TEST PLAY
Lovecraft’s Untold Stories 2
Nikola JEVREMOVIĆ
1. oktobar 2022.

Ne prođe godina, a da se ne pojavi nekoliko igara inspirisanih horor zaostavštinom čuvenog Hauarda Filipsa Lavkrafta. Jedan od razloga za takvu pomamu je to što derivati njegovih priča, pod uslovom da adekvatno prenesu atmosferu, uteruju strah ne samo u kosti, već i na mentalnom nivou. Vazda se u vazduhu oseća neka daleko veća, nepojmljiva strava pred kojom se ljudski razum intenzivno kruni. Drugom delu Neispričanih priča ovo u potpunosti uspeva. Nažalost, iz pogrešnih, vrlo pojmljivih razloga.

Uprkos lepoj ambalaži, Untold Stories 2 je krš

Radnja ovog izometrijskog, akcionog RPG-a smeštena je, a gde drugde, nego u posrnulom američkom gradu Arkham, tokom 1925. godine. Širom sveta, dešava se niz, naizgled, nepovezanih događaja (samoubistva, okultni rituali, žrtvovanja i slične sadržajne aktivnosti). U jednom od njih zasigurno ste i sami učestvovali. Šta se tačno zbilo? Ktulu će ga znati, jer ste pamćenje izgubili. Budite se u ludnici, gde je nešto debelo krenulo po zlu. Nakon što odatle zbrišete, preostaje vam da pratite trag izvesnog Umetnika...

Shodno žanru, osnove mehanike su uobičajene. Likova/klasa ima šest, mada vam je na početku dostupno samo troje: Profesor, Detektiv i Veštica. Svaki od njih ima svoju posebnu životnu priču, set sposobnosti, opremu i oružje koji su isključivo njemu namenjeni, te zahtevaju drugačiju strategiju prilikom igre. Kroz nju napredujete deonicu po deonicu i dok je ne očistite od protivnika, nema vrdanja.

Sistem makljanja je kompleksan, što bi bilo dobro da vam Untold pruža dovoljno prostora da ga postepeno savladate. Naime, većina čudovišta, pomahnitalih ludaka, sektaša i krimosa, nagrnuće na vas čim se pojavite na nivou. Svaki vaš napad, bilo da je za blisku ili za borbu na distanci, ima određeni period ’lađenja. Odziv kontrola je očajan, tako da ćete jako brzo dobiti po nosu i pretrpeti ozbiljan damage, bez previše prostora za izbegavanje. Povoda za „radost” daju i zamke i toksične bare koje, takođe obilato, grizu health. Kako u ranim fazama igre blagovremeno iskombinovati pravilan redosled poteza? Nikako! Čak i da pregurate jednu prostoriju, verovatno ćete spucati sve medikamente kojima se lečite, pa vas vrlo brzo, ako ne već u narednoj, čeka bolna smrt. A onda? Nema checkpointa niti savea ako niste dogurali do nekog značajnijeg razvoja događaja, te startujete ispočetka. Tom prilikom gubite i sav plen koji ste prikupili iz raznih sanduka rasutih po mapi u prethodnoj turi, pa morate i kroz to nanovo da prolazite. Nivoi i dropovi se, inače, nasumično generišu. Stoga, nema garancije da ćete naći komad odeće ili jače oružje koje bi vam, eventualno, pomoglo da efikasnije prangijate. Neko ovo može da protumači kao izazov, ali je, u suštini, pre bolno repetitivni ciklus lootovanja i bezrazložno lake pogibije, nego li trening veštine i taktike. AGONIJA!

Ono što dodatno frustrira je to što igra i te kako ima potencijala. Za razliku od prethodnika (SK 11/2019, i.sk.rs/24802), na oko je Dvojka dosta uznapredovala. Grubo pikselizovana grafika ustupila je mesto jasno nacrtanim 2D modelima i izgleda sjajno! Zvučni efekti, takođe, zaslužuju pohvale, jer vešto doprinose mračnoj atmosferi (urlik Veštice kada popije damage zabrinjavajuće je jeziv). Takođe je i sadržajna, pa možete uz glavni da se latite i sporednih questova. U bazi ima i majstorskog astala, gde različite artifakte kombinujete kako biste nadogradili svoje oružje. Roguelite duh „kači” i samo pripovedanje, pa ćete, donesete li pogrešnu odluku pred određenim izborom, dodatno podilaisati, što će uticati na priču. Zanimljiv je ovo svet i kopka maštu, ali koga briga kad u njemu, mahom, ginete i otvarate sanduke?

Uprkos lepoj ambalaži, Untold Stories 2 je krš! Ima dugačak fitilj koji presporo dogoreva, a jedino što će na kraju eksplodirati biće vaši živci. Ako niste mazohista čiji se omiljeni bič pohabao, pa bi da prekrati vreme dok mu ne isporuče novi, zaobiđite ovu igru.

Potrebno: 64-bitni procesor, 1 GB RAM, grafička kartica sa 512 MB memorije

Poželjno: Core i5 / Ryzen 5, 2 GB RAM, grafička kartica sa 1 GB memorije

Ova igra je: Izometrijski RPG

Platforma: Windows, macOS, Linux

Veličina: 500 MB

Studio: LLC Blini Games

Izdavač: Fulqrum Publishing

Adresa: i.sk.rs/358711

PEGI: 16

51


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama