TEST PLAY
Splatoon 3
Marko NEŠOVIĆ
1. oktobar 2022.

Jedna od igara koje su proslavile konzolu Nintendo Wii je Splatoon - zabavna pucačina u kojoj umesto metaka imate boju i treba da obojite što veći deo terena - ili svoje protivnike. Pride, možete i da se pretvorite u lignju i munjevito brzo plivate u pomenutoj boji. Uvrnuto? Da. Zabavno? Izrazito!

Single-player kampanja je konačno obimnija, ozbiljnija i izazovnija

Splatoon 2, koji se za Nintendo Switch pojavio 2017. godine bio je ne mnogo više od portovane verzije Wii igre, sa nekoliko novih režima igre u multiplayer svetu, koji su se pojavili u vidu ekspanzija. Splatoon 3 je ozbiljan korak unapred u svakom smislu. Kampanja za jednog igrača je nekada služila da vas uvede u priču i nauči osnove, pre nego što vas gurne u multiplayer i zalupi vrata iza vas pod parolom: ako je dobar - preživeće.

Sada je single-player kampanja obimnija, ozbiljnija, izazovnija, sa dosta zabavnih i pametno osmišljenih nivoa, različite mehanike i boss borbi koje će lepo testirati vaše novo-naučene sposobnosti. Iako ne previše duboka, priča se prirodno odvija, sa ponekim dobrodošlim preokretima koji su tu da obogate ceo doživljaj i otrgnu vas od repetitivnosti. Splatoon 3 brzo uči igrača šta sve može da radi, kako da se kreće i upoznaje ga sa oružjem, podižući mu borbenu spremnost, korak po korak, za online multiplayer okršaje.

Tu počinje prava zabava. Splatoon 3 nije revolucionarna igra koja donosi nešto jedinstveno, ali na savršen način koristi sve dobre strane prethodnih delova i podiže ih na novi nivo. Osnova su i dalje trominutni okršaji, sa ciljem da prekrijete što veći deo arene svojom bojom. Možete da upucate protivnike i da ih tako onemogućite da neko vreme deluju, ali se pobeda obezbeđuje na osnovu procenta obojenosti, a ne u odnosu na to koliko ste neprijatelja potamanili. To predstavlja jednu veliku, zabavnu partiju, prepunu boje i međusobnih okršaja, koja je, od izlaska originalne Splatoon igre 2015. godine napravila armiju fanova širom sveta.

Osnovna multiplayer igra je takozvani Turf War, gde se dva tima sučeljavaju jedan protiv drugog. Anarchy Battles dodaju kompleksnost sa četiri režima: Splat Zones, u kojima treba da prekrijete bojom određene zone na mapi; Tower Control, koji zahteva kontrolu određenih tornjeva na mapi i njihovu kretnju ka neprijateljskoj bazi; Rainmaker, u kom treba da uzmete oružje istog naziva i donesete ga što bliže svojoj bazi; Clam Blitz, gde sakupljate školjke razbacane po mapi i bacate ih kako biste dali što više golova protivničkoj ekipi.

Zahvaljujući nekolicini različitih režima, Splatoon 3 je dovoljno zabavan i neće vam dosaditi, jer se režimi rotiraju i onemogućavaju repetitivnost. Nažalost, za iskusne Splatoon igrače, ovo znači da osim novih mapa, praktično, nema novih tipova okršaja, što je prava šteta, jer smo očekivali da Nintendo malo osveži dosadašnje dobro poznate online okršaje.

Ono što jeste novo je takozvani Splatfest u kom možete da odaberete jednu od tri ekipe sa kojima ćete se boriti za prevlast. Ako ste mislili da pucanje boje svuda naokolo sa jednom protivničkom ekipom deluje ludo, sa dva protivnika, odnosno, tri različite boje, sve je mnogo haotičnije i zabavnije.

Splatoon 3 nije zaboravio ni kooperativni režim, nazvan Salmon Run Next Wave, koji je inicijalno predstavljen u prethodnom delu, a koji omogućava zajedničku igru do četiri igrača u lokalu. Svaki Salmon Run se sastoji od tri talasa, a na vama i vašim saigračima je da pokupite sva energetska i zlatna jaja i sakupite ih na jednu gomilu. Protivnici su vam Salminidi, ribe koje će se boriti protiv vas i onemogućavati vam da pobedite, udarajući vas i farbajući teren drugom bojom, onemogućavajući tako vaše kretanje.

Kada na sve to dodate novi arsenal oružja, uključujući i Splatana katanu (jako zabavna) i Stinger, luk koji ispaljuje tri strele sa bojom, te nove poteze kao što su Squid Surge i Squid Roll, jasno je da Splatoon 3 nije samo nastavak radi nastavka, već ozbiljna, megazabavna i i dalje jedinstvena igra, bez eksplicitne crte nasilja, kojoj će se radovati kako iskusni Splatooneri, tako i novi igrači koji se prvi put susreću sa serijalom.

Potrebno: Nintendo Switch

 

Ova igra je: single/multiplayer pucačina iz trećeg lica

Platforma: Switch

Veličina: 5,5 GB

Studio: Nintendo EDP

Izdavač: Nintendo

Adresa: splatoon.nintendo.com

PEGI: 7

85


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama