TEST DRIVE
Ubiquiti UniFi Dream Machine Pro
Prebacivač koji to nije
Dejan PETROVIĆ
1. avgust 2022.

Dream Machine Pro je konzola, takođe iz Enterprise serije, poput Enterprise 24 PoE sa prethodnih strana. Ranije smo se već sretali sa jednim UDM uređajem (SK 8/2020, i.sk.rs/28515) koji i ima, ali i nema mnogo dodirnih tačaka sa ovom konzolom. Suština je ista: jedan uređaj na mala vrata donosi UniFi, koji može biti deo većeg sistema, ali i ne mora.

Ako gledamo fizičke karakteristike pomenutog sviča, možemo reći da što se tiče mase, ne zaostaje mnogo (četiri naspram pet kilograma). Dizajn metalnog kućišta je identičan, uz razlike kod broja portova i drugog. I konzola je predviđena za ugradnju u mrežne ormare, za šta se dobija isti set pribora. Ipak, razlike postoje: recimo, kabl napajanja nema svoju bravicu na kućištu. Tu je priključak USP RPS sa pratećom LED.

Prednji panel, takođe, donosi LCM ekran sa istim funkcijama i načinom upotrebe. Ovoga puta, bez podrške za AR. Osam gigabitnih LAN priključaka su poređani u dva reda, uz jedan gigabitni WAN. U nastavku su po jedan 10-gigabitni WAN i LAN SFP+. Za razliku od Enterprise 24 PoE, ovde konzola nema PoE mogućnosti. Ipak, dostupno je više informacija o hardveru, pa, tako, znamo da se za upravljanje koristi Bluetooth BLE. Takođe, znamo da sistem počiva na četvorojezgarnom ARM Cortex-A57 procesoru sa taktom na 1,7 gigaherca, kome su na raspolaganju četiri gigabajta memorije i 16 gigabajta eMMC fleša. Zašto Ubiquiti ovaj uređaj naziva konzola, a ne svič ili ruter? Na sredini prednjeg panela je fioka u koju može da se ugradi SATA skladišni uređaj. Na taj način, uređaj može da se koristi i kao mrežni video-snimač (UniFi Protect). Ima još razloga za naziv uređaja, o čemu ćemo kasnije.

Ekran prilikom butovanja prikazuje progress bar, dok za vreme rada služi putem pet ikonica dobijemo podatke o statusu portova, opterećenju sistema i slično. Rekosmo, AR funkcionalnosti, nažalost, nema. Nakon butovanja, sledi proces nadogradnje sistema; tek nakon par trenutaka „Mašina iz snova” je spremna za rad. Napomenućemo da UDM ima unapred određenu IP adresu (uključen DHCP server), što može značiti da u okviru vaše lokalne mreže neće biti „primećen” sve dok se prethodno ne konfiguriše direktno preko nekog računara.

Korisnički interfejs je klasičan za UniFi kontrolere, s tim što je konzoli u startu dostupa Dashboard, Users, Notifications i Settings. Međutim, opcija Network za odabrani uređaj vodi ka totalno drugom svetu. Leva bočna traka dobija komplet ikonica menija na koje smo navikli kod UniFi kontrolera. Za ovaj deo već možemo da kažemo da je standardni UniFi. Recimo, ako odaberemo UDM, pojaviće se desni bočni panel na koji smo navikli. U njemu se dobija pristup svakom portu, uz podatke o statusu, protoku i slično. Svaki port može da se preimenuje, promeni profil, ili način komunikacije. Tu su i razne druge opcije, poput upravljanja nivoom osvetljenja ekrana na uređaju. U slučaju da se upravlja sa više uređaja Enterprise serije, da bi našli onaj kojim trenutno upravljamo, zgodna je opcija Locate.

UniFi Dream Machine Pro (UDM) može da se koristi kao klasičan svič bez PoE, kao NVR, ali i kao gateway. Samim tim, govorimo o igraču koji može da igra bilo gde u timu. Iz tog razloga se i reklamira kao all-in-one rešenje za rastuća okruženja (dakle, konzola, a ne svič). Ubiquiti i predlaže jedan UDM ispred nekog od Enterprise svičeva. Naravno, može da se koristi i kao samostalan uređaj sa sasvim dovoljno prostora za periferije. O protoku da i ne govorimo.

Osnovno: 8 × 1 Gbit/s LAN,
1 × 1 Gbit/s WAN,
2 × 10 Gbit/s SFP+ (LAN i WAN), LCM display

Proizvođač:
Ubiquiti (ui.com)

Kontakt: Asbis (asbis.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama