TEST PLAY
Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion
Bojan JOVANOVIĆ
1. februar 2023.

Čini se da Square Enix baš želi da nam aktuelnu deceniju ostavi u znaku Final Fantasy 7. Prvo smo videli rimejk te kultne igre, pa nešto kasnije izdanje za PC zajedno sa ekspanzijom. Najavljen je i drugi deo (jer što ne uzeti koji dukat više) tog projekta, a sada je na red za rimejk došao spin-off sa PSP konzole.

Više akciona igra nego RPG, Crisis Core je uvod u priču FF7 i relativno kratka avantura

Kao što se iz naslova može zaključiti, radnja u Crisis Core direktno je povezana sa onom iz Final Fantasy 7. Umesto kosmatog Klauda, igraćete kao ništa manje kosmati Zek. Dotični je klasični JRPG poletarac koji želi da bude „najveći kao niko do sad” i pripadnik ŠinRa organizacije. Znate, to je ona megazla korporacija, protiv koje ste se borili u Final Fantasy 7. To nas odmah dovodi i do problema priče o ovoj igri i izbegavanja blagih (a i ne baš blagih) spojlera za FF7. Osim što je Crisis Core zamišljen kao uvodna igra za gorepomenuti Final Fantasy nastavak, istovremeno pruža i potporu određenim zapletima i šokantnim otkrovenjima. Tako, definitivno je preporučeno da budete već upoznati sa pričom, a poželjno je da ste već odigrali originalni FF7, pre nego što se upustite u ovu avanturu.

Interesantno je, doduše, da ovo izdanje ne prati neke konce narativa postavljene u rimejku „sedmice”, već se drži originalnog zapleta. Štaviše, Square Enix se odlučio da ova igra bude striktno audio-vizuelno unapređenje, bez ikakvog uplitanja i izmišljanja tople vode po pitanju priče, strukture, a i mehanike. Grafički, osveženi Crisis Core identičan je sa ranije pomenutim rimejkom sedme Final Fantasy igre i zaista je obavljen maestralan posao da se relativno uglasta grafika sa PSP-a utegne koliko god je moguće. Mada, ruku na srce, čak i ta igra iz 2007. godine izgleda više nego solidno i savršeno je igriva, naročito preko emulatora. Veliki plus je to što je u ovom izdanju glasovna gluma opšteprisutna, čime je postala drastično življe iskustvo. Takođe je i istovremeno objavljena na svim igračkim platformama aktuelne i prethodne generacije, pa publika ne mora da čeka na portove. Samo treba odvojiti 50 evrića. Sitnica.

Kad se već dotičemo mehanike, Crisis Core Reunion više je akciona igra, nego RPG. Pritom je sam borbeni sistem jednostavan i zasniva se na po jednom tasteru za napad, blok i izbegavanje. Možete se koristiti i magijskim sposobnostima, koje, srećom, dobijate od samog starta, tako da nećete baš biti gušter koji jedva vitla mačem. Glavna kvaka je takozvani Digital Mind Wave (DMW) sistem, koji je, zapravo, slot mašina u gornjem levom uglu, a koja se neprestano vrti i izbacuje rezultate. Ako ste srećne ruke, možete nakratko dobiti besplatno korišćenje svih specijalnih poteza i magija, ili će vas igra zalečiti, ili ćete dobiti neku drugu povoljnost. Sistem je simpatičan i „radi posao”, mada to kompletno oslanjanje na bogove RNG-a znači i da se vaše magije isto tako unapređuju ako se kazaljke (odnosno, u ovom slučaju slotovi) poklope. Otuda i raniji zaključak da je ovo više akcija, a znatno manje klasični JRPG koji se očekuje kada se spomene Final Fantasy.

S obzirom na to da je u pitanju bila igra za prenosivu konzolu, takav joj je bio i format. Kratko, slatko, da nešto gricnete u pauzama na poslu ili dok ste u prevozu. Za prolazak kroz glavnu priču potrebno je svega 12 sati, a još dodatnih toliko možete skrckati ako se budete zanimali sporednim misijama u igri i drugim pratećim aktivnostima. Iako znatno kraća od ostalih igara iz serijala, Crisis Core Reunion ima i neke probleme koji su nastali ograničenjima originalne platforme. Pre svega, suva linearnost, da ne kažemo „hodnik dizajn”, ali i često ponavljanje jednih te istih protivnika u nedogled. Nisu baš ni sami dijalozi dobro ostarili, mada je to već stvar ličnog ukusa.

Da li je zaključak uopšte potreban? Ako ste poštovalac japanske vode RPG žanra, a naročito Final Fantasy serijala, već znate da je ovo igra koju morate odigrati. Zapravo, veće iznenađenje bilo bi da je niste već do sada igrali, makar i ćapili od nekog drugara PSP konzolicu. Za ostale, preporuka i dalje stoji, ali odigrajte prvo Final Fantasy 7 ili njegov nedavni rimejk.

Potrebno: A8-7600 / Core i3-3210, 8 GB RAM, Radeon RX 460 / GeForce GTX 750 Ti

Poželjno: Ryzen 3 1200 / Core i5-6500, 8 GB RAM, Radeon RX 5500 XT / GeForce GTX 1060

Ova igra je: rimejk akcionog RPG-a sa PSP konzole

Platforma: Windows, PlayStation 4/5, Xbox One/SXS, Switch

Veličina: 30 GB

Studio: Square Enix

Izdavač: Square Enix

Adresa: CrisisCoreFF7R.com

PEGI: 16

78

Naš video: i.sk.rs/358930


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama