TEST DRIVE
Samsung Galaxy Watch5 Pro
Ni na nebu, ni na zemlji
Vladimir PISODOROV
1. novembar 2022.

Ono što je Apple Watch u iOS svetu, to je Samsung Galaxy Watch u Android univerzumu. Reč je o „pametnoj čuki” koja, uprkos mnogim usponima i padovima, iz verzije u verziju, dokazuje da spada u sam vrh ponude u ovoj klasi - i to ne bez razloga. Samsung u svoj satić ugrađuje gotovo sve moderne tehnologije koje se trenutno smatraju in, dok otvorenost platforme, gotovo neograničeno, omogućava dodatno proširivanje horizonta.

Jedan od najboljih, ako ne i najbolji „pametni sat” na tržištu, koji za uložen novac nudi jako puno toga...

Imali smo priliku da testiramo Pro iteraciju Petice, perjanicu serije i do sada najmoćniji sat koji je izašao iz južnokorejske fabrike. Reč je o modelu čije je srce smešteno u titanijumsko kućište, iznad čijeg ekrana se nalazi safirno staklo i koji teži svega 46,5 grama. Treba istaći da je Samsung ove godine ponudio dve verzije modela Pro: u sivoj i u crnoj boji, te da nam se na testu našao potonji. Jedna od stvari koja model Pro razlikuje od „obične” verzije jeste i sama narukvica od 20 milimetara, izvedena u D-Buckle stilu sa magnetnom kopčom. Zbog specijalnog provlačenja krajeva, čini se da je u pitanju narukvica iz jednog dela, ali nije. Na veoma jednostavan način (bez odstranjivanja ili dodavanja segmenata) omogućeno je njeno produživanje ili skraćivanje. Sat veoma teško može da spadne sa zgloba, a „pliškasti” materijal od kog je izrađena čini je ugodnom za celodnevno nošenje.

Stvar oko koje će se koplja najviše lomiti je dizajn. Kućište ima naglašeno izdignute ivice, pa se stiče utisak da je ekran kao dno nekakvog lavora ili tanjira. Naravno, rotirajućeg prstena više nema - zamenio ga je okvir osetljiv na dodir, ali autor ovih redova ne poznaje mnogo njih koji ga koriste i kojima se ova promena dopada. Samsung nije odustao ni od klasičnog dizajna kada su u pitanju komandni tasteri. Pravougaonog su oblika, sa zaobljenim ivicama i na raspolaganju ih je dva: gornji - Power (glavni), oivičen je crvenom bojom, donji ima funkciju Back, a između se nalazi majušni otvor (čitaj: rupica) iza kog se nalazi mikrofon. Tasteri su u isto vreme i senzori, ali o tome ćemo nešto više kasnije. S leve strane nalaze se jedino otvori za zvučnik i što se vidljivog dela sata tiče, to je to.

S donje strane smešten je ogroman, trokomponentni senzor BioActive, koji služi za praćenje zdravstvenih parametara, a upravo njegova veličina omogućava dobro naleganje na ruku i dobijanje veoma tačnih podataka. Novina je odvojeni infracrveni senzor za merenje temperature koji, nažalost, još uvek nije u punoj funkciji. Naime, preko njega se, za sada, meri temperatura isključivo za vreme sna i ne postoji način da se do podataka dođe. Oni se koriste za analizu i određivanje kvaliteta sna, a sve putem ugrađenog „trenera”, novog dodatka preko kog ćete dobijati savete kako da poboljšate „punjenje baterija”.

Senzori, rekosmo, pružaju mnogo toga, ali ne možemo da se otmemo utisku da Samsung ovde nije obavio posao do kraja. Recimo, podržano je merenje količine kiseonika u krvi, ali to može da se obavi samo po pozivu, uz savet da budete potpuno mirni, ne govorite, te da lakat ruke na kojoj se nalazi sat oslonite na čvrstu podlogu. S druge strane, do SpO2 vrednosti može da se dođe i tokom sna, kada se sve obavlja automatski. Merenje krvnog pritiska i EKG-a moguće je isključivo ukoliko imate mobilni telefon kompanije Samsung, pa će ove dve, mnogima najzanimljivije mogućnosti ostati nedostupne velikom broju ljudi. Ako ništa drugo, praćenje srčane frekvencije je konzistentno, baš kao i određivanje stresa, u čijem spuštanju mogu da vam pomognu preporučene vežbe disanja. Konačno, Galaxy Watch5 Pro može da posluži i za određivanje, da tako kažemo, „sastava” tela, nešto slično onome što rade „pametne vage”. Postupak je, opet, prilično komplikovan, jer sat morate da pomerite dva prsta dalje od zgloba, a potom da srednji i domali prst postavite na tastere, koji su, rekosmo, u isto vreme i senzori. Za vreme merenja prstima ne smete da dotaknete ruku na kojoj se nalazi sat, dok je u isto vreme i pazuhe potrebno držati razmaknute. Ne, ne šalimo se. Na ovaj način možete da dođete do podataka kao što je mišićna masa, količina vode u organizmu, procenat masti i tome slično.

Kada smo već pomenuli ograničenja vezana za merenje krvnog pritiska i EKG-a, treba podvući i podatak da Galaxy Watch5 Pro ne podržava iOS, te da ga možete upariti sa mobilnim uređajima sa minimalno 1,5 gigabajta radne memorije, koje „pogoni” operativni sistem Android 8.0 ili noviji. To nije sve, pa, tako, uređaj mora da podržava i Google Mobile Service, a pre pokušaja uparivanja moraćete da instalirate aplikaciju Galaxy Wearable i odgovarajući plug-in za sat. Da bi listanje i bistrenje podataka bilo moguće, zatrebaće vam i aplikacija Samsung Health, ali i pristupni podaci zaštićeni 2FA tehnologijom. Zašto je sve ovo moralo da bude ovako komplikovano, pitanje je za odgovorne iz južnokorejske kompanije.

Sigurno se pitate kakvo je stanje sa baterijom i da li Galaxy Watch5 Pro pravi otklon u odnosu na takmace. Ugrađen akumulator je kapaciteta 590 miliamper-časova, što je najveća baterija koju je Samsung ikada ugradio u Galaxy seriju satova. U teoriji, ona bi trebalo da omogući oko 80 sati korišćenja, ali praksa je ipak nešto drugačija. U normalnom režimu korišćenja, koji ne podrazumeva trčanje maratona, triatlon pohode i konstantno uključen GPS, a, opet, sa svakodnevnim trosatnim bavljenjem fizičkim aktivnostima, kontinualnim praćenjem srčanog ritma i stresa, uz povremeno obavljanje poziva i „tipkanje” poruka, maksimum koji možete da očekujete je oko dva dana ili tek nešto više od toga. Naravno, na sve ovo treba dodati i praćenje sna, jer koja je poenta „pametnog sata” ukoliko ne koristite sve dostupne resurse. Postignut rezultat nije za divljenje, ali ako ga uporedimo sa Apple Watchom i 18 sati do kojih dobacuje između dva punjenja, rezultati mogu da se tumače i drugačije. Vreme trajanja baterije možete da produžavate „hvatanjem krivina” i, na primer, „utuljivanjem” osvetljenosti ekrana, ali to bi bilo svetogrđe.

Galaxy Watch5 Pro opremljen je sAMOLED ekranom veličine 1,4 inča, rezolucije 450×450 piksela, na kom je sadržaj vidljiv u svim uslovima korišćenja, a boje „žive” i upečatljive. Inače, punjenje baterije obavlja se bežičnim putem, uz pomoć magnetnog konektora izuzetnog kvaliteta, koji se veoma jednostavno smešta na potrebno mesto sa donje strane kućišta. Ukoliko je baterija potpuno prazna, biće potrebno oko 90 minuta da je napunite do kraja.

„Ispod haube”, ove godine nema puno iznenađenja. Dvojezgarni Exynos W920 procesor kuca na 1,18 gigaherca, tu je i 1,5 gigabajta radne, te 16 gigabajta skladišne memorije, od kojih je korisniku dostupno 7,5 gigabajta. Tu su i NFC, Bluetooth 5.2, Wi-Fi u 2,4 i opsegu od pet gigaherca (na raspolaganju je i LTE model), GPS sa četiri načina pozicioniranja, podrška za većinu najkorišćenijih multimedijalnih zapisa i tako dalje. Međutim, ono što je jako važno pomenuti je podatak da Galaxy Watch5Pro pokreće hibridna verzija Googleovog Wear OS-a (u verziji 3.5), „preko” kog se nalazi Samsungov One UI Watch 4.5. Simbioza obezbeđuje do sada najbolju optimizaciju, ali i izgled upravljačkih menija i brzinu njihovog „šaltanja” koja nije viđena do sada. Rekosmo, mogućnost podešavanja izgleda i sadržaja menija je neprikosnovena, a sve je dodatno proširivo preuzimanjem aplikacija direktno iz ugrađene Prodavnice.

U takvoj konstalaciji stvari, bespredmentno je pričati o tome kakve su „pametne” mogućnosti ove čuke. Dovoljno je reći da možete da odgovarate na poruke, da primate pozive, ali i da u Samsungu nisu zaboravili ni fitnes deo priče. Na meniju se nalazi oko 90 sportova, tu je i automatska detekcija otpočete aktivnosti (za bazične sportove) i načini za analiziranje podataka kod kojih kompromisi nisu pravljeni. Trening po rutama i koketiranje sa GPX datotekama se podrazumevaju, baš kao i navigacija u maniru „skretanje po skretanje” za povratak na početnu lokaciju. Očekivano, Galaxy Watch5 Pro ispunjava IP68 normu, vodootporan je do pet atmosfera, a „prilepljen” mu je i vojni standard MIL-STD-810H. To govori da je spreman za korišćenje u najsurovijim uslovima i ekstremnim vremenskim prilikama.

Kontradiktornost je u tome što sat, na prvi pogled, uopšte ne ostavlja utisak izdržljive konstrukcije. Inače, samo staklo od plavih safirnih kristala 1,6 puta je otpornije od onog kod prethodnika. Od sata za outdoor aktivnosti očekuje se i određena „budžastost”, a to ovde nije slučaj i više se čini da je Galaxy Watch5 Pro model namenjen svakodnevnoj, casual upotrebi, čak i kada nosite košulju, a da su ubačene mogućnosti tu, eto, čisto reda radi - ako vam zatrebaju. Nije to nešto što neophodno smatramo lošim, ali je bilo važno napomenuti.

Ono što nam se nije svidelo jeste to što u Samsungu žele da sede na dve stolice: ne odustaju od Android korisnika, a‚ opet, napominju da se pun potencijal sata „otključava” tek onda kada se koristi mobilni telefon iz njihove radionice. Naravno, zahvaljujući pametnim glavicama iz komune korisnika, neka ograničenja mogu da se zaobiđu instaliranjem modifikovanih upravljačkih programa, ali to nije stvar za svakog, a naročito nije nešto što ćete poželeti da radite ako vam je rečeno da kupujete zaokružen proizvod.

Ako prethodno rečeno ostavimo po strani, ne može da se prenebregne činjenica da je Galaxy Watch5 Pro jedan od najboljih, ako ne i najbolji „pametni sat” na tržištu, koji za uložen novac nudi jako puno toga. Ako, pride, imate i Samsungov mobilni telefon, za vas dileme, jednostavno, nema. Pazite, i ovde je akcenat na tome da je u pitanju „pametni sat”, koji koketira i sa drugim oblastima, ali to radi bolje od konkurencije. Videćemo da li će se stvari promeniti kada nam na test stigne Apple Watch Ultra, od kog vlasnici Jabuka očekuju cunami talas ili, u najmanju ruku, Francusku revoluciju.

GALERIJA

Osnovno: merenje broja načinjenih koraka, pređenog puta, utrošenih kalorija i brzine otkucaja srca, merač nivoa stresa, određivanje zasićenosti krvi kiseonikom, merač krvnog pritiska, EKG, sAMOLED ekran u boji osetljiv na dodir veličine 1,4 inča, Bluetooth 5.2, podrška za 90+ fizičkih aktivnosti, trening po rutama, IP68 / 5 ATM / MIL-STD-810H sertifikat, kompas, visinomer, vibracija, alarm, štoperica, tajmer

Ostalo: obavljanje poziva, odgovaranje na pristigle tekstualne poruke, baterija kapaciteta 590 mAh, vežbe disanja, analiza sna, interni audio-plejer, GPS, NFC, integrisana Prodavnica aplikacija

Proizvođač: Samsung (samsung.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama