaka bitka nosi i nagradu u vidu neke karte koju možete uvrstiti u špil ili ako vam se ponuđene ne svide, možete pokupiti i suvo zlato. Tokom „avanture”, imaćete par prilika da zlato menjate za karte koje želite.

Od odabira dodatnih kartica zavisi sastav špila koji nosite i u odnosu na startnu postavku postoji šansa da poremetite balans i isforsirate neku od uloga. Da li je bilo pametno uzimati sve crvene kartice i praviti masivni damaž sa gitaristom, dok ostali članovi benda stagniraju, videćete na kraju. U nekom trenutku, sreća će vam okrenuti leđa: kartice koje imate neće moći da donesu pobedu i vaš bend će nastradati u najgorim mukama. Ali, to nije game over. Narator vam objašnjava da predaja nije opcija i premotava stvari na početak, bukvalno u stilu VHS trake i pred vama je nova šansa, koliko god puta bude potrebno. Nažalost, karte i opremu koju ste pokupili u toku prelaska, ne možete preneti u naredni krug, tako da igra ne postaje lakša. Međutim, karte koje otključavate nakon borbi izabrane su nasumično, pa ste motivisani činjenicom da je svaki prelazak nešto drugačije iskustvo, jer će i špil biti drugačiji.

Osim karata, postoji i oprema koju otključavate u toku partije i dodeljujete članovima benda, ali svaki komad se permanentno vezuje za datog lika u trenutku opremanja, pa je potrebno pažljivo planiranje. Neki predmeti mogu da se stave u slot za ceo bend, ali njih osvajate pobedom nad bossovima, demončinama sa mnogo zdravlja, štitova i bafova.

Trenutno je moguće igrati sa po jednim članom benda za svaku ulogu. Međutim, uskoro bi trebalo da pristignu i novi „heroji”, koji će doneti svoje posebnosti i moćne karte. Trenutni špilovi odlično su osmišljeni i prilično raznoliki. Voleli bismo da čujemo osveženje na polju soundtracka, jer numera nema dovoljno.

Poput muzičkog pravca na koji se oslanja, Power Chord kapira da stvari koje su dobre nema potrebe menjati. Iako je ovo kompilacija starih, proverenih hitova, znalački je uklopljena i svaki pravi fan trebalo bi da je ima u kolekciji.

Potrebno: Core i3 na 2,5 GHz, 4 GB RAM, Geforce GTX 660, Windows 7

Poželjno: Core i3 na 3,0 GHz, 8 GB RAM, Geforce GTX 660, Windows 10

Ova igra je: rock’n roguelite deckbuilder

Platforma: Windows, Switch (uskoro)

Veličina: 1,5 GB

Studio: Big Blue Bubble

Izdavač: Big Blue Bubble

Adresa: i.sk.rs/358925

PEGI: 12

88


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama