AKTUELNOSTI
Najiščekivanije igre u 2023. godini
Kraj „posledica”?
Dragan KOSOVAC
1. februar 2023.

Period sa kraja prošle i početka ove godine obeležila je veoma izražena oskudica igara. Tradiconalna „novogodišnja suša” kao da se nekako razvukla pa traje i duže i intenzivnije nego obično. Srećom, čini se da će tokom februara i toj suši doći kraj, kao i da ćemo u nastavku 2023. godine, konačno ostaviti iza sebe odlaganja i razvojne probleme koje brojne igre i studiji vuku još od početka 2020. godine. Kao i svake godine, mi koristimo ovo primirje na igračkoj pučini da sagledamo šta je sve to najavljeno za ovu kalendarsku godinu, a šta se, avaj, i dalje odlaže i razvlači. Početkom prošle godine takođe smo bili optimistični po pitanju predstojećih dvanaest meseci. Da li će taj optimizam ove godine, konačno, biti opravdan?

Pregled igara od kojih se najviše očekuje tokom 2023. godine...

Zima

Dok autor ovih redova kuca članak koji čitate, „Svet igara” je konačno „skrpljen”, sa dovoljno naslova za recenzije i najave. Štaviše, čak smo imali poprilično sreće da nabavimo neke od njih malo ranije (kao, na primer, Forspoken). Sa druge strane, prevrtljiva sreća nije nam bila naklonjena pri nabavci pojedinih naslova, kao što su deckbuilder Mohokenshi, zatim akcioni RPG Superfuse, avantura Deliver us Mars (naslednik igre Deliver us The Moon) i rimejk slavne igre Dead Space (vraćanje franšize na status pre nego što je EA upropastio ovaj serijal). Prikaze svih ovih naslova možete da očekujete u sledećem broju vašeg omiljenog časopisa.

Takođe, u martovskom izdanju nastojaćemo da pokrijemo sve zvučne naslove koji stižu u februaru, mesecu koji je toliko pun potencijalnih megahitova da nam automatski kreće voda na usta. Hronološki prva je potencijalno najbespotrebnije kontroverzna igra godine, Hogwarts Legacy. Sa jedne strane, ovo je gotovo besmisleno, novo poglavlje u fanšizi Harry Potter koju su autorsko zlostavljanje i korporativna hiperprodukcija efektivno zakopali u blato. Sa druge, radi se o visokobudžetnom projektu čiji gameplay deluje solidno, ali se više buke diže oko igre što je ona platforma za gloženje previše ostrašćenih pripadnika oba ekstrema političkog spektra, nego zbog kvalitativnih i kvantitativnih atributa same igre. Na šta će da liči u praksi - videćemo.

Početkom februara stiže i Wild Hearts, igra u duhu serijala Monster Hunter iz studija Omega Force (serijal Dynasty Warriors), a pod pokroviteljstvom Electronic Artsa. Priča vodi igrače u fantazijski svet Azumu, inspirisan dalekim istokom, naravno, i stavlja i u ulogu lovaca na džinovske zveri zvane Kemono. Napredni sistem borbe imaće visok stepen interakcije sa okolinom i kombinovanja različitih elemenata prilikom napada.

Zbog mnogo odlaganja, nadamo se da ovaj put stvarno stižu i novi Settlersi.The Settlers: New Allies je tokom godina prošao previše promena datuma puštanja u prodaju, a bogami i naslova, da su fanovi serijala trenutno u specifičnom paklu koji kobinuje bes i apatiju. Loše okolnosti za stvaranje prvog utiska, ali ako sve bude kao što je bilo u ranim verzijama koje smo pre skoro pet godina gledali po sajmovima, sa simpatičnim čikicama i ženicama čija zajednička aktivnosti vodi ka izgradnji impresivnog kraljevstva, sve bi trebalo da bude kul.

Mnogo se očekuje i od igre Atomic Heart iz studija Mundfish. Radnja je smeštena u paralelnu stvarnost gde u Sovjetskom savezu u 1951. godini roboti u tehnološki naprednom Postrojenju 2836 odbijaju poslušnost. Igrač je u ulozi KGB majora čija istraživačka misija se pretvara u borbu za goli život.

Seriju nastavaka visokog profila koji će se pojaviti tokom februara svakako predvodi Company of Heroes 3 iz Relic Entertainmenta. Željno iščekivani nastavak RTS serijala smeštenog u period Drugog svetskog rata donosi dve dinamične kampanje čije se misije kasnije menjaju u skladu sa uspesima tokom ranijih zadataka. U ulozi saveznika ćemo osvajati Italiju, dok će nas kampanja na strani sila osovine staviti na čelo slavnog Afrika korpsa. Novosti u gameplayu su mogućnost pauziranja tokom borbe, kao i detaljniji i kompleksniji sistem za rušenje zgrada i uništavanje objekata po mapi.

Februar nam donosi i Blood Bowl III, nastavak digitalne adaptacije potezne varijante američkog fudbala u okruženju fantazijskog Warhammera. BB3 koristiće nova pravila Druge edicije, a pored ranije viđenih multiplayer okršaja, sada je tu i single-player kampanja kroz koju vodite tim od 16 igrača i postepeno ih razvijate.

Fanovi Bungievog serijala Destiny, krajem februara dočekaće novu ekspanziju za aktuelnu Dvojku. Destiny 2: Lightfall donosi nove lokacije, novi raid, novo oružje i novi segment single-player kampanje. Kako bi privukli još novih igrača, iz Bungiea poručuju da će sa novom ekspanzijom biti olakšano hvatanje priključka sa veteranima koji su u igri od njenog početka.

Kraj februara bitan je u svetu gaminga i zbog jedinog značajnog komada hardvera koji će ove godine biti konačno pušten u prodaju. PSVR 2 je druga generacija Sonyjevog VR sistema i oslanja se isključivo na snagu konzole PlayStation 5. Njegova cena u ovom trenutku je 600 dolara u SAD (50 dolara više nego u pretprodaji pre par meseci). Pa je, pored svih unapređenja između generacija, i dalje upitno koliko ljudi će pojuriti da nabavi ovaj dodatak.

Nepunih pet godina od pojavljivanja survival horora The Forest, studio Endnight Games pustiće u prodaju zvanični nastavak, Sons of the Forest. Radi se o još kompleksnijoj survival igri sa naprednijim sistemom kraftinga opreme, kao i izgradnjom skloništa i odbrambenih struktura. Sem toga, igra će sada imati i kooperativnu multiplayer komponentu.

Nakon dvanaest godina čekanja, Kerbal Space Program 2 samo što nije stigao! Intercept Games Squad obećava proširenje mogućnosti i tehnologija za istraživanje svemira. Tako će u igri, pored svega iz originalnog KSP-a, biti i međuzvezdanih putovanja, izgradnje orbitalnih i planetarnih kolonija, kao i multiplayer režim u kom ćete zajedno sa saigračima moći da sprovodite još kompleksnije projekte.

Posle igre koja se originalno pojavila na Switchu pre pet godina i prequela od pre tri godine na mobilnim uređajima, Square Enix i Acquire za februar spremaju Octopath Traveler II. Radi se o tradicionalnom JRPG-u, tokom čije priče na smenu vodite osmoro likova koji imaju različite ciljeve, ali im se putevi i aktivnosti prepliću i vode u istom generalnom smeru. Novost tokom pripovedanja je smena između dana i noći, dok je u potezne bitke ubačen sistem takozvanih „latentnih moći” koji podseća na limit break iz serijala Final Fantasy.

Kada je u naslovu neke igre uzvičnik, onda znate da nema zezanja. Like a Dragon: Ishin! je, zapravo, remaster hita Ryu ga Gotoku Ishin! koji se 2014. godine pojavio samo u Japanu na konzolama PS3 i PS4. Ovaj spin-off slavnog serijala Yakuza vodi nas u Bakumatsu fazu poznog Edo perioda (sredina 19. veka) i stavlja u ulogu stvarne istorijske ličnosti, samuraja Sakamotoa Ryome koji traga za ubicom svog oca.

Perseus: Titan Slayer iz studija Sicarius jedan je od prvih naslova sa većim budžetom koji se oslanja na mehaniku iz Vampire Survivorsa. Tačnije, spaja pripovedanje i 3D izometrijsko izvođenje akcionog RPG-a sa bitkama u stilu pomenutog minimalističkog mega-hita.

Sam kraj februara rezervisan je za Darkest Dungeon II, nastavak ultraizazovnog poteznog roguelite RPG-a iz 2016. godine. Ovaj nastavak dostupan je već nekoliko meseci u okviru Early Access programa u skraćenoj formi kojoj fanovi i eksperti za prvu igru najviše zameraju to što nastavak jednostavno ne može da pogodi fenomenalan balans originala. Ipak, nadamo se da će ugođaj pune igre biti na odgovarajućem nivou.

Nakon februarske bujice, neko bi pomislio da će potencijalni hitovi malo da smanje doživljaj tokom marta. Ipak, ove godine vidik je i tada prepun mogućih blokbastera. Nakon asimetričnog horor multiplayeraPropnight, tim Fntastic okrenuo se punokrvnom MMO naslovu The Day Before, smeštenom u distopijska prostranstva Amerike nakon što je zombi-pandemija opustošila planetu. Šačica preživelih i zdravih sada se bori za opstanak protiv zaraženih koji su svedeni na nivo bezumnih zveri, ali i za oskudne resurse - od hrane, preko oružja, do automobila i goriva. Simpatično, u isto vreme na PC stiže remasterizovani The Last of Us Part 1, kome uspeh aktuelne TV serije može samo da pomogne.

Početak marta donosi nam i novi naslov iz studija Team Ninja (autori serijala Nioh).Wo Long: Fallen Dynasty je mračni (a kakav bi drugo bio) soulslike smešten u kineski period Tri kraljevstva kome su dodati fantazijski elementi.

Najbitniji martovski naslov pojaviće se u prodaji sredinom meseca. Radi se o još jednom nastavku, igri Star Wars Jedi: Survivor, nastavku neočekivanog single-player hita Fallen Order iz Respawn Entertainmenta. Pet godina nakon događaja iz prve igre, Kal Kestis i dalje pokušava da preživi u galaksiji pod kontrolom Imperije. Najveće novine u nastavku odnose se na vaše borbene stavove (u originalu ih je bilo dva, a sada ih je pet). Pošto ćete u igri nailaziti na obilje protivnika sa različitim borbenim sposobnostima, svaki stil borbe davaće vam jasnu prednost u određenoj situaciji.

Sredina marta donosi vlasnicima Switcha ekskluzivu Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon, stilizovanu akcionu avanturu koja nas stavlja u ulogu mlade Cereze pre nego što je postala Bayonetta. Zajedno sa njenim prvim demonskim pratiocem Cheshireom (u telu plišane igračke), Cereza pokušava da se probije kroz mističnu šumu punu opasnosti i zagonetki kako bi spasila majku.

Proleće

Kraj marta, donosi nam još jedan značajan rimejk. Resident Evil 4 Remake mora da ispuni velika očekivanja, pogotovo nakon što su iz Capcoma obećali da će pored grafičkog unapređenja klasičnog horora da modernizuju gameplay, ali i da prerade priču same igre. U isto vreme izlazi još jedan, možda još iščekivaniji reboot starijeg hita. System Shock Remastered iz studija Nightdive (autori System Shocka 2) vodi nas nazad na stanicu Citadela gde u ulozi bezimenog hakera moramo da nadmudrimo SHODAN, AI koji kontroliše celu svemirsku stanicu. Autori tvrde da su likovi, oružja i lokacije verni onima iz originalne verzije, samo da je sve prilagođeno izgledu, tempu i upravljačkom interfejsu jednog modernog naslova koji se pojavljuje u prodaji ove godine.

Najavljen na dodeli prošlogodišnjeg Games Awardsa, Crime Boss: Rockay City iz Ingame Studiosa i 505 Gamesa je divlja akcija u duhu 90-ih godina prošlog veka i takođe stiže u prodaju krajem marta. U ovoj FPS akciji možete ili solo ili sa prijateljima da se borite za prevlast nad kriminalnim podzemljem fiktivnog Rockay Cityja. Veliki adut ove igre je plejada poznatih glumaca u glavnim ulogama. Tako vaš alter ego tumači Majkl Medsen, u vašoj družini pomoćnika su Kim Bejsinger, Deni Glaver, Majkl Ruker i Dejmion Poitje. Suparničke bossove tumače Deni Treho i Vanila Ajs, dok opasnog šerifa glumi Čak Noris lično.

Jedan od naslova koji nestrpljivo iščekujemo u ovom periodu je i postapokaliptična 3D avantura Highwater iz domaćeg studija Demagog. Priča prati grupu prijatelja koja pokušava da preživi na poplavljenoj i zagađenoj Zemlji u nameri da se dokopa broda, koji vodi na bezbedni Mars.

Jedan šareni naslov za ljubitelje klasičnih avantura je Simon the Sorcerer Origins iz Smallthing Studiosa. Radi se o prequelu kultnog serijala Simon the Sorcerer iz Adventure Lofta koji je od 1993. do 2010. godine iznedrio pet igara (šesta je, nažalost, otkazana). Ovog puta, u ulozi smo još uvek mlađanog Sajmona koji, nekoliko nedelja pre događaja iz prve igre, dospeva u svet čarobnjaka i upada u centar prastarog proročanstva.

Tokom proleća u prodavnice stiže i Dead Cells: Return to Castlevania, DLC za Dead Cells koji će osnovnoj igri dodati novu kampanju sa dva nova okruženja, tri bossa, gomilom neprijatelja, 14 oružja, 20 kostima i više od 50 muzičkih tema. Kao što podnaslov ukazuje, sav novi sadržaj inspirisan je uzorom Dead Cellsa, slavnom Castlevaniom.

Na proleće se očekuje i Flintlock: The Siege of Dawn iz studija A44 Games. Radi se o soulsborne naslovu smeštenom u magicpunk svet u kom su nesmotreni sledbenici starih bogova otvorili kapiju ka zagrobnom svetu i pustili armiju undeadova da uništava čovečanstvo. Vaš lik, Nor Venek, ima lične razloge da se osveti starim bogovima, kao i magičnog pomagača Enkija koji joj pomaže u ostvarivanju tih ambicioznih planova.

Ljubitelji serijala Pharaoh ovog proleća dobiće, dugo očekivani, novi naslov u franšizi. Pharaoh: A New Era iz studija Triskell Interactive je, tehnički gledano, rimejk dve decenije starog originala i ekspanzije Cleopatra: Queen of the Nile sa modenizovanim gameplayem i grafikom. Priča od čak 50 misija provešće nas kroz ključne periode staroegipatskog carstva. Autori obećavaju više od sto sati city builder zabave.

Sa jedne strane, Untamed Tactics iz studija Grumpy Owl Games je samo još jedna RPG strategija smeštena u okruženja sa simpatičnim likovima. Sa druge, ako volite ovaj tip igara pa ste još i fan prelepo nacrtanih antropomorfizovanih životinja, ova igra će vas pogoditi direktno u žicu. Kampanja igre Untamed Tactics nas vodi kroz ratne uspomene vremešnog zeca, generala Greycoata, koji je od običnog vojnika postao vođa pokreta otpora i spasio svoj rodni grad. Igra će kombinovati skriptovane bitke sa proceduralno generisanim izazovima.

Prošle jeseni Dramatic Labs produžio je rad na narativnoj igri Star Trek: Resurgence. Za sada bi igra trebalo da se pojavi u aprilu ove godine i povede nas u svemirsku avanturu na kraju 24. veka, neposredno nakon „TNG-a”. Igra prati posadu potpuno novog broda, a igrači će moći da vode dvoje likova, prvog oficira i mladog inženjera.

Kako to izgleda kada igra sa zombijima „umre”, pa je preuzme drugi studio i ponovo joj udahne život, videćemo u aprilu kada se u prodaji pojavi Dead Island 2. Dambusters Studios i Deep Silver vode nas u Los Anđeles, nekoliko meseci nakon događaja iz igre Dead Island: Riptide, kada vojska stavlja celu Kaliforniju pod karantin. Igrač će moći da vodi šestoro likova sa različitim sposobnostima, ali i jednom zajedničkom osobinom: iako ste inficirani, niste podlegli virusu koji je uzrokovao apokalipsu. Dok pokušavate da opstanete u ovom opasnom okruženju, nastojite da saznate šta se zapravo desilo i kako to da su neki ljudi „pošteđeni” zombi virusa.

Pretposlednje nedelje januara Paradox Interactive je najavio igru koja se trenutno popela na vrh naše liste naslova koje isčekujemo s nestrpljenjem. Zašto u Triumph Studiosu insistiraju na četvorci u Age of Wonders 4, nije nam poznato, jer se, zapravo, radi o šestoj igri u ovoj slavnoj franšizi poteznih strategija (Shadow Magic između Dvojke i Trojke nije imao broj, kao ni naučnofantastični Planetfall). Igra nasvraća u poznati fantazijski svet, ali tokom novog doba, u kom su alijanse i međusobni odnosi između frakcija mnogo drugačiji. Zapravo, jedan od velikih aduta AoW4 trebalo bi da bude sistem za definisanje svoje frakcije izvan granica onoga na šta smo navikli u dosadašnjim fantasy ostvarenjima.

Dvanaesti maj je datum koji je svakom vlasniku Nintendo Switcha zaokružen debelim crvenim markerom jer to je dan kada na rafove stiže The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, nestrpljivo iščekivani naslednik gigahita Breath of the Wild. Glavna novost u TotK biće vertikalnost mapa, što ne podrazumeva samo planine i građevine kojima ćete se pentrati uvis, niti pećine i tamnice kojima ćete se spuštati u dubine, već to da nebom iznad Hyrulea plutaju brojna ostrva i konstrukti između kojih ćete sada moći da letite.

Poslednje nedelje maja takođe obećavaju izobilje dobrih naslova. Suicide Squad: Kill the Justice League je nova akciona avantura iz Rocksteady Studiosa i zvanično peta glavna igra u serijalu Batman: Arkham. Igra se, zapravo, ne odvija u Gothamu nego u Metropolisu, nakon što je Brainiac uspeo da preuzme grad i kontrolu nad umovima svih članova Justice Leaguea. Amanda Waller šalje u „ratnu zonu” Suicide Squad koji u ovom naslovu sačinjavaju: Harley Quinn, Deadshot, Captain Boomerang i King Shark. Tokom single-player igre, po želji kontrolišete sve članove Squada, ali autori obećavaju da će najzabavniji biti kooperativni multiplayer za četiri igrača.

Freemium akcioni MMORPG Wayfinder, koji studio Airship Syndicate razvija uz podršku Digital Extremesa ove godine će svakako započeti sa beta-testiranjem, a ako stvari krenu kako razvojni tim priželjkuje, možda se desi i rani prelazak u live fazu. Glavni aduti ove igre su akcija, šaren i prostran svet dočaran dopadljivom stripolikom grafikom, kao i nenametljivi model monetizacije kom igra Warframe iz Digital Extremesa duguje svoju dugovečnu popularnost. Kao tematski dodatak uz Wayfinder, izrazićemo nadu da razvoj igre Core Punk konačno dostigne stadijum beta testiranja.

Krajem maja stiže i TT Isle of Man: Ride on the Edge 3, treće poglavlje solidnog moto-simulatora koji više nije delo ljudi iz KT Racinga, već je serijal preseljen u Raceward Studio. Dvesta kilometara puteva engleskog ostrva Man ponovo je stvoreno od nule kako bi fanovi dobili verniju digitalnu varijantu trke Isle of Man Tourist Trophy. Razni režimi pokrivaju 32 različite deonice na kojima ćete moći da se takmičite sa 21 vozačem u Superbike i 17 u Supersport kategoriji.

Prvih dana juna stiže Capcomova nezaustavljiva tabačina, Street Fighter 6. Dok će većini fanova najbitniji biti mehanika borbe i karakteristike 22 lika koje će moći da vode iz okršaja u okršaj, SF6, zapravo, donosi značajnu novost na planu priče. Naime, nakon četvrt veka tapkanja u mestu na stanju za vreme igre SF3: The Third Strike, sada smo, konačno, u svetu bez M. Bisona i Shadalooa. Igra će imati tri glavna režima. Fighting Ground služi za lokalni multiplayer i trening protiv AI protivnika. Battle Hub je upravo to, interfejs za pronalaženje online borbi sa drugim zainteresovanim igračima. Na kraju, World Tour je open-world okruženje koje autori opisuju kao „imerzivni single-player”.

Početak juna nam donosi i Diablo 4. Pola fanova ove franšize se najiskrenije nada da će Blizzard uspeti da zaustavi lagani sunovrat koji i dalje traje. Druga polovina otvoreno mrzi sve što je urađeno serijalu Diablo tokom proteklih godina. Ipak, svi će makar da probaju Diablo 4. Pet klasa, sistem za razvoj likova koji kombinuje elemente Diabla 2 i 3, priča koja se oslanja na stare razmirice iz vremena Sin Wara i kvalitetnija, mračnija grafika. D4 ima neizmeran potencijal da bude fantastičan i isto toliko da bude još jedna ljaga na renomeu nekada omiljenog studija u igračkoj industriji. Hard core fanovi Diablo 2 vajba koji su odavno prešli na PoE, nadaju se da će nekoliko meseci nakon što D4 pokaže svoje pravo lice GGG uz osmeh pustiti s lanca Path of Exile 2.

Tokom juna očekujemo i igru po jednom od najslavnijih kultnih filmova iz osamdesetih godina prošlog veka. RoboCop: Rogue City iz poljskog studija Teyon nadovezuje se na događaje iz originalnog filma i produbljuje jednu od tema iz filma: konflikt između Robokapovih dužnosti i primarnih naredbi koje mu je usadila korporacija OCP. Atmosferu u igri trebalo bi da kompletira činjenica da glas Robocopu daje originalni glumac Piter Veler lično.

Po zvaničnim navodima Mojang Studiosa, akciona strategija Minecraft Legends trebalo bi da se pojavi tokom prve polovine ove godine. Priča je navodno legenda koja postoji u svetu Minecrafta i prati napad pinglignsa iz Nethera na Overworld. Igrač je u ulozi usamljenog heroja koji je uspeo da organizuje neočekivane saveznike da odbrane svoja ognjišta.

Leto

Početak leta trebalo bi da bude u znaku novog izdanka u Square Enixovoj gigafranšizi FF.Final Fantasy XVI vodi nas u novo fantazijsko okruženje, Valistheu, svet kojim je nekada vladala tehnološki napredna civilizacija nebeskih ljudi, ali je nakon velikog rata redukovan na srednjovekovno okruženje, prepuno magičnih mothercrystalsa koji stanovnicima daju natprirodne sposobnosti. Napeta ravnoteža između šest kraljevstava koja vladaju ovim svetom biva poremećena pojavom mistične zaraze Blight i smrtonosnih bića zvanih Eikonsi. Protagonista igre je princ Clive Rosefield, koji postaje telohranitelj prestolonasledniku, svom mlađem bratu Joshui.

U Early Accessu od oktobra 2020. godine, puna verzija igre Baldur’s Gate III trebalo bi da se nađe u prodaji krajem avgusta. Više od 120 godina nakon događaja iz igre Shadows of Amn, odnosno nekoliko meseci posle radnje Descent into Avernus, illithidi započinju sa invazijom površine Faerûna, čijim porobljenim stanovnicima u tela usađuju parazitske punoglavce koji će ih kontrolisati sve dok se i sami ne transformišu u mind flayere. Vaš lik je jedan od inficiranih avanturista koji su u trci sa vremenom da se spasu od smrtonosnog preobraženja.

Forza Motorsport je osma igra u slavnoj trkačkoj franšizi i predstavlja svojevrstan reboot ovog serijala. Autori iz Turn 10 Studiosa obećavaju prelepu grafiku i dinamične vožnje na kombinaciji realnih i fiktivnih staza. Za sada je potvrđeno čak 40 modela slavnih automobila, od klasičnih legendi iz sredine prošlog veka do modernih aždaja. Kao jedna od perjanica Xbox Game Studiosa, nova Forza će se pojaviti samo na Xboxu i PC-u.

Ljubitelji metroidvania naslova nadaju se da će se tokom druge polovine godine u prodaji konačno naći i Hollow Knight: Silksong, nastavak hita iz 2017. godine. Dok nas igra vraća u fantastičan svet pun insekata, odvija se u potpuno novom kraljevstvu zvanom Pharloom. Protagonista nove igre je Hornet, koja je bila među bossovima iz originala, a sada pokušava da otkrije zašto je transportovana u nepoznatu zemlju. Pored kompleksnog sistema kvestova i kraftovanja, autori obećavaju da će nastavak biti još dinamičniji, sa većim naglaskom na borbi, brzini i preciznom platformisanju.

Početkom septembra u prodaji će se naći Disney Dreamlight Valley, kombinacija life-sima i avanture iz studija Gameloft. Kao što može da se nasluti iz naslova igre, u pitanju je licencirani naslov sa protagonistima iz slavnih crtanih filmova studija Dizni i Pixar. Avanturistički deo igre pratiće priču o naslovnoj Dolini snova kojoj preti mračni Zaborav. Na vama je da posetite brojne svetove inspirisane lokacijama iz Diznijevih filmova i pomognete im da vrate stari sjaj. Paralelno sa tim, možete da se nastanite u nekoj od tih zona i lickate svoju kuću, okućnicu, lika i pratioce, koliko god želite (i koliko vam freemium valute ove igre to dozvole).

Horor FPS Redfall iz Arkane Studiosa trebalo je da stigne prošlog leta, sada treba ovog. Šta će stvarno biti, kao da samo mračne sile znaju. Kako će izgledati kooperativna borba protiv vampira koja pokušava da pomiri elemente gameplaya iz serijala Left4Dead i Borderlands, nadamo se da ćemo saznati ove godine.

Bezbrojne legije igrača koje već godinama igraju samo Skyrim i jedino Skyrim, možda će ovog leta dobiti novu omiljenu igračku. Po prvi put, nakon čak 25 godina, Bethesda Game Studios pravi igru u potpuno novom, do sada neviđenom okruženju. Starfield je naučnofantastični ep smešten u daleku 2330. godinu, u kojoj čovečanstvo putuje između zvezda i kolonizuje brojne nove svetove. Igrač je u ulozi svemirskog rudara koji se pridružuje organizaciji zvanoj Constellation, specijalizovanim lovcima na drevne artifakte isčezlih civilizacija.

Kada smo kod igara koje imaju armiju posvećenih fanova, Homeworld 3 bi, takođe, trebalo da se pojavi tokom ove godine. Tvorci ranijih delova ovog kultnog serijala (sada u novom studiju Blackbird Interactive) nastavljaju svemirsku operu o Higarancima. Nakon velikog procvata usled otvaranja mreže hipersvermiskih kapija, de facto vođa ove civilizacije, naučnica Karan S’jet, nestaje, a pretnja zvana Anomalija počinje da ometa putovanje kroz kapije. Jedan vek kasnije, mlada Imogen S’jet je na čelu nove flote čiji je zadatak da zaustave Anomaliju.

Jesen?

Iz Insomniac Gamesa tvrde da Spider-Man 2 stiže ekskluzivno na PS5 tokom jeseni. Dvojka iz naslova shvaćena je, čini se, doslovno, pa ćemo u igri moći da vodimo i Pitera Parkera i Majlsa Moralesa. Bilo da igrate solo i smenjujete direktnu kontrolu između dva Spajdija ili, pak, igrate kooperativno sa prijateljem, branićete Njujork od poznatih negativaca kao što su Venom, Zeleni Goblin (Hari Ozborn) i lovac Krejven.

Iako je najavljen tek nedavno, u najbombastičnijem, finalnom terminu na poslednjem Games Awardsu, Armored Core VI: Fires of Rubicon iz From Softvera mogao bi da se pojavi već ove jeseni. Igra je smeštena na negostoljubivu planetu Rubicon 3 na kojoj se, nakon planetarne katastrofe, preživeli stanovnici bore protiv galaktičkih mega-korporacija za vredne resurse. Igrač je član odreda plaćenika koji u bitkama upravljaju moćnim robotima, naslovnim Coreovima.

Studio Supergiant Games ne samo što stvara ultrazabavne i inovativne igre, nego ih pušta u prodaju gotovo tačno na svake tri godine. To znači da će pre isteka 2023. na naše monitore stići Hades II, nastavak roguelite hita smeštenog u milje grčkih mitova. Nastavak prati Melinoe, sestru protagoniste prve igre, Zagreusa, čiji porodični obračun nije sa tata-Hadom, nego sa deda-Hronosom. Više protivnika, raznolikija okruženja i kompleksniji sistem za razvoj i specijalizaciju vašeg lika samo je deo razloga zašto ne možemo da dočekamo Hades II.

Takođe u nedefinisanom trenutku tokom ove godine trebalo bi da se pojavi ne jedna nego dve LotR igre. Kao prvo, tu je zloglasni Lord of the Rings: Gollum na kom majstore u studiju Daedalic Entertainment više od četiri godine i koji poslednje dve „samo što nije spreman”. Ipak, želja publike da iz prve ruke iskusi šta je Gollum radio od poslednjeg trenutka kada ga vidimo u „Hobitu” do prvog pojavljivanja u „Družini prstena” i dalje je veoma jaka, tako da nema sumnje da će veliki broj ljudi želeti da proba ovaj naslov. Sa druge strane spektra je survival naslov The Lord of the Rings: Return to Moria koji razvijaju timovi Free Range Games i North Beach Games. Igra je smeštena u Četvrto doba Srednje zemlje i prati još jednu grupu patuljaka koja pokušava da ponovo uspostavi kontrolu nad drevnim rudnicima Khazad-duma, poznatijeg kao Moria. Okosnica gameplaya biće saradnja igrača okruženih nepoznatim opasnostima koje vrebaju iz tame dok pokušavate da skupite dovoljno materijala za izradu defanzivnih pomagala, oružja, alatki i građevina.

Još jedna velika franšiza trebalo bi da ove godine iznedri tri zanimljiva predstavnika. Radi se o Warhammer 40.000 naslovima pod zastavom izdavača Focus Entertainment. Na prvom mestu je svakako 3D akcioni RPG Warhammer 40,000: Space Marine 2 iz studija Saber Interactive. Kapetan Titus iz chaptera Ultramarinaca opet je u akciji, ovaj put „unapređen” u Primaris svemirskog marinca, a bori se protiv hordi tiranida koje još jednom prete ljudskoj Imperiji. Druga igra je Warhammer 40,000: Boltgun, retro FPS iz studija Auroch Digital. Zaista, dovoljno je pogledati par kadrova iz ove igre da se čovek zapita: „Kako je moguće da niko nije mnogo ranije stvorio DoomolikiWH40K naslov?” Igra nas stavlja u oklop imperijalnog space marinca koji se bori protiv haos marinaca i demona iz warpa. Autori obećavaju da će izgled FPS klasika koji krasi igru biti ispraćen modernom i brzom akcijom, kao i da na vidiku neće biti pokušaja da se ublaži krvoliptanje. Treći naslov je Warhammer 40,000: Rogue Trader,simulator borbe za prevlast između bogatih kuća koje love u mutnom na obodu Imperijalne vlasti.

Da li će se Ubisoftovi problemi iz 2022. godine preliti i u ovu ostaje da se vidi, ali odlaganje njihovih naslova visokog profila polako postaje mim. Sa jedne strane imamo Beyond Good & Evil 2, novog rekordera po trajanju razvoja (više od 15 godina.) Velom misterije obavijen je i Skull & Bones. Odlagana šest puta, ova simulacija piratskog ratovanja u jedrenjacima ponovo je odložena u januaru do nepoznatog datuma „u okviru fiskalne godine 2023/24”. Više puta je odlagan i Avatar: Frontiers of Pandora. Postojala je nada da je igra spremna, samo se čeka na premijeru filma „Avatar: The Way of Water”, pa će biti puštena u prodaju. Ta nada pala je u vodu kada je film za samo nekoliko nedelja postao najgledanije ostvarenje u 2022. godini, a igre još uvek nema. Nadamo se da će Massive Entertainment okončati majstorisanje uskoro, kao i da će igra biti na nivou filmskog uzora. Ipak, za jedan Ubijev naslov je sigurno da će se pojaviti ove godine, a to je Assassin’s Creed Mirage. Najnoviji AC smešten je u Bagdad tokom 9. veka nove ere, u periodu Zlatnog doba islama, i prati Basima (poznatog igračima Valhalle), uličnog lopova koji postaje član Skrivenih. Gameplay će i dalje biti kombinacija istraživanja, akcije, stealtha i parkura, a u igru se ponovo vraćaju Black Box misije. Interesantno, nakon brojnih kritika na Ubijev račun da su AC naslovi predugački, jedno od glavnih obećanja autora publici bilo je da će priča moći da se okonča za manje od 20 sati.

Odluka odgovornih u Square Enixu da slavni Final Fantasy VII remasteruju u tri nove igre će svakako biti isplativa za izdavača, ali fanovi koji su pre tri godine dobili prvi deo i dalje čekaju na drugi, kome je radni naziv u međuvremenu promenjen u Final Fantasy 7 Rebirth. Dodatno unapređena grafika i gameplay jesu lepe stvari, ali poklonici ove igre zapravo samo žele da vide tu igru pre kraja kalendarske godine.

Čemu još možemo da se nadamo, ali nema načina da procenimo da li će se pojaviti u prodaji tokom ove godine? Tu je Frostpunk 2 iz 11bit Studiosa, nastavak upravljanja neseljem u negostoljubivom svetu koji se smrzava. Remedy Enetertainment bi mogao da privede kraju razvoj dugo iščekivanog survival horora Alan Wake 2, ali garancije ne postoje. Park Beyond iz nemačkog Limbic Entertainmenta trebalo bi da se pojavi u toku godine, na opštu radost ljubitelja simulatora zabavnih parkova, čak i kada vožnje prestaju da poštuju zakone fizike. Krajem godine se očekuje i novi RPG iz Biowarea, Dragon Age: Dreadwolf nadovezuje se na cliffhanger sa kraja Inquisitiona pa ćete konačno moći da se otvoreno borite protiv Solasa. Ekspanzija Cyberpunk 2077: Phantom Liberty iz CD Projekt Reda takođe se očekuje. The Dark Pictures: Directive 8020 iz Supermassive games stiže sigurno u novembru kako bi započeo drugu sezonu TDPA. Tu su i naslovi kao Ashfall, Dungeons 4, Banishers: Ghosts of New Eden, SteamWorld Build i Ark II, koje brojni igrači očekuju sa nestrpljenjem, ali da li će razvojnim timovima poći za rukom da okončaju njihov razvoj uspešno i na vreme, nije poznato.

• • •

Sa jedne strane, brojne igre za koje se ne zna da li će stići da se pojave ove godine, a sa druge one koje još uvek nisu ni najavljene. Pomenuti Age of Wonders 4 bukvalno je obelodanjen tri dana pre pisanja ovih redova, a sada je među naslovima od kojih najviše očekujemo u 2023. godini. To je samo ilustrativni primer situacije koja se svake godine dešava više desetina puta: neki izdavač ili razvojni tim duže vremena radi na veoma zanimljivoj igri, ali umesto da postepeno razvijaju hype mesecima ili čak godinama, idu na varijantu oduševljenja publike činjenjicom da će moći da kupe igru nakon čekanja koje se meri samo nedeljama. Nadamo se da ćemo i tokom ove godine imati nemali broj takvih igara, taman da ublaže tugu kada neki od zvučnih naslova, kao što se uvek dešava, bude odložen za sledeću godinu ili još kasnije... Uglavnom, za igrače sa dovoljno vremena, ni ove godine neće biti manjka zanimljivih naslova, a koje od njih vam najviše preporučujemo, nastavite da čitate na stranama „Sveta kompjutera”.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama