TEST DRIVE
Asus Zenbook 17 Fold OLED (UX9702AA)
Sasvim (ne)običan laptop
Tihomir STANČEVIĆ
1. septembar 2022.

Kao što ste videli na naslovnoj strani, ovo (ni)je sasvim običan laptop. Doduše, neki proizvođači su već predstavili ovakav koncept, ali ti uređaji nisu stigli do nas. U svakom slučaju, Zenbook Fold je koncept koji dodatno razrađuje čitavu ideju, uz upotrebu najmodernijih mogućih komponenata. Odmah ćemo reći - Fold je izuzetno skup i treba ga posmatrati kao tehnološki demonstrator, ali i statusni simbol za one koji „ne pitaju šta košta”.

Ogroman tablet, dijagonale 17,3 inča, koji može da se sklopi kao knjiga i koristi kao laptop...

U suštini, ovo je jedan ogroman tablet, dijagonale 17,3 inča, koji se preklapa na sredini i može da se sklopi kao knjiga. U sendviču između donje i gornje polovine može da bude smeštena bežična Bluetooth tastatura. Tastatura se za donji deo ekrana drži na svom mestu magnetima i u tom slučaju ovaj uređaj ima formu klasičnog laptopa i tada se donja polovina ekrana automatski isključuje. Dakle, imate ogroman tablet ili kompaktni (mada, malo debeljuškasti) laptop. Treći način korišćenja je da jednostavno izdvojite tastaturu ispred laptopa, te koristite gornji i donji deo ekrana kao jednu celinu. U tom slučaju, možete da koristite i virtuelnu tastaturu na donjem delu ekrana, umesto mehaničke. Četvrti način je bukvalno kao knjiga - poluotvoreni tablet stavite na bok i „čitate” ga kao „knjigu”. Peti način korišćenja Folda je tako što ćete ga potpuno otvoriti u formu tableta, ali okrenuti za 90 stepeni, u horizontalni položaj. Na pozadini se nalazi svojevrsna klapna, kao na stonom ramu za slike, koja postaje nogara za držanje tableta u iskošenom položaju. Pri ovom načinu korišćenja, zapravo, imate takozvani „2-u-1” uređaj, jer je sva elektronika u istom kućištu, iza/ispod ekrana. Za razliku od, pomalo zaboravljenog, „dva-u-jednom” koncepta, ovde je ekran „samo” 17,3 inča („2-u-1” su obično 21 ili 24 inča), ali je ovaj uređaj veoma lagan i baterijski napajan. Fold ima brojne senzore i u svim pomenutim položajima prilagođava prikaz i okreće sadržaj ekrana.

Kao tablet ili „2-u-1”, Fold je vrlo elegantan. Možda debljina kućišta od 8,7 milimetara ne deluje kao svetski rekord, ali s obzirom na ukupnu veličinu, to deluje i te kako tanušno. U blizini preklopa, ipak, ima jedno zadebljanje koje predstavlja pomenutu klapnu/stalak, kao i deo mehanizma „šarke” koji kompenzuje savijanje ekrana da bi se izbeglo gužvanje na preklopu.

Fizički opis završavamo sa bočnim stranicama. Posmatran kao vertikalni tablet, Fold ima sitne usisne otvore na gornjoj i donjoj ivici. Na gornjoj su i dva ’Volume’ tastera i jedan USB-C. Drugi USB-C je sa desne strane, a uz njega je 3,5-milimetarski priključak za headset, te rešetka izduva rashladnog sistema. To je sve. Oba USB-C priključka podržavaju Thunderbolt 4.

Tastatura sa tačpedom je, rekosmo, odvojiva, bežična, sa Bluetooth vezom. Tanka je svega četiri-pet milimetara. Puni se preko USB-C priključka na sebi. Iako na bateriji verovatno radi nedeljama, čudi nas da nije izvedeno da se tastatura napaja/puni iz samog Folda (potrebna su samo dva kontakta kada je tastatura na svom mestu, preko donje polovine ekrana). Verujemo da je Asus imao svoje razloge za to, a možda su ti razlozi i samo estetski.

U položaju laptopa, ekran je, efektivno, dijagonale 12,5 inča i rezolucije 1920×1280 piksela (odnos stranica 3:2). Čim odvojite tastaturu, uključuje se i druga polovina ekrana, dakle, kao vertikalni tablet Fold ima 1920×2560 piksela (odnos stranica 3:4). Ekran je OLED tipa, fantastičnih karakteristika, raspona boja u punom DCI-P3 spektru, a tu su i DisplayHDR 500 sertifikat i Dolby Vision (uz Dolby Atmos zvuk preko četiri Harman/Kardon zvučnika). Interesantno je da ekranski panel nije proizveo Samsung, kao kod (najverovatnije) svih laptopa sa OLED ekranima koje smo do sada probali, već BOE (Beijing Oriental Electronics). Naravno, ekran je osetljiv na dodir.

Po pitanju kvaliteta ekranskog prikaza se nećemo ponavljati - od OLED-a nema bolje. Ova tehnologija, međutim, ima i neke mane, što je do sada i bila prepreka da se sa televizora „spusti” (ili sa telefona „podigne”) na laptope. Radni vek ekrana zavisi od osvetljenja, pa ne treba preterivati. Ipak, najveći problem je burn-in efekat, gde pikseli počinju da „pamte” svoje stanje ako dugo prikazuju istu boju/sadržaj. Zato svi prenosni računari sa OLED ekranima imaju brojne načine zaštite, da bi radni vek ekrana bio što duži.

Kod ovog modela primetili smo nekoliko primenjenih tehnika. Prvo, automatsko zatamnjenje ekrana se dešava vrlo brzo, čim „ne radite ništa”. Zatim, bez obzira na to kako u Windowsu podesite da se posle definisanog vremena ekran isključuje i laptop uspavljuje (a u zavisnosti od toga da li je na mrežnom ili baterijskom napajanju), Fold će isključiti ekran kada se udaljite od njega i ponovo uključiti kada se vratite u vidno polje kamere. Dalje, postoji screen-saver koji nije običan i nije ga moguće deaktivirati, a koji prikazuje šarene oblike na crnoj pozadini. I, na kraju, sistem automatski, potpuno neprimetno, pomera sliku na ekranu za piksel ili dva (pixel shifting), da bi se burn-in efekat umanjio.

U dokumentaciji ovog modela prvi put smo naišli na podatak da je deklarisani radni vek ekranskog panela oko 7000 sati, pri osvetljenju od 200 nita. Ne zvuči tragično - matematika kaže da to predstavlja do sedam godina korišćenja po šest sati, efektivno, pet dana u nedelji. Ipak, dugotrajnije korišćenje uz jače osvetljenje ekrana, učiniće da ekran traje kraće od toga.

Ovo je prvi model sa Alder Lake-U procesorom koji je stigao do nas. Intel Core i7-1250U je veoma štedljiv, troši svega od devet, pa do maksimalnih 29 vati i default frekvencija njegova dva Performance jezgra je samo 1,1 gigaherc, a osam Economy jezgara u „leru” rade na 0,8 gigaherca. Nakratko, jezgra mogu da se „zatrče” čak do 4,7 i 3,5 gigaherca, ali gabariti i rashladni sistem ovog Folda ne dopuštaju previše. Pravo je čudo da ovaj računar, jer je u suštini tablet, uopšte ima pokretne delove. Naime, u kućištu tankom svega 8,7 milimetara nekako su smešteni ventilator, toplotne cevi i sve ostalo što ide uz to. Sve u svemu, hlađenje dozvoljava procesoru i njegovim numeričkim i grafičkim jezgrima da se „razmašu”, ali ne dugotrajno. U praksi, to znači da je računar veoma odzivan, ali ne možete baš da ga mučite number-crunching zadacima ili 3D igrama. Iris Xe grafika ima 96 izvršnih jedinica koje bez problema mogu da se izbore sa pet megapiksela na ekranu.

Memorija i SSD su „po poslednjoj modi” i njihove performanse su odlične. Isto se odnosi i na tropojasni Wi-Fi 6E mrežni adapter.

Pre svega, zbog ugrađenog procesora, Zenbook Fold je energetski veoma štedljiv. Takođe, pošto je veći deo elektronike ispod gornje polovine ekrana, poveća baterija smeštena je ispod donje. Uglavnom, autonomija ovog tableta je odlična. Na našem testu puštali smo video-snimak u punoj rezoluciji ekrana, sa osvetljajem od 50 odsto, a baterija je omogućila čitavih 11 sati rada. U realnom radu, to bi verovatno značilo da će vam bez punjača ovaj laptop izdržati pune dve radne smene.

Zenbook Fold je ona sprava na koju ćemo verovatno samo da „parimo oči” u prodavnici gde je izložen i vezan lancem. Eventualno, videćemo ga u kafiću u „elitnim” delovima prestonice, gde će ga koristiti neko ko „ne zna šta će sa parama”. Da li je Fold najava nekog trenda? Teško. Kao što rekosmo, ovo jeste demonstracija tehnologije, ali teško da će se održati kao neki trajni koncept koji će konkurisati prenosnim računarima kakve danas poznajemo.

Interesantno? Da. A sada možete da pređete na sledeći tekst...

GALERIJA

Maxon Cinebench

R23 CPU [10 min, pts]

3969

R15 CPU [pts]

1029

R15 OpenGL [fps]

94,56

MaxxMem2 [MB/s]

Kopiranje/čitanje/pisanje

29556/26059/47267

CrystalDiskMark 8 [MB/s]

SSD, sekvencijalno čit./pis.

6894 / 5165

Unigine testovi [min-avg-max fps]

Valley (1080p, Ultra)

14 / 28 / 51

Heaven (1080p, Ultra)

8 / 29 / 65

Superposition 1080p High

11 / 13 / 17

Trajanje baterije

Video-loop, osvet. ekrana 50%

11:04

Procesor: Intel Core i7-1250U, 1,1 GHz (turbo 4,7 GHz) / 0,8 GHz (turbo 3,5 GHz) (P/E), 10 (2P+8E) fizičkih jezgara (12 logičkih), L3 keš 12 MB, 10 nm, TDP 9-29 W

Memorija: 16 (8 × 2) GB, LPDDR5, 6400 MHz (Micron)

Ekran: 17,3 inča (439 mm), 1920 × 2560 px (3:4), OLED, 8 bita (100% DCI-P3), 500 cd/m2, kontrast 1.000.000:1, vreme odziva 0.2 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°, 60 Hz, glossy, touch (BOE f-OLED)

Grafika: Intel Iris Xe UHD Graphics (96 EU)

Skladište: SSD, 1 TB, NVMe, PCIe 4.0 (Samsung)

Mreža: Wi-Fi 6E IEEE 802.11ax + Bluetooth 5.2 (Intel AX211)

Priključci (položaj, u laptop formi): USB-C 3.1 (Thunderbolt 4, DP + PD) (ekran, gore levo); USB-C 3.1 (Thunderbolt 4, DP + PD), audio-kombo (ekran, desno)

Audio/video: stereo zvučnici, kamera 5 Mpx, IR kamera, mikrofoni

Napajanje: baterija 75 Wh, „cigla” 65 W

Ostalo: kožna torba za nošenje

Dimenzije i masa (sklopljen, sa tastaturom u „sendviču”): 287,6 × 189,3 × 31,9 mm, 1,83 kg

Dimenzije i masa (rasklopljen u tablet, bez tastature): 378,5 × 287,6 × 8,7-11,7 mm, 1,52 kg

Proizvođač: Asus (asusplus.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
OKTOBAR 2022
AMD Ryzen serija 7000 (Ryzen 5 7600X)
Odličan, sa svim peticama
Peta generacija Ryzena briše razliku u jedinoj disciplini u kojoj je Intel još uvek bio dominantniji - u igrama...
Return to Monkey Island
Igra počiva na vrlo jednostavnom i logičnom pitanju: šta je zapravo Tajna Majmunskog ostrva?
Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6950 XT Gaming OC
Najvredniji Safir
Karta koja nema čega da se postidi i ozbiljan je konkurent suparničkom, a mnogo skupljem, modelu RTX 3090...
Samsung QE65QN95BAT QLED
Samson (g)
Trenutno najbolji Samsungov QLED model demonstrira koliko je LCD tehnologija došla do svojih krajnjih limita...
Microsoft Speech • Apple Dictation • Google Docs Voice Typing • Speechnotes • Speechtexter • Otter • Nuance Dragon
Programi za konverziju glasa u tekst
Svi operativni sistemi imaju sve što je neophodno da vaše reči pretoče u tekst, ali, naravno, postoje i specijalizovani programi...
Samsung Galaxy Z Flip4 i Galaxy Z Fold4
Uzduž i popreko
Z Flip4 ima sličan spoljašnji ekran kao njegov prethodnik, ali uz nova softverska podešavanja funkcionalnost je boljaFold4 donosi unapređen multit...
Apple iOS 16
Pun kofer poboljšanja
iOS 16 predstavlja jednu od najvećih nadogradnji koju je Apple u poslednjih nekoliko godina „pustio u etar”...
Napredak konstrukcije borbenih robota sa TV-a
Evolucija robo -gladijatora
Napredak robo-gladijatora tokom godina može da posluži kao odlična ilustracija za opšti napredak tehnologije...
The Last of Us Part I
Novo ruho ubedljivo najbolje igre iz pozne ere PlayStationa 3...
Tinykin
Gameplay Tinykina istovremeno je veoma inovativan, opušten i veseo...
The Wandering Village
Već premisa lutajućeg sela golica maštu, a samo izvođenje ove igre je posebno kul...
Call of Duty: Modern Warfare 2
Beta verzija novog CoD: Modern Warfare 2 naslućuje da će igra, ukratko, biti prilično dobra...
© 2022 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama