TEST DRIVE
Huawei Watch GT 3 Pro
Kraljević Marko
Vladimir PISODOROV
1. avgust 2022.

Iako je to u velikoj meri stvar ukusa, mišljenja smo da kompanija Huawei godinama unazad proizvodi najlepše „pametne satove”. Prvi pogled na njihov najnoviji flagship proizvod u ovoj oblasti - Watch GT 3 Pro, ostaviće vas bez daha. Pri izboru materijala nije se pravio kompromis, završna obrada je savršena, pa jedino što (možda) može da vam zasmeta je podatak da je „krunica” (krasi je haptic feedback, kako bi „oponašao” mehanički komplement), koja u isto vreme igra ulogu i gornjeg tastera, postavljena asimetrično. Kada se u obzir uzme podatak da je donji taster pravougaonog oblika, sa zaobljenim ivicama, te da se, praktično, nalazi u ravni kućišta, to ljubiteljima klasičnog dizajna i te kako čudno deluje.

Za razliku od „broja dva”, modela Watch 3 Pro, Watch GT 3 Pro nije toliko „budžast”, pa podjednako dobro stoji na zglobovima različitih gabarita. Pritom, „čuka” je teška svega 54 grama (bez narukvice) i gotovo da je ne osećate na ruci (ni prilikom vežbanja, ni prilikom spavanja). To je još jedna razlika u odnosu na Watch 3 Pro koji teži čitavih 63 grama, takođe bez narukvice.

Watch GT 3 Pro proizvodi se u čak četiri varijante. Ona koja nam je bila na testu imala je kućište izrađeno od titanijuma, nanokeramičko dno, titanijumsku narukvicu i safirno staklo. Od ovoga veći premijum osećaj ne možete da tražite. Tu su još i modeli sa kožnom i narukvicom od fluoroelastomera, ali i model Ceramic, izrađen, pretpostavljate, gotovo u potpunosti od nanokeramike. Može (skoro) sve što i njegov veći brat, namenjen je nežnijem polu i dolazi s ekranom veličine 43 milimetra. Smanjene dimenzije utiču i na trajanje baterije, koja je gotovo dvostruko manjeg kapaciteta. No, vratimo se na glavnu temu...

Lite OS definitivno je otišao u penziju, što znači da za razliku od Watch 3 Pro, Watch GT 3 Pro nema Ultra-long Battery Life režim i dok ne pocvrca bateriju, pokreće ga operativni sistem Harmony. U pitanju je verzija 2.1.0, dok se vlasnici modela Watch 3 Pro i dalje pate sa iteracijom 2.0.0. Iako je izgled upravljačkog interfejsa gotovo identičan, baterija pri normalnom korišćenju i celodnevnim praćenjem svih dostupnih health parametara izdržava neverovatnih 14 dana. Ako sat baš nagazite korišćenjem GPS-a, brojnim fizičkim aktivnostima i obavljanjem poziva, možete da očekujete autonomiju od osam dana. Pet dana, u najboljem slučaju, u režimu Harmony, kod Watch 3 Pro sada deluje smešno. Ipak, treba napomenuti da Watch GT 3 Pro nema Wi-Fi, da je NFC dostupan samo na nekim tržištima (ne i našem), ali i da je izostala podrška za eSIM, što dalje znači da ste pod imperativom korišćenja u paru sa mobilnim telefonom. Ruku na srce, potonje kod nas i nije neki nedostatak, jer domaći operateri, iz samo njima znanih razloga, već dve godine uporno odbijaju da korisnicima ponude i ovu uslugu. Nećete osetiti ni odsustvo glasovnog asistenta - Celia (iako se nalazi na spisku mogućnosti), jer je i to stvar koja na ovim prostorima ne funkcioniše. Inače, baterija se puni bežično, na identičan način kao kod Watch 3 Pro, ali je proces nešto brži, pa se od nula do sto procenata stiže za 85 minuta, a to u praksi predstavlja ubrzanje od 30 procenata. Isto tako, od nula do 25 procenata kapaciteta, baterija stiže za samo deset minuta punjenja, što omogućava gotovo četiri dana korišćenja.

Umesto „pločica”, Watch GT 3 Pro u glavnom meniju prikazuje „kartice” i u istom momentu možete da ih postavite čak šest. To su, zapravo, prečice do važnih podataka, kao što je srčana frekvencija, stres, vremenska prognoza, ali i brojne druge informacije kojih je daleko više nego kod Watch 3 Pro. Uopšte nam nije jasno zbog čega su vlasnici potonjeg u ovom slučaju u podređenom položaju, jer mogu da koriste samo četiri „pločice” (iz poola od, takođe, četiri), dok ih je kod Watch GT 3 Pro čak 18.

Jedna od najvažnijih novina je to da Watch GT 3 Pro stiže sa unapređenom TrueSeen 5.0+ tehnologijom, koja omogućava dobijanje do sada najtačnijih podataka kada je u pitanju praćenje srčanog ritma. Naravno, tu je i kontinuirano praćenje stresa, temperature kože, zasićenosti krvi kiseonikom i, kao svojevrsni bonus - mogućnost provere EKG-a. Nažalost, ova funkcija nije dostupna u svim regionima, ali je na primerku sata koji nam se nalazio na testu bila „otključana” i bili smo u prilici da se uverimo u to kako sve funkcioniše u praksi. Kao kod prvih „pametnih” SpO2 merača, ruku morate da držite mirno na ravnoj podlozi (i da ne pričate), dok istovremeno kažiprstom druge ruke dodirujete donji taster koji je istovremeno i EKG senzor. Postupak traje 30 sekundi, nakon čega ćete dobiti tekstualni izveštaj i mogućnost da upišete simptome koje osećate. Nažalost, rezultate nismo uspeli da prosledimo do aplikacije Health, s obzirom na to da se naša zemlja zvanično ne nalazi na listi onih koje dozvoljavaju korišćenje ove funkcije. Analiza sinusnog ritma obavlja se u realnom vremenu, a tu su i upozorenja ukoliko dođe do atrijalne fibrilacije i preuranjenih atrijalnih i ventikularnih otkucaja. Ukoliko mislite da je ovo impresivno, sačekajte da čujete ostatak - na raspolaganju je i svojevrsni merač stanja u kom se nalaze arterije. Tačnije, moguće je otkriti da li postoje znaci ateroskleroze. Ovu funkciju nismo uspeli da pokrenemo - ni ona nije dostupna korisnicima sa ovih prostora.

Podrazumeva se da „pametni satovi” kompanije Huawei stižu sa IP68 i ATM 5 sertifikatima, što ih čini pogodnim za bavljenje vodenim sportovima. I ovde se otišlo korak dalje, jer Watch GT 3 Pro omogućava i ronjenje - do dubine od čak 30 metara. Na tome se nije stalo, pa će vas sat obaveštavati i o brzini i trajanju „zarona”, ali i dubini na kojoj se nalazite. Na sve to treba da se dodaju podsetnici o prebrzom spuštanju, ali i ako to činite predugo. U režimu treninga Apnea, osim otkucaja srca, beleži se i trajanje zadržavanja daha i vreme početka kontrakcije dijafragme, uz nezaobilazno „iscrtavanje” krive dubine. Ovaj segment teksta koristimo da se kratko osvrnemo na ostale režime vežbanja kojih je preko 100, a kao i uvek, naglasak je na trčanju, gde vas očekuje AI rutina kao svojevrsni pomoćnik do ostvarivanja željenih rezultata.

Stvar koja je od samog početka bila rak-rana satova koji stižu iz ove kineske kompanije jesu upravo njihove „pametne” mogućnosti. Stvari se jesu pomerile sa mrtve tačke, pa Watch GT 3 Pro (kao i Dvojka) omogućava obavljanje poziva, zahvaljujući ugrađenom zvučniku i mikrofonu, a njihovo pristizanje, baš kao i pristizanje tekstualnih poruka, biće posebno naglašeno zvučnim signalom na samom satu. Odgovaranje na poruke moguće je isključivo odabirom unapred pripremljenih odgovora, ali i tu postoji „caka”, jer nije moguće slati odgovore ukoliko poruke dobijete iz third party aplikacija za dopisivanje, kakve su Viber, Telegram i slične. U ovom departmentu, Huawei i dalje daleko zaostaje za perjanicama klase koji dolaze iz kompanija Apple i Samsung. Ipak, njihove modele „šije” nestvarnim trajanjem baterije. Kad smo već pomenuli kompaniju Apple, važno je podvući da se naglašava da je konekcija sa iOS-om podržana u potpunosti, ali Watch GT 3 Pro, baš kao i Watch 3 Pro pre njega, veliki deo vremena, bez ikakvih vidljivih razloga, provodi „otparen” od iPhonea, a to i te kako zna da nervira. To nije sve, pa su neke mogućnosti koje su dostupne vlasnicima mobilnih telefona iz Android tabora u ovom slučaju nedostupne, među prvima, mogućnost brzog odgovaranja na pristigle SMS-ove. Nećete moći da uživate ni u offline reprodukciji muzike, dok glasovni asistent nije moguće pokrenuti, bez obzira na regiju u kojoj se nalazite. Ruku na srce, Celia je dostupna samo ukoliko sat koristite u paru sa (određenim) modelima Huaweijevih mobilnih telefona.

Fantastičan AMOLED ekran veličine 1,43 inča, rezolucije 466×466 piksela i gustine tačaka 326 ppi, vidljivost sadržaja obezbeđuje u svim uslovima korišćenja. Od konkurencije se izdvaja dizajnom, kvalitetom izrade, odličnom autonomijom i mnoštvom zanimljivih funkcija. Tri stvari nam u celoj priči smetaju, a jedna od njih je i ta što Huawei, kao što rekosmo, i dalje kaska za konkurencijom kada su „pametne” mogućnosti u pitanju. Druga stvar je hiperprodukcija satova, jer smo pre manje od godinu dana imali Watch 3 Pro, koji nudi slične mogućnosti. Treća je, naravno, cena - postavlja se pitanje kome je namenjena „čuka” čija cena prevazilazi 500 evra, pa makar se za taj novac dobilo vrhunsko, premijum iskustvo.

Bez ikakve sumnje, Watch GT 3 Pro najbolji je „pametni sat” kompanije Huawei i daleko najbolja „čuka” iz kategorije koja se ove godine pojavila na tržištu. Konkurenciji se ne piše dobro, naročito ukoliko ne učine nešto na polju optimizacije potrošnje baterije (toliko hvaljeni iWatch ne može da dogura do kraja dana bez punjenja baterije), ali i kvaliteta izrade i izbora korišćenih materijala. Ukoliko ste spremni da izdvojite pozamašnu svotu novca kako biste postali vlasnik ovog sata, bićete na sedmom nebu zbog onog što ste dobili za svoj novac. Osećaćete se kao Kraljević Marko!

Osnovno: merenje broja načinjenih koraka, pređenog puta, utrošenih kalorija i broja otkucaja srca; merač nivoa stresa, određivanje zasićenosti krvi kiseonikom, merač temperature kože, EKG, AMOLED ekran u boji, osetljiv na dodir, veličine 1,43 inča, Bluetooth 5.2 A2DP / LE, podrška za 100+ fizičkih aktivnosti, IP68 / 5 ATM sertifikat, ronjenje do 30 metara dubine, barometar, visinomer, vibracija, alarm, štoperica, tajmer

Ostalo: obavljanje poziva, primanje notifikacija o pristiglim tekstualnim porukama, brzo odgovaranje na SMS poruke, litijum-polimerska baterija kapaciteta 530 mAh, vežbe disanja, TruSeen 5.0+ tehnologija, analiza sna, interni audio-plejer, GPS, NFC

Proizvođač: Huawei (huawei.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama