TEST PLAY
Kynseed
Ana KRSTIĆ
1. februar 2023.

Jednostavan life sim sandbox, to je Kynseed u četiri reči. Nema nikakvog survivala, nema nekog twista ili bilo čega što bi ga izdvojilo iz gomile ostalih iz istog čorbaluka. A, opet, dovoljno je dopadljiv i sadržajan da vam obezbedi desetine i stotine prijatnih sati u igri, pogotovo ako ste ljubitelj ovakvih naslova.

Naizgled, ništa posebno, a pruža stotine prijatnih sati igre

Kynseed potpisuje indie studio PixelCount, a na osnovu tog naziva, kao i vizuelnog identiteta same igre, pretpostavljamo da ljudi baš vole piksele. Igru krase živopisno oslikani 2D (pikselizovani) pejzaži, po kojima ćete moći da švrljate, a da se pritom vaš ljubimac ni ne oznoji. Autorka ovih redova tera ovu igru na četiri godine starom biznis laptopu sa integrisanom grafikom, zavaljena u poluležeći položaj, a da se pritom ventilatori ni u jednom trenutku nisu oglasili snagom pune borbene gotovosti, niti su kolenima u bilo kom trenutku pretile opekotine petog stepena zbog temperature kompjutera.

Nakon petice iz ergonomije, Kynseed priprema još jedno prijatno iznenađenje. Naime, prva pretpostavka bila je da ovaj naslov, u stilu Stardew Valleyja, od početka osuđuje igrača na loop vođenja računa o fiziološkim potrebama vašeg alter ega (hrana, piće, san...), kao i brige o vašoj maloj farmi i njenim blagorodnim usevima (okopaj, posadi, zalij, zalij i još malo zalij, uberi, pa onda sve u krug) dok vas drugi sandbox ne rastavi. Iznenađujuće, Kynseed, zapravo, ne ide tom stazom. Da, u igri je, naravno, sadnja voća i povrća, kao i navodnjavanje useva, ali je akcenat na nečemu što je veoma daleko od svega toga. Štaviše, u igri imate jednu kravu koju ćete svako jutro uredno pomusti zarad svoje šolje mleka, iako ste tri godine unazad redovno zaboravljali da je napojite i nahranite. Hordu sandbox fanova koju su prethodne rečenice razbesnele, elegantno će zaobići Kynseed, proglasiti ga za jeres i ekskomunicirati Pixelcount, ali nekome će se to odstupanje svideti.

Pa, čega onda to u Kynseedu ima, ako nema bezglavog jurcanja za patkama i svinjama? Igra, zapravo, obiluje sadržajem i svakako je nemoguće dotaći se svih stvari kojima se u Kynseedu možete pozabaviti, ali ćemo za potrebe recenzije napomenuti neke od njih. Na primer, u igri ima taktičke borbe! Nažalost, za sada samo PvE, bez bilo kakvog vida PvP-a na horizontu, što je nešto što bi ekipa iz Pixelcounta mogla ozbiljno da razmotri za neku skoru budućnost. Dalje, iako je grind dosta mukotrpan, jer daily questovi nisu nimalo naivni i zahtevaju poprilično mrcvarenje po mapi kako bi ih završili (a donose malo para), u kasnijim etapama igre otvara se mogućnost kupovine biznisa u vidu lokalnih gostionica, kovačnica, što nakratko igru pretvara u rudimentarnu formu upravljačkog simulatora. Konačno, kako u igri neminovno starite, a ako za života nađete srodnu dušu, igru ćete nakon smrti svog inicijalnog alter ega moći da nastavite i kroz potomke. Fun fact, analogno starenju vašeg heroja, i svi ostali stanovnici Quilla prolaze kroz tradicionalni circle of life rađanja, odrastanja, zaljubljivanja, reprodukcije i umiranja. Nikada nije dosadno. Ah, da, u Kynseedu postoje i simpatične mini-igre koje tradicionalno dosadne i šablonizovane taskove spravljanja tinktura ili kovanja i izlivanja novih pomagala ili oružja pretvaraju u mini-zabavu. Ruku na srce, ništa od ovoga nije neviđeno, ali je sve baš fino upakovano, a da pritom i radi.

Pa šta je onda loše kada je u pitanju Kynseed? Najviše smetaju neke nelogičnosti koje će za mnoge igrače biti tačka bez povratka, ali drugima neće smetati. Jedina prava mana Kynseeda je u tome što istinski predstavlja samo još jedan naslov koji se ni po čemu neće vinuti iz gomile stereotipa i koji će, kao takav, tavoriti godinama sve dok se jednog dana stalno-osipajuće jezgro igrača ne prebaci na neki drugi naslov i developeri konačno dignu ruke od izdavanja zakrpa i novog contenta. Biti sandbox i imati besmrtne ambicije je krvava rabota, a mesto u Valhali je, bojimo se, odavno već rezervisano za druge.

Potrebno: Core i3, 4 GB RAM, DX 11 gragička kartica, Windows 7

 

Ova igra je: simpatičan kombo life-sima i sandbox RPG-a

Platforma: Windows

Veličina: 550 MB

Studio: PixelCount Studios

Izdavač: PixelCount Studios

Adresa: kynseed.com

PEGI: 12

80


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama