TEST PLAY
Oakenfold
Dragan KOSOVAC
1. februar 2023.

Svaki put kada autor ovih redova naiđe na naslov iza kog stoji usamljeni indie developer, kao što je u slučaju igre Oakenfold Rutger van Dijk, nekako se podsvesno javlja želja da čovek uspe u svom poduhvatu. A kada se još radi o igri sa strateškim izazovima, onda je tu i iskrena nada da je na monitoru kvalitetan i zabavan naslov. Srećom i po Rutgera, a i po njegovu publiku, Oakenfold je više nego uspela pokazna vežba kako za stvaranje dobre igre nije potreban ogroman tim, mnogo vremena i neizmerna sredstva (Rutger je preko Kickstartera uspešno prikupio 10 hiljada evra za razvoj ove igre). Dovoljni su samo umešnost, upornost i ljubav prema materijalu, odnosno žanru igre na kom se radi, a u ovom slučaju ta ljubav je očigledna.

Igra koja veoma podseća na Into the Breach; nije lakša, ali više prašta zahvaljujući mehanici vraćanja vremena unazad

Radnja Oakenfolda smeštena je na alternativnu, distopijsku varijantu Zemlje. U ne tako dalekoj budućnosti, na Zemlji je pronađen Dilitijum, izvor energije toliko vredan da počinje njegova ekstrakcija iz kore bez opreza na ekološke posledice i veoma brzo planeta postaje zagađena do tačke negostoljubivosti za ljudsku vrstu. Kada je započela evakuacija čovečanstva na orbitalne stanice, pojavili su se Biocidi, velika insektoidna stvorenja koja kao da ciljano žele da istrebe ljude i Dilitijum. Male enklave preživelih imaju jednu jedinu nadu za za opstanak, da sakupe dovoljno Dilitijuma za lansiranje biodome-broda „Oakenfold” koji će ih odneti ka zvezdama. Naravno, gde je Dilitijum, tu su i Biocidi.

Rešenje je da se lov na Dilitijum prepusti veštoj osobi sa specijalnim sposobnostima, a to je vaš lik, Asha. Na početku partije birate nivo težine, a sama činjenica da stepeni nose nazive Arhiva-Tekst, Difficult i Insane govori o tome sa kakvom igrom imate posla. Pored težine, birate i takozvani mindset, koji definiše smer u kom Asha može da unapređuje sposobnosti. Survival se odnosi na očuvanje i vraćanje zdravlja, Agile na kretanje i borbenu efikasnost, a Scientific na specijalne bonuse koji proističu iz analize protivnika i upotrebe tehničkih pomagala.

Kada partija konačno počne, pred vama je tipična, razgranata roguelite mapa sa čvorištima koja definišu bitke ili događaje na vašem putu ka bossovima i cilju. Svaka bitka odvija se na polju podeljenom na 8x8 kvadrata, sa ciljem da preživite određeni broj poteza ili eliminišete nekoliko protivnika. Konstantni prioritet je, ipak, očuvanje što većeg broja kutija sa Dilitijumom i poena na skali vašeg zdravlja (ako bilo koji od te dve vrednosti padne na nulu - gotovi ste).

Veštine koje koristite tokom vaših poteza imaju specifičan domet i vrednost napada, kao i efekat na pogođenu metu, a vaš cilj je da ograničeno kretanje i veštine koje su vam na raspolaganju iskoristite što bolje, pre nego što se Biocidi pomere (uvek traže ili najkraći put ka vama ili kutiji Dilitijuma). Pošto ne bi bilo zabavno da neprestano ginete dok učite kako se koji protivnik ponaša, tu na scenu stupa glavna mehanika Oakenfolda - vraćanje vremena. Naime, kada vam sve ide po volji i planu, možete da „snimite poziciju” u toku te partije u takozvani TimeBank, a ako stvari krenu da odlaze dođavola, možete da premotate vreme unazad i povučete poteze pametnije i promišljenije (ovo se naziva TimeScrubbing). Interesantane taktičke opcije su i da protivnike sa mnogo healtha fizički izgurate sa mape i tako ih brzo eliminišete ili, pak, da iskoristite Ashino telo za blokiranje polja na kom bi se Biocid spawnovao i na taj način si olakšate naredni potez. Ukoliko vam sve pomenuto (guranje, blokiranje, čuvanje određenih polja) zvuči poznato, to je zato što ste igrali jednu od najboljih indie taktičkih mozgalica, Into the Breach iz Subset Gamesa. Oakenfold nije direktno lakši od Into the Breacha, jer ćete i dalje žuljati vijuge, pogotovo na većim stepenima težine, ali svakako više prašta i dozvoljava da isprobavate pristupe nivoima dok vraćate vreme unazad.

Ukoliko ste ljubitelj taktičkih naslova i izazova Oakenfold je super povoljan po ceni od 18,5 evra te ga od srca preporučujemo.

Potrebno: x86 procesor na 1,6 GHz, 4 GB RAM, grafička kartica sa 1 GB VRAM, Windows XP

Poželjno: dvojezgarni procesor na 2,0 GHz, 4 GB RAM, grafička kartica sa 1 GB VRAM, Windows 7

Ova igra je: potezni, taktički roguelite sa vraćanjem toka vremena

Platforma: Windows, macOS

Veličina: 500 MB

Studio: Rutger van Dijk

Izdavač: Studio Taghua

Adresa: i.sk.rs/358921

PEGI: nema

81


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama