TEST PLAY
Forza Horizon 5: Hot Wheels
Vladimir PISODOROV
1. oktobar 2022.

Nakon osam meseci bitisanja u etru, Forza Horizon 5 konačno je dobila prvi DLC. Uopšte nije čudno zbog čega su se autori odlučili za Hot Wheels ekspanziju, iako smo u bliskoj prošlosti imali prilike da se družimo sa automobilčićima iz ove franšize. Naravno, tu mislimo na Hot Wheels Unleashed, koji se na rafovima prodavnica pojavio krajem septembra prošle godine.

Kao ping-pong loptica skačete između trka, driftovanja, izvođenja skokova i obaranja brzinskih rekorda

Ako se vratimo još nekoliko godina unazad, videćemo da ovo nije prvi put da Forza Horizon dobija dodatak u Hot Wheels obliku. Maja 2017. godine, Forza Horizon 3 mogla je da se pohvali istoimenim „proširenjem”, a upravo se on smatra najboljim DLC-om ikad izdatim sa serijal Forza Horizon. Stvari su sada daleko jasnije...

Na neki način, Hot Wheels pomeriće vas iz Meksika i odvesti u gotovo potpuno izolovan biom u kom staze vrludaju između planinskih vrhova i dolina obraslim vegetacijom. Na raspolaganju je novo okruženje koje možete da napustite kada god to poželite i vratite mu se nazad u istom maniru. U sredini mape nalazi se Nexus, svojevrsno polazište i mesto gde se okuplja publika. Okružen je sa tri velike oblasti koje donose 175 novih puteva i 28 manjih regija. Na raspolaganju je i 25 novih XP tabli, ali i obaveza da uz vratolomije epskih razmera sa neba „skidate” ogromne balone koji su zamenili klasične bilborde koje obično uništavamo u ostvarenjima ovog tipa.

Osim nekoliko izuzetaka kada ćete voziti po prirodnom tlu, Hot Wheels vas gura u splet veštački izgrađenih puteva od plastike. Pored neizbežnih loopova u kojima prkosite gravitaciji, na meniju su: deonice u kojima vas magnet prikiva za tlo, vodeni tobogani, zaleđeni delovi staza, segmenti sa mnoštvom ležećih policajaca i turbo-linije, čijim gaženjem se nakratko povećava maksimalna brzina kretanja.

Nažalost, turbo u klasičnom smislu ne možete da koristite, jer ga nema, a na raspolaganju je i svega deset automobilčića iz Hot Wheels arsenala. Podeljeni su u svega pet klasa: B, A, S1, S2 i X, koje, ujedno, predstavljaju i poglavlja kampanje. U njoj se družite sa likovima koji vas prate kroz celu igru, ali o tome ćemo za koji momenat. Treba istaći da ni na koji način niste prinuđeni da misije obavljate vozeći Hot Wheels automobilčiće, već možete da odaberete bilo koji komplement iz ergele, dokle god pripada odgovarajućoj klasi. Naravno, u tome nema ničeg zanimljivog, pa ćete isključivo radi eksperimenta i radoznalosti posegnuti za ovim.

Kao što smo rekli, kampanja donosi pet poglavlja i svako sadrži po osam misija koje morate da kompletirate kako biste prošli dalje. Zadaci su manje-više klasični i ping-pong se igra između kružnih/sprint trka, driftovanja, izvođenja skokova i obaranja brzinskih rekorda na naznačenim delovima puta. Dakle, ovde nema puno toga novog, da ne kažemo da je sve u dlaku isto kao u klasičnoj kampanji. Pored glavnih, svako poglavlje dolazi i sa 25 sporednih misija, pa iako preovlađuje snažan deja vu osećaj, imate puno toga da radite. Na raspolaganju je i kratka Story (pot)kampanja, koja više služi za učenje istorijskih činjenica o Hot Wheels univerzumu, nego što ima takmičarski karakter.

Kada je upravljanje u pitanju, autori nisu učinili mnogo toga da DLC učine uzbudljivijim. Osim head-up displeja koji vam pokazuje pod kojim uglom se nalazite u odnosu na horizont, drugih novina nema, a najviše nam je zasmetalo to što tokom leta nemate nikakvu kontrolu nad automobilom. Ne možete da izvršite korekciju putanje, pa čak ni tiltovanje, kako ne biste kao džak krompira bupnuli o tlo, već mekano sleteli.

Naizgled, za 20 dolara, koliko košta Hot Wheels DLC, dobijate puno toga - ogromnu oblast za istraživanje i mogućnost da uživate u kreacijama koje sami kreirate ili preuzmete iz online komune. Ipak, samo deset automobilčića i misije prepoznatljivog karaktera neće vas „izuti” is cipela. Ukoliko budete ganjali samo kampanju, priču možete da završite za tri do četiri igračke sesije, a još toliko će vam biti potrebno da odigrate i sve sporedne misije. Moglo je to i bolje...

Potrebno: Ryzen 3 1200 / Core i5-4460, 8 GB RAM, Radeon RX 470 / GeForce GTX 970

Poželjno: Ryzen 5 1500X / Core i5-8400, 16 GB RAM, Radeon RX 590 / GeForce GTX 1070

Ova igra je: prvi DLC za Forzu Horizon 5

Platforma: Windows, Xbox One / SXS

Veličina: 12 GB

Studio: Playground Games

Izdavač: Xbox Game Studios

Adresa: forza.net/horizon

PEGI: 3

70


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama