TEST RUN
NightCafe, Stary AI, Craiyon, Pixray, Dream by Wombo
Slikanje uz pomoć veštačke inteligencije
Vladimir PISODOROV
1. septembar 2022.

Gotovo da nema oblasti u IT industriji u koju se nije uvukla veštačka inteligencija. AI „posmatra” način na koji vozimo u trkačkim igrama i prilagođava se tome, aplikacije na mobilnim telefonima oslanjaju se na njih prilikom svog rada (nedavno opisani SwingVision za praćenje postignuća na teniskom terenu, recimo), a da ne pričamo o tome koliko, na primer, u Photoshopu Adobe Sensei pomaže prilikom obavljanja svakodnevnih poslova na polju grafičke obrade. Pomenuli smo samo neke, grube i osnovne primere korišćenja veštačke inteligencije, ali primera je daleko više.

Rešenja koja nude najviše bezobrazno su skupa i listom su bazirana na iznajmljivanju sadržaja...

Ovog puta, bavićemo se jednim od tih „ostalih” vidova primene koji, iako na prvi pogled ima veze sa grafičkom obradom, Photoshopom i Senseijem, u praksi pokazuje da su stvari samo na osnovnom nivou slične. Naime, osvrnućemo se na specijalno osmišljene i napisane algoritme koji predstavljaju virtuelne umetnike. Ideja je da mašina stekne umešnost kopiranja jednog Gogena (postimpresionizam), Botičelija (renesansa), Braka (kubizam) ili bilo kog drugog slikara i na virtuelno platno, odabranim tehnikama, prenese ono što ste zamislili. Da stvar bude još bolja, sve što vi treba da uradite je da AI rutini (ne šalimo se) rečima opišete šta je to što želite da naslika. Da joj „kažete” koje tehnike da koristi i na platnu koje veličine želite da vidite rezultat.

Ekspanzija softverskih rešenja ovog tipa je ogromna i može da se poredi sa erupcijom vulkana Tambora iz 1815. godine. Naravno, sve dolazi i sa određenom cenom i ograničenjima, ali i nedostacima koji su očekivani za bebu koja je tek napravila svoj prvi korak. Prikaz koji se nalazi pred vama nije uobičajen, jer se postojeća rešenja, mahom, oslanjaju na veb-aplikacije koje nije moguće preuzeti i instalirati lokalno. Pored toga, tu su i komplementi za mobilne uređaje, koji se, sem upravljačkog interfejsa, oslanjaju na online sadržaj. Dijapazon ostvarenja prilično je velik, pa se nadamo da će vam neki od njih zapasti za oko i da ćete AI uspeti da naterate da radi za vas.

NightCafe

NightCafe (i.sk.rs/358646) važi za jedno od jednostavnijih rešenja u klasi, ali nemojte da dozvolite da vas tvrdnja autora uljuljka. Istina je da do gotove slike može da se dođe upisivanjem prosto proširene rečenice, ali kvalitet rezultata se postiže tek nakon što počnete da koristite „modifikatore” i „graničnike”, koji će veštačkoj inteligenciji omogućiti da ostane u granicama zamišljenog, bez mogućnosti slobode umetničkog izražavanja. Na početnoj stranici nema puno toga i u polje za unos teksta potrebno je upisati ono što želite da AI „naslika” umesto vas. Možete da odaberete i jedan od tri ponuđena stila, za koje postoji preview u vidu thumbnaila, a ako ste početnik, kliknite na taster Random, kako biste na ekranu dobili unapred generisane rečenice pripremljene od strane autora. Ispod tastera Create, na koji treba da kliknete mišem po unosu teksta, nalazi se komplement More options i tek njegovim „overavanjem” dobijate pristup svim mogućnostima NightCafea.

Tokom procesa kreiranja možete da koristite više setova instrukcija istovremeno. Setovi mogu da se koriste na dva načina: da budu deo jedne kreacije ili da svaki predstavlja pojedinačnu kreaciju. Na ovaj drugi način možete da izradite nekoliko srodnih slika koje se međusobno razlikuju po detaljima i nakon toga da odaberete onu koja vam se najviše dopada. Inače, setovi se sastoje od tekstualnog opisa onog što bi trebalo da bude motiv slike, ali i pomenutih „modifikatora”. Tako, finalni rezultat možete da oblikujete upisivanjem dodatnih, „graničnih” reči, odabirom nekog od podržanih šablona (u širem smislu, na njih možemo da gledamo kao na stilove - ukupno ih je 16), ali i izborom nekog od podržanih slikara, tehnika slikanja, žanrova... Izbor je bogat i za svaku je pohvalu, a koji će od definisanih setova imati prioritet određujete preko dodeljenih klizača. Nešto slično kao kada u programima za grafičku obradu birate intenzitet apliciranja određenih grafičkih filtera. Funkcija Random i ovde je na raspolaganju, mada joj je pridodat i komplement Choose, koji omogućava svojeručni odabir unapred pripremljenih rečenica. Na raspolaganju su i dva različita algoritma Artistic i Coherent, od kojih se ovaj drugi striktnije drži definisanih pravila.

Ni ovo nije sve, pa pre izrade možete da odaberete format slike, rezoluciju, baš kao i broj „prolaza” koji će se koristiti prilikom nastanka umetničkog dela. Podržana je i izrada jednostavnog video-snimka, uz pomoć funkcija Zoom, Pan i Rotate, uz obavezno definisanje dužine trajanja akcije i broja sličica u sekundi. Ono što predstavlja ograničavajući faktor jeste podatak da modifikovanje određenih funkcija troši interne kredite, a kada ostanete bez njih, moraćete da zavučete ruku u džep. Budite spremni na to da kreiranje slike u thumbnail veličini iz 200 prolaza (što je minimum) košta dva kredita, te da je za paket od, na primer, 500 kredita potrebno izdvojiti čak 40 „zelembaća”. Olakšavajuća okolnost je to što svaki dan imate pravo na pet besplatnih kredita, što će vam biti dovoljno da eksperimentišete sa novim ili poboljšavate već izrađene kreacije. U ovom momentu, NightCafe podržava izradu slika do rezolucije od 2040×1080 piksela, a dobra vest je to što se u skorije vreme očekuje „puštanje u promet” poboljšane verzije algoritma.

Starry AI

Starry AI (www.starryai.com) sazdan je na nešto drukčijim principima nego NightCafe. Pre svega, osim preko zvanične prezentacije projekta, iz bilo kog internet browsera, veštačkoj inteligenciji možete da pristupite i putem aplikacija za Android i iOS. To neće biti moguće ukoliko pre toga ne otvorite nalog (kod NightCafea potonje je samo poželjno, ne i obavezno), ali je automatizacija moguća prijavljivanjem preko Google ili Apple naloga. S druge strane, iako se i ovde koriste krediti, oni su, mahom, „vezani” za broj kreacija koje možete da izradite na dnevnom nivou - autori vas časte sa pet pokušaja svakog dana. Sledeća stvar koja je važna jeste podatak da se radi o veštačkoj inteligenciji koja je namenjena stvaranju, da ih tako nazovemo, fantazijskih okruženja i za tu svrhu na raspolaganju su dva algoritma. Altair „proizvodi” apstraktne kreacije koje kao da su došle iz nekog sna, dok je Orion zadužen za kohezivne kreacije koje se bave prikazivanjem nerealne stvarnosti.

„Modifikatori” koje smo videli kod NightCafea ovde ne postoje u klasičnom obliku, a na raspolaganju je i samo jedno polje za unos teksta na osnovu kog bi trebalo da nastane slika. Stilovi su tu, ali su nešto drugačije organizovani, pa pored 16 osnovnih (identično kao kod NightCafea), možete da koristite i dodatne koji, zapravo, predstavljaju primere rada poznatih slikara, tehnika slikanja, a čak možete da birate i materijale od kojih će elementi slike nastajati (plastika, žica, guma, staklo, tečni metal...). Naravno, možete da birate i vrstu slikarskog pribora, to jest, koje će se alatke koristiti za nastanak kreacija: vodene bojice, ugalj, olovka, akril i tako dalje. Na prvi pogled, čini se da je izbor daleko manji nego u slučaju NightCafea, ali je njegov kvalitetan izbor i logičan raspored zaslužan za to što imate utisak da raspolažete daleko većim manevarskim prostorom. Svaka funkcija predstavljena je odgovarajućim thumbnailom, tako da i na taj način možete da crpite inspiraciju. Dopalo nam se što Starry AI može da „imitira”, recimo, 8K 3D kreacije, HDR komplemente, Low Poly ostvarenja i prikaz nastao u poznatim Cry i Unreal Engineima, programu Cinema 4D i tome slično. „Caka” je u tome što možete da ih odaberete više istovremeno i u tom slučaju oni, zapravo, predstavljaju „modifikatore”. Baš kao i kod NightCafea, veštačkoj inteligenciji možete da doturite i početnu sliku na osnovu koje će graditi sadržaj, a tu je i izbor njenog formata, ali ne i jasan izbor radne rezolucije. Podržan je i odabir broja „prolaza”, ali ako hoćete da se pomerite sa osnovnih 200 iteracija, moraćete da iskoristite dodatne kredite koji vam stoje na raspolaganju. Zato smo na početku naveli da su krediti, mahom, „vezani” za broj kreacija. Inače, Starry AI još teže se licencira nego NightCafe, s obzirom na to da su na raspolaganju pretplate na (tro)mesečnom i godišnjem nivou. Na primer, pretplata na 12 meseci iz novčanika će vam izbiti 96 „zelenih novčanica”, ali to ne znači da nećete biti u obavezi da kupujete dodatne kredite. Naime, ostvarićete pravo na određene perkove, ali i popust za kupovinu kredita.

Nakon što AI obavi svoj deo posla na ekranu ćete pored gotove slike biti u prilici da vidite i „uhvaćene” međukorake tokom njenog nastajanja. Bilo koji od njih možete da snimite na hard-disk, a isto tako možete da izradite i animaciju, mada se ovaj proces obavlja potpuno automatizovano, što znači da nemate pristup podešavanju opcija kao kod NightCafea. Kreacija odavde može i da se nadograđuje (funkcija Evolve) i, što je možda i najvažnije, da se upscaleuje u višu rezoluciju. U ovom momentu, maksimalna podržana rezolucija je 6400×6400 piksela, ukoliko ste odabrali 1:1 odnos stranica. Inače, upscaleovanje faktorom 4x besplatno je za sve vlasnike Pro licence (eto jednog od pomenutih perkova licence Pro), dok se komplementi 8x i 16x „otključavaju” kreditima”.

Craiyon

Kada je u pitanju kreiranje slika od upisanog teksta, nemoguće je zaobići projekat DALL-E. Veštačka inteligencija koja ga pokreće „razume” preko 12 milijardi fraza, a zanimljivo je da se pored klasičnih slika mogu izrađivati i emotikoni. U ovom momentu, autori rade na drugoj generaciji algoritma, a projekat je donedavno bio u zatvorenoj Beta fazi. Ipak, dok čekate da dođete na red i dobijete odobrenje autora za pristup resursima veštačke inteligencije, što može da potraje i nedeljama, slobodni ste da isprobate minijaturnu verziju algoritma prve generacije.

Ona se nalazi „ispod haube” projekta Craiyon (www.craiyon.com) i upravo on je najjednostavnije rešenje koje se našlo na našem testu. S druge strane, Craiyon je više proof of concept, nego punokrvno ostvarenje iz klase, jer će vam tokom stvaranja umetničkih dela ruke biti prilično vezane. Ništa od parametara koje smo pominjali u prethodna dva slučaja ovde ne postoji i bukvalno ćete morati da se oslonite na tekstualni opis koji se do veštačke inteligencije dotura putem jednog dostupnog polja. Korišćenje „modifikatora” je moguće, a od glavnog opisa (i međusobno) odvajate ih zarezom. Na taj način, recimo, veštačkoj inteligenciji možete da „kažete” koji tip slike želite da dobijete, odnosno, koju tehniku slikanja želite da iskoristite kao dominantu. Kako ne postoji pomoć u vidu unapred pripremljenog spiska dostupnih izraza (čitaj: primera izraza), kao kod NightCafea, moraćete da eksperimentišete ili da se oslonite na nekoliko reklamnih rešenja koja su dostupna na zvaničnoj prezentaciji i na taj način „pokupite fore”.

Ono što je u celoj priči pozitivno jeste to da je korišćenje Craiyona u potpunosti besplatno i da niste u obavezi da trošite interne kredite ili pravi novac za vreme stvaranja. Do mile volje možete da isprobavate različite varijante unosa, sve dok ne dođete do željenog rešenja. Nedostatak je u tome što su serveri preko kojih se obavlja protok informacija često zatrpani poslom, pa ćete biti u situaciji da čekate dok dođete na red. Kada AI konačno obavi svoj deo posla, za razliku od Starry AI, na ekranu se neće pojaviti međukoraci slike na kojoj se radilo, već devet različitih verzija slika nastalih od početnog tekstualnog unosa. Na vama je da odaberete onu koja vam najviše odgovara i snimite je ručno, jer Craiyon, sem snimanja „kolaža”, ne podržava pojedinačne akcije čuvanja. Drugi veliki nedostatak je u tome što nije moguće birati radnu rezoluciju, pa ste ograničeni na kreacije veličine 256×256 piksela. Zbog načina na koji veštačka inteligencija procesira lica i glave subjekata, često ćete završiti sa nadrealnim kreacijama koje kao da su došle iz igre Resident Evil. Na otklanjanju ovog nedostatka se radi i pomenuta, druga generacija veštačke inteligencije neće praviti ovakve gafove, ali će pride ponuditi i mogućnost da se obavi skaliranje sadržaja.

Pixray

Baš kao i Craiyon, Pixray (i.sk.rs/358647) je u potpunosti besplatan za krajnjeg korisnika i nudi gotovo bezgranične mogućnosti eksperimentisanja i igranja sa prikazom. Naizgled, upravljački interfejs izuzetno je jednostavan i, ako ne računamo postojanje sekcije drawer, gotovo je identičan onom iz prethodnog ostvarenja. Postoji samo jedno polje u koje se unosi tekst, ali u njega je moguće upisivati više rečenica (odvajate ih tačkom), pa čak i „modifikatore” koje ćete od ostatka sadržaja odvajati znakom #. Veliki problem u čitavoj priči je to što se upravljanje ne obavlja vizuelnim putem, kao kod NightCafea ili, recimo, Starry AI, već se akcije sprovode na osnovu upisanog teksta. Da biste znali šta je i na koji način potrebno upisati, moraćete detaljno da probistrite postojeće online uputstvo za korišćenje. To će biti prilično mukotrpna rabota, no, na ovo ćemo se vratiti nešto kasnije...

Pomenuta sekcija drawer kuća je algoritmima koji mogu da se koriste prilikom procesa slikanja. Autori su ovde odustali od kontrole resursa putem upisivanja teksta, pa se njihov odabir vrši preko pull-down menija. Na raspolaganju je čak sedam različitih algoritama, pa možete da se igrate do mile volje. Kako AI napreduje, u realnom vremenu pratite preko sekcije Output, regije koja predstavlja svojevrsni preview, a kada posao bude gotov, preko ugrađenog klizača možete da se prebacujete sa koraka na korak (ima ih čak 15). Nažalost, prilikom preuzimanja sadržaja, klikom na taster Download, na lokalnom hard-disku može da završi samo finalna kreacija.

U online izvedbi, Pixray se oslanja na Nvidijin T4 GPU, ali ga je isto tako, uz nešto muke i kompajliranja, moguće koristiti i lokalno, pa čak i u obliku API-ja. Da bi sve to bilo moguće moraćete da se obratite pomenutom uputstvu, ali ne pominjemo ga ponovo zbog toga. Pravi povod je polje settings u koje unosite radne parametre i na taj način u potpunosti možete da promenite izgled dela na kom radite. Osim što možete da birate slikarske tehnike, možete i da podesite odnos stranica kreacije, radnu rezoluciju, upscale faktor i tako dalje. Ovo će biti pravi raj za programere, jer definisanje i unos „komandi” neodoljivo podseća na proces programiranja. Doduše, pojednostavljen. Iako je na ovaj način, naročito što je sve besplatno, omogućen gotovo neograničen prostor za manevar, manje iskusnim korisnicima i onima koji nemaju dovoljno vremena za učenje „komandi” i listanje opširnog uputstva zatečeno stanje stvari uopšte se neće svideti.

Dream by Wombo

Iako smo istakli da Starry AI, osim iz internet browsera, može da se koristi i preko odgovarajućih mobilnih aplikacija, za kraj ovog prikaza ostavili smo čistokrvno mobilno ostvarenje. Dream by Wombo (www.wombo.art) pristup dostupnim resursima omogućava isključivo putem aplikacija za Android i iOS uređaje i u besplatnoj verziji nudi pristojan manevarski prostor.

Akcenat je na jednostavnosti korišćenja, što, nažalost, utiče na kvalitet kreacija, ali to ne znači da ne možete da dođete do upečatljivih rešenja. Postoji samo jedno polje za unos teksta, a nakon što definišete šta želite da vidite na slici, potrebno je da odaberete i stil po kom će ona biti „uređena”. Ukupno ih je 35 i osmišljeni su tako da ne predstavljaju samo određene slikarske tehnike, već i mimikriju rada poznatih slikara. Zanimljivo je da možete da radite i bez odabranog stila, dok je nedostatak u tome što nije omogućena njihova kombinacija, pa samim tim ne možete da koristite „modifikatore” kako biste dodatno uticali na krajnji ishod. Ono na šta možete da utičete je izbor slike koja će poslužiti kao svojevrsni primer za nastanak nove kreacije, a koja se bira između onih koje su ponudili autori ili bilo koje koja vam se nalazi u memoriji mobilnog uređaja. Koliko će kreacija da „liči” na uzor, birate preko dodeljenog klizača na kome se nalaze samo tri položaja: Weak, Arhiva-Tekst i Strong. Važno je napomenuti da u besplatnoj verziji aplikacije nije omogućen pristup svim stilovima, njih 11 je „zaključano, te da bi vam bili na raspolaganju, moraćete da pazarite Premium pretplatu na mesečnom ili godišnjem nivou.

Korišćenje aplikacije izuzetno je jednostavno, zbog toga što su sve dostupne funkcije predstavljene na vizuelno upečatljiv način. U isti mah to je i ograničenje, jer sem onog što vidite na ekranu, ne postoje dodatni parametri koje možete da iskoristite. Kao što smo nagovestili, Dream by Wombo na lokalu čuva isključivo sadržaj potreban za „iscrtavanje” upravljačkog interfejsa, dok se veštačka inteligencija nalazi „s one strane žice”. U praksi, to znači da je kreiranje nemoguće bez internet konekcije, a ako ne posedujete Premium licencu, na procesiranje svog sadržaja moraćete malo da sačekate, dok to ne obave oni kojima je dat prioritet.

• • •

Neosporno je da se korišćenjem resursa veštačke inteligencije može doći do zapanjujućih kreacija, ali je, isto tako, jasno da to ne možete da uradite upisujući jednostavne rečenice ili ono što vam prvo padne na pamet. Iz gotovo svih opisanih rešenja možete da dođete do onog što ste zamislili, jer su modeli veštačke inteligencije prilično uspešni u detekciji upisanih izraza. Ipak, za dolazak do rešenja od kojih će vam zastati dah biće potrebno puno iskustva i eksperimentisanja kako biste uspeli do kraja da pojmite na koji način čitava stvar funkcioniše. Tu dolazimo do još jednog problema, a to je da su ona rešenja koja nude najviše bezobrazno skupa i da su listom bazirana na iznajmljivanju sadržaja. Naravno, to vam u velikoj meri otežava proces učenja, ali situacija je trenutno takva.

Zbog svega rečenog, naš favorit u ovom slučaju je Pixray, ali ne samo zbog činjenice da je u pitanju besplatno rešenje koje ne donosi nikakva ograničenja prilikom korišćenja. Na raspolaganju je čak sedam različitih algoritama i mogućnost da se upisivanjem komandnih parametara u velikoj meri utiče na kvalitet, ali i oblik finalne kreacije. Ovo poslednje je i priličan minus kada su u pitanju manje iskusni korisnici, ali kao što se kaže: „bez muke nema nauke”.

Na drugom i trećem mestu smenjuju se NightCafe i Starry AI, pa iako ovaj prvi nudi nešto više mogućnosti, vizuelna upečatljivost drugog stvar je koju ne možete da zanemarite. Oba ostvarenja dolaze „samo” sa dva algoritma, ali zato podržavaju brojne slikarske tehnike i „mimikriju” poznatih slikara. Gušiće vas konstantna potreba za zavlačenjem ruke u novčanik, ali uz malo strpljenja i korišćenje besplatnih resursa koje autori dele na dnevnom nivou možete da stignete tamo gde ste želeli.

Craiyon je tu samo da vam pokaže delić onog što projekat Dall-E može, a kako svi sa nestrpljenjem očekujemo njegovu drugu generaciju, pretpostavljamo da bi upravo ona mogla da bude „sledeća velika stvar”. Ovde nema puno manevarskog i prostora za žongliranje, ali ćete steći prilično dobar uvid u to šta ova veštačka inteligencija može. Slično je i sa aplikacijom Dream by Wombo, koja se preporučuje početnicima i u besplatnoj varijanti zadovoljava apetite za predjelom. Ništa više i ništa manje od toga.

Na kraju, moramo da istaknemo još jednu stvar, a to je da na veštačkoj inteligenciji za ovu namenu radi i sam Google. O projektu Imagen (imagen.research.google) za sada možete samo da čitate i posmatrate primere slika koje su autori izradili. Sudeći po tome, očekuje nas impresivno ostvarenje koje će biti u mogućnosti da izrađuje slike visokog kvaliteta, kod kojih nema kompromisa. Ostaje da se vidi da li će ih praksa demantovati, ali i na koji način će običnim smrtnicima biti omogućeno da pristupaju i koriste dostupne resurse.

GALERIJA

PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama