TEST RUN
Darktable 4.0
Tamna soba, svetli sto
Gordana RADOVIĆ
1. oktobar 2022.

Odlične vesti za sve koji prate open source alternative komercijalnih „teškaša”. Darktable je besplatni pandan Adobe Lightroomu, a to, dalje, znači da je u pitanju program namenjen obradi fotografija. Preciznije, „pretvaranju” sirovih fotografija sa fotoaparata u našminkanije i doteranije verzije.

Osim klasičnih formata fotografija, Darktable podržava učitavanje i uređivanje fotografija u formatu RAW

Ni darktable ni Lightroom ne bave se kompozitingom (za to je predodređen neprikosnoveni Photoshop), već isključivo organizacijom i afterdevelopingom (postprodukcijom). Najznačajnije je to što, osim klasičnih formata fotografija, Darktable, nagovestismo, podržava učitavanje i uređivanje fotografija u formatu RAW. Program na softverskoj pijaci obitava već 13 godina, a nedavno je svetlost dana ugledala verziju 4.0, pa smo pogledali šta to donosi i kako se ponaša u realnom radu.

Malčice smo bili razočarani prvim utiskom. Od nove verzije očekivali smo krupne promene, a, na prvi pogled, deluje da se organizacija nezgrapnog upravljačkog interfejsa uopšte nije promenila, te da je dugo priželjkivani facelifting izostao. S druge strane, interfejs, takav kakav je, prepun je odličnih funkcija i mogućnosti, pa smo i ovog puta rešili da oprostimo autorima njegovu lošu organizaciju. Interfejs je podeljen na tri glavna dela: lighttable, darkroom i Other.

U prostoru lighttable organizujete foldere, dok fotografije u njima ocenjujete po važnosti ili kvalitetu, kao i po tome dokle ste stigli sa postprodukcijom. Svaka fotografija uređuje se nedestruktivno, tako da original uvek zadržavate netaknut. To kasnije može da posluži za pokretanje nove obrade koja će da ide u potpuno drugačijem smeru. Upravo zbog toga neophodno je pametno i pregledno organizovati rad. Kada svakoj fotografiji dodelite neke od oznaka (a oznake su zvezdice za kvalitet i boja za relevantnost ili proces obrade koji ste na njih primenili), kasnije lako možete da se snađete i među hiljadama fotografija. Na raspolaganju su filteri koji podrazumevaju kombinaciju kriterijuma „prosejavanja”.

U drugom prostoru za rad - darkroom, pretpostavljate, uređuju se fotografije i menjaju im se odlike. Na raspolaganju su gotovo sve funkcije koje se nalaze i u Lightroomu, ali i u Photoshopu, jer on sada dolazi u paketu sa plug-inom Camera Raw, koji ima istu namenu. Na ovaj deo interfejsa i mogućnosti koje Darktable pruža autori treba da budu ponosni, jer su mogućnosti brojne i raznovrsne, ali i veoma jednostavne za korišćenje. Svaka od njih uređuje se slajderom ili krivom, tako da je i početnicima lako da ih koriste ili bar lako da eksperimentišu sa njima kako bi došli do željenog rezultata.

Svi slajderi smešteni su na desnoj strani interfejsa, dok fotografija na kojoj se radi zauzima centralni deo. Pritom, slajderi su nazvani tako da odmah znate čemu služe, a njihova pravilna upotreba, ipak, zahteva veće iskustvo. Ne zbog toga što početnik ne ume da pomeri slajder, već zato što je potrebno znati na koji način se postiže zamišljeno pomoću alatki koje stoje na raspolaganju. Slajdera, a samim tim i podešavanja, ima mnogo, ali ćemo pomenuti samo one koji nisu svakidašnji.

Prvi na spisku je Split Toning, a prednost promena koje se dobijaju je u tome da jednostavno ne možete da pogrešite. Razlog za to je što su sve promene vrlo suptilne: birate raspon boja na koje će promene uticati i samo te tonove (moraju da postoje na fotografiji) možete da pojačavate ili smanjujete. Ovim prikaz retko kada može da se upropastiti, ali zato može da se istakne neka od boja i time potpuno izmeniti atmosfera na fotografiji.

Sledeća funkcija koja nam se dopala je kriva kojom se menjaju boje po zonama. Nazvana je Color Zones i dozvoljava da preko krive menjate jačinu i prisutnost boja. Drugim rečima, ovde preko krive možete da menjate temperaturu, „raspoloženje”, doba dana, pa čak i godišnje doba, bez obzira na to kakvo je ono bilo u trenutku kada je fotografija nastala.

Pomenućemo još jednu poslasticu, značajnu za one koji često obrađuju portrete. Color Correction, odnosno, Skin Tone Correction ima jedno značajno pomagalo putem kog, tokom obrade, može da se odredi boja kože prema rasi kojoj pripada model sa slike. Tako, ako semplujete boju kože vašeg modela, preko tooltipa možete da odredite promene.

Jedina mana koju valja istaći je da ponekad (ali, samo ponekad) Darktable ume da bude trom i pored (teoretski) dovoljno radne memorije. Ta tromost je minimalna, iako vidljiva. Bez obzira na to, možemo samo da preporučimo ovaj program, uz opasku da iako i početnici mogu da ga koriste uspešno, ipak sadrži podosta naprednih funkcija i mogućnosti za čije savladavanje je potrebno vreme i učenje kako bi se iskoristile u potpunosti.

Tip: foto-editor

Potrebno: Windows, Linux, macOS

Veličina: 443 MB

Cena: besplatno

Adresa: www.darktable.org


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama