TEST DRIVE
Ubiquiti USW Enterprise 24 PoE
Moćan prebacivač
Dejan PETROVIĆ
1. avgust 2022.

Nekada je važilo pravilo da su najbolja napajanja za računare ona „od kilo”. Drugim rečima, što teža, to verovatno i bolja, jer težina govori da se nije štedelo na komponentama. Mogli bismo isto pravilo da primenimo i kada je reč o mrežnim svičevima. Svič koji smo dobili od Ubiquitija naveli su momka iz brze pošte da se pošteno preznoji, uz pitanje da li smo počeli poštom da naručujemo građevinski materijal. Nisu nikakve cigle, već ozbiljan komad hardvera u svakom smislu.

„Teškaš” koji baca rukavicu u lice nezajažljivim mrežnim potrošačima

Kao deo nove Enterprise serije, Enterprise 24 PoE je svič predviđen da se montira u mrežne ormare. Zbog toga se isporučuje sa neophodnim nosačima, a pakovanje sa šrafovima i podloškama dovoljno govori o tome da se vodilo računa o najsitnijim detaljima. Uz svič se dobija kabl za napajanje u pletenici, a za njega je na kućištu sviča predviđena bravica. Kao što rekosmo, ništa se nije prepustilo slučaju. Svič pripada vrhu ponude, ne samo Ubiquitija, a u prilog tome govori i USP RPS DC priključak na zadnjem panelu. Ovo je definitivno novitet za nas, iako postoji već neko vreme. U pitanju je namenski priključak napajanja, koji omogućava da u jednom mrežnom ormaru bude jedan USP RPS uređaj za napajanje i nekoliko svičeva ili druge mrežne opreme (mrežni snimači i slično) koji ovaj standard podržavaju. Skraćenica se odnosi na UniFi SmartPower Redundant Power System. Ideja je da se uz jedno ovakvo mrežno napajanje koriste mrežni uređaji bez sopstvenog napajanja, koji bi bili jeftiniji ili, pak, hibridi, poput ovog našeg Enterprise modela. USP RPS je u stanju da napoji do šest mrežnih potrošača sa čak 995 vati struje. Dodatno, ne mora da se koristi kao jedinstven sistem napajanja, već, takođe, kao backup za napajanja u samim mrežnim uređajima. Iz tog razloga je do samog priključka na sviču i statusna LED, koja govori da li je USP RPS napajanje aktivno ili samo povezano. Detaljnije o ovom sistemu ćemo nekom drugom prilikom.

Naziv uređaja Enterprise 24 PoE nam jasno stavlja do znanja da ne moramo da brojimo hrpu LAN priključaka na prednjem panelu. Od njih 24, pola ih je sa gigabitnim protokom, dok je druga polovina sposobna za brzine do 2,5 gigabita u sekundi i jasno je obeležena. Svi priključci su PoE+ po IEEE 802.3at standardu. Desno od niza LAN priključaka su dva SFP+ priključka, brzine 10 gigabita u sekundi i, na kraju, taster ’Reset’. Skroz levo je mali 1,3” LCM ekran u boji, osetljiv na dodir. Ovaj ekran ispisuje ključne sistemske i mrežne podatke. U osnovi, tu je meni sa pet ikonica, gde se pristupa informacijama o portovima, osvetljenju ekrana, opterećenju sistema i drugo.

Enterprise 24 PoE je upravljiv komad hardvera sa prilično velikim protokom podataka. Prema tehničkoj dokumentaciji, svičing kapacitet ide do 124 gigabita u sekundi. Ako govorimo o PoE, treba reći da uređaj dolazi sa internim napajanjem od 550 vati, uz maksimalnih 34,2 vata po portu. U zavisnosti od povezanih uređaja i njihovih karakteristika, a shodno IEEE 802.3af/at standardu, oni se mogu napajati naponima od 44/50 do 57 volti.

Ono što je jako zanimljivo jeste odsustvo većeg broja otvora za ventilaciju. Na kućištu su prisutni samo uski prorezi iznad prednjeg i zadnjeg panela. Prema dostupnim podacima, hardver sviča ima pasivne hladnjake, dok samo napajanje ima ventilatore. Nemamo podatke o ugrađenom hardveru.

Prilikom butovanja, na malenom ekranu će se prikazati progress bar, a nakon toga, panel sa pet polja. Dodatno, ekran dolazi sa AR (augmented reality - proširena stvarnost) menadžmentom. Koristeći telefon i UniFi Network App (za iOS ili Android), dovoljno je okrenuti kameru ka prednjem panelu, gde će se iznad svakog porta prikazati i šta je, zapravo, sa njime povezano. Ovo je odlično ako govorimo o mrežnom ormaru sa nekoliko svičeva i gomilom kablova za koje ne znamo kuda vode. AR menadžment iz aplikacije će nam jasno reći šta je kojim kablom povezano. Naravno, možemo ovo videti i kroz upravljački deo aplikacije, ali smatramo da je AR mnogo brža opcija.

Aplikacija nudi veliki broj podataka, kao što su opterećenje hardvera, portova, temperatura sistema i slično. Postoje tri glavne sekcije za svič u okviru aplikacije: Overview, Insights i Settings. Kroz aplikaciju se može pristupiti svakom LAN priključku, a samim tim i uređaju na njemu i tu upravljati PoE, brzinom linka, načinom rada i drugo.

Pre korišćenja aplikacije, naravno, svič se mora „usvojiti” u mrežu, za šta smo koristili UniFi Network kontroler za računar, koji nas je nakon inicijalizacije prebacio na naš omiljeni mrežni pregledač. U par koraka, ali i nakon obavezne nadogradnje sistema, svič je spreman za rad. O samom korisničkom interfejsu i uopštenim opcijama stvarno nema smisla više trošiti ni reč, već smo sami sebi dosadili. Ipak, dotaći ćemo se dela koji se tiče samog sviča. Preko leve trake, uz pomoć UniFi Devices, pristupa se svim UniFi uređajima. Tu pronalazimo i naš svič, a tu ga i „usvajamo”. Klikom na bilo koji uređaj u okviru UniFi mreže, sa desne strane dolazi panel koji je desktop varijanta tabova u okviru aplikacije. Koliko smo uspeli da vidimo, u pitanju je doslovce preslikan panel.

Enterprise 24 PoE dolazi sa podrškom za Layer 3, ali ono što smo mi mogli da vidimo, on ne podržava UniFi kontroler (to jest, softver), bar ne u potpunosti. Za sada. Layer 3 u funkciji značio bi manje potrebe za dodatnim ruterom.

Svič, naravno, nije namenjen za kućnu varijantu, već je ovo „teškaš” koji baca rukavicu u lice nezajažljivim mrežnim potrošačima. Smatramo da je idealan izbor kod kompleksnijih mreža, za srednja ili veća preduzeća i slično. Cena? Prava sitnica. Ne za naše uslove, doduše.

Osnovno: 12 × Gbit/s PoE+,
12 × 2,5 Gbit/s PoE+,
2 × 10 Gbit/s SFP+, USP RPS, 1,3” LCM display, AR, Layer 3

Proizvođač:
Ubiquiti (ui.com)

Kontakt: Asbis (asbis.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama