TEST PLAY
Children of Silentown
Aleksandar ĐURIĆ
1. februar 2023.

Razvojni timovi Elf Games (poznat po adaptaciji priče o Trnovoj Ružici) i Luna2 Studio udružili su snage i pripremili ovu lepu avanturu. Bajkovita postavka je sledeća: devojčica, Lucy, jedno je od dece Silentowna, gradića koji je sa svih strana okružen pretećom šumom. Misteriozna čudovišta iz te šume noću otimaju stanovnike Tihograda koji nisu poštovali ključno pravilo: nema glasnih zvukova. Lucy je, pak, rođena sa darom za pevanje, a svaka njena pesma je svojevrsna čarolija sa specifičnim dejstvom na ljude ili okruženje. Radnja se zahuktava kada jedne kobne noći, nažalost, nestane i njena majka. Na Lucy je da pusti svoj magični glas i, na kraju, otkrije tajne koje krije zabranjena, mistična šuma.

Junakinja je rođena sa darom za pevanje, a svaka njena pesma je svojevrsna čarolija povezana sa mini-igrama

Mada je ovo moderna avantura sa lakšim „mozgalicama”, pažljivi autori nikako nisu zapostavili igračku mehaniku. Nije neobično da neka point & click avantura pridoda zagonetkama sa upotrebom i kombinovanjem predmeta i specifične moći junaka koje se koriste pri rešavanju problema. Tako, sem što je pevanje deo priče ove igre, deo je i gameplaya kroz logičke mini-igre. Vrsta mini-igara ima samo tri i svaka je povezana sa jednom od tri pesme koje Lucy uči tokom igre, a koje morate da upotrebite na tačnom „hot-spotu”, u zavisnosti od konkretne funkcije čarolije. Pomoću njih, Lucy može da promeni raspoloženje mrzovoljnih stanovnika Silentowna, podstakne biljni svet da sa njom sarađuje, razotkrije oku-skrivene delove okoliša.... Prvo, tražite rutu ušivanja, koja će proći kroz sve dugmiće na tkanini bez preklapanja. Druga mini-igra je traženje putanje simultanim okretanjem pločica na tabli, pri čemu se okreću samo one koje su zupcima povezane sa početnom pločicom, a imate ograničen broj zubaca. Tu je i osvetljavanje table aktiviranjem pločica koje svetle u četiri smera i to tako da svetlost ne prođe kroz određene pločice više puta. Iako su mini-igre zabavne, originalne i postepeno sve složenije, voleli bismo više od samo tri tipa, pogotovo što igra traje solidnih desetak sati, tako da ćete ih se naigrati. Druga najčešća vrsta zagonetki su solidni inventarski problemi, dok druga polovina igre, koja se dešava u šumi, raznovrsno osvežava gameplay na druge načine iz domena spoilera. Bilans za mehaniku: lepo i jednostavno.

Prva polovina igre deluje kao mystery thriller. Iako nema vidljive spoljne pretnje, tenzija raste dok, kroz istragu koju Lucy sprovodi, otkrivate stepen preplašenosti građana Silentowna, uključujući i njenog oca. Stanovnici su izgubili bliske osobe i na pevanje ne gledaju sa odobravanjem. Zapravo, deluje kao da nešto kriju i učiniće sve što mogu da odlučnu Lucy spreče da se zaputi u čudnu šumu i spasi majku... Sporiji ritam pripovedanja je majstorski u službi zloslutne atmosfere i daje dosta vremena da provedemo sa meštanima kroz svakodnevni život junakinje. Kvalitet pisanja je dobar, likovi su dovoljno nijansirani, uverljivi i naginju ka realizmu, a misterija iza nestanaka građana Silentowna intrigantna.

Najznačajniju ulogu, kada se govori o atmosferi ove igre, imaju prekrasne 2D slike koje asociraju na Tima Bartona, a manjak snažnih boja doprinosi snolikom i melanholičnom vajbu izolovanog gradića izgubljenog u vremenu. Druga polovina igre, pak, zasniva ugođaj na sublimnim slikama jesenje šume, sa drevnim spomenicima, napravama i drugačijim ostacima nekadašnjih žitelja koji su obrasli u korov, te neobične flore i drugih čudesa. Magija nije nešto što ljudi često viđaju u ovom svetu, pa nesputana „magičnost” veličanstvene šume Lucy zaprepašćuje... Zapravo, nije sadržaj grafike baš toliko zanimljiv, koliko je to sama izvedba, u sadejstvu sa setnom muzikom. Likovi su pomalo uznemirujući, bez stopala, zenica i usta, a da bi bili izražajniji, tu su brojne jedinstvene animacije tela u toku dijaloga i drugih scena. Kratki filmovi su učestali, efektno montirani i neretko su to „strašne” scene koje dižu tenziju. Generalno govoreći, „osećaj mesta” je jak. Children of Silentown uspeva da vas transportuje u svet iz neodoljive mračne bajke.

Potrebno: procesor sa SSE2 instrukcijama, 2 GB RAM, DX 10 grafička kartica, Windows 7 64-bit

Poželjno: procesor sa SSE2 instrukcijama na 2,4 GHz, 4 GB RAM, DX 10 grafička kartica, Windows 7 64-bit

Ova igra je: lagana p&c avantura sa melanholičnom atmosferom mračne bajke

Platforma: Windows, Playstation 5/4, Xbox One/SXS, Switch

Veličina: 5,5 GB

Studio: Elf Games, Luna2 Studio

Izdavač: Daedalic Entertainment

Adresa: childrenofsilentown.com

PEGI : nema

80


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama