PHONE ZONE
Warhammer 40,000: Tacticus
Dragan KOSOVAC
1. oktobar 2022.

Ako ste ljubitelj mobilnih naslova sa kvalitetnom taktičkom komponentom, onda ste tokom poslednjih nekoliko godina zapazili uspehe studija Snowprint. Prvo su nas prijatno iznenadili auto-battlerom Legend of Solgard (SK 10/2018, i.sk.rs/24276), a onda se na taj hit nadovezali još impresivnijim naslovom, poteznom taktikom Rivengard (SK 03/2021, i.sk.rs/29317). Za priču o njihovoj najnovijoj igri, naslovljenoj Warhammer 40,000: Tacticus, upravo je bitan Rivengard, jer se, efektivno, radi o identičnom naslovu, samo što je njeno okruženje okrutna budućnost WH40K univerzuma, a ne fantazijsko kraljevstvo sa sijaset antropomorfnih stvorenja i frakcija.

Primarna kampanja igre smeštena je unutar Pariah Nexusa za vreme nove invazije Necrona. Na pustinjskoj planeti Zeidos IV chief librarian Varro Tigurius i njegov odred Ultramarinaca, rešeni su da preokrenu tok invazije i nateraju Necrone u povlačenje. Dok je početak ove kampanje, očigledno, zamišljen kao tutorijal koji će vas upoznati za svim osnovim mehanizmima Tacticusa, kasnija poglavlja predstavljaju ozbiljan taktički izazov, ali i dodatni motivator za budženje svojih jedinica. Naime, određeni nivoi prosto zahtevaju specifičan minimalni stepen snage vašeg odreda, jer nema te taktičke umešnosti kojom ćete nadoknaditi situaciju u kojoj vas protivnici instakilluju, dok im vi jedva grebuckate oklop.

Kada su odnosi snaga pojedinačnih jedinica na manje-više istom nivou, možete da krenete u nadmudrivanje sa protivnicima, koji su, najčešće, brojčano nadmoćniji, a mehanika borbe blista u svom punom sjaju. Pored hit-poena i oklopa, svaka jedinica ima specifičnu vrstu napada, domet kretanja i oružja, kao i aktivne i pasivne veštine. Najbitnije je, ipak, pozicioniranje vaših i protivničkih jedinica po mapi, čiji heksovi mogu da budu na različitim stepenima elevacije (penal za napad uzbrdo/bonus za napad nizbrdo), a tu su i dodatni modifikatori, kao što su, na primer, visoka trava koja štiti od dalekometnih napada ili bodljikava žica koja vas čini ranjivijim i zaustavlja.

Nakon Ultramarinske kampanje, sledi ona u kojoj vodite Black Legion na Cadiji, a posle nje Orkse na planeti Orrok. Sem toga, svaka kampanja ima i mirror režim, u kom na istim mapama preuzimate kontrolu nad suprotnom stranom sukoba. Pored kampanje, tu su okršaji u areni, kao i PvE izazovi Onslaught i Salvage, u kojima stičete vredne resurse preživljavajući talase protivničkih snaga. Tu je i Guild Raid, režim u kom svi članovi vašeg guilda napadaju nekog od gorostasnih tiranidskih čudovišta.

Iako nema agresivan freemium model, Tacticus se nakon prvih nedelju dana igre pretvara u grindfest, u kom danima farmujete iskustvo, opremu i resurse za unapređivanje, razvoj i regrutovanje jedinica. Ipak, dok vas „zaraza” drži, zabava je vrhunska.

Platforma: Android, iOS • Veličina: 800 MB

Cena: besplatno • Adresa: Google Play, App Store


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama