TEST DRIVE
Huawei FreeBuds Pro 2
Bubice bez bagova
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. avgust 2022.

Ovogodišnji model flegšip slušalica-bubica kompanije Huawei donosi nekoliko dobrodošlih novina u odnosu na prethodni model, ne menjajući estetiku koja ih čini vizuelno „distinktivnim”. I dalje su u pitanju mali pravougaonici koji vam vire iz ušiju, usled kojih ih nećete pomešati sa bilo kojim drugim brendom. Nešto su manje od prošlogodišnjih, ali su inteligentnije konstruisane i bolje leže u uhu (čitaj: teže ispadaju pri naglim pokretima glave).

Huawei FreeBuds Pro 2 donose tri zanimljiva unapređenja. Pre svega, tu je podrška za Sonyjev LDAC hi-res kodek, zbog koga na ovim bubicama ima smisla slušati FLAC ili makar MP3 u visokom bitrejtu (LDAC podržava do 990 kilobita u sekundi). Dalje, ANC (active noise cancellation) je poboljšan u odnosu na prethodni model i sada je 15 odsto jači (47 dB). Ovaj, tzv. Intelligent ANC 2.0 ima dinamičke presete (podešavaju se u okviru aplikacije) koji prate nivo buke u okruženju i menjaju intenzitet u realnom vremenu. ANC podržava i ambijentalni režim, koji vam dozvoljava da čujete šta se dešava u neposrednom okruženju, što je korisno za izbegavanje saobraćaja dok hodate ulicom. Naposletku, slušalice su konstruisane sa dual-driver sistemom koji daje bogatiji zvuk, bez obzira na to koju vrstu muzike slušate na njima - pank, klasika ili mongolsko grleno pevanje, ove slušalice izvlače najbolje iz svakog tonaliteta.

Kombinacija zvučnika od 11 milimetara i male planarne membrane obezbeđuje raskošan frekvencijski opseg, sa basom koji „ide” od 14 herca, što nećete čuti ukoliko niste slon. Teško je opisati „kako” ove bubice zvuče dobro, ali verujte, nećete lako naći bolje slušalice u ovom cenovnom rangu. Kvalitet zvuka zavisi i od „čepa” koji slušalice prave sa ušnim kanalom, a ove obezbeđuju najbolji seal od svih prethodnih Huaweijevih modela. Verujte, zadovoljiće i najprobirljivije audiofile.

Zamerke u vezi sa ovim slušalicama svele bi se na neprecizan sistem kontrole prstima (gestures). Kontrolu obavljate „štipanjem” repića koji viri iz uveta: po defaultu, jedan „štip” pauzira/nastavlja pesmu, dva prebacuju na sledeću, itd. Površina osetljiva na dodir je minimalna, tako da ju je lako promašiti, aktivirati neželjenu komandu ili poremetiti čep sa ušnim kanalom. Slušalice, inače, imaju inteligentnu detekciju prisutnosti u uvetu i automatski pauziraju muziku kada izvadite bilo koju od njih, a reprodukcija se automatski nastavlja kada je vratite u uvo.

Što se tiče baterijskog kapaciteta, on masivno varira u zavisnosti od aktiviranih opcija. Ako uključite ANC najvišeg nivoa i LDAC, punjenje u bubicama potrošićete za manje od tri sata; ukoliko „smanjite doživljaj”, trajaće vam između pet i šest sati. Kutijica za nošenje ima kapacitet za solidan broj punjenja „od nule”, dajući vam maksimum 30 sati reprodukcije u najkonzervativnijem slučaju (bez ANC-a i hi-res kodeka).

Otključavanje punog potencijala ovih slušalica traži instalaciju aplikacije Huawei AI life. Verzija koja postoji na Google Play je stara nekoliko godina i neće prepoznati slušalice, tako da ćete najsvežiju morati da preuzmete sa Huaweieve AppGallery prodavnice. Ako nemate Huaweiev telefon, sve ovo vam neće biti previše intuitivno, ali u svakom slučaju, na pakovanju imate QR kôd koji će vas usmeriti tamo gde treba.

U okviru aplikacije možete da podesite tma stvari. Pre svega, tu je izbor zvučnih preseta koji su „tjunovani” u saradnji sa renomiranom francuskom kompanijom Devialet (ekvilajzerima, naravno, možete da napravite i sopstveni preset). Možete da podesite nivo ANC-a, da pratite stanje baterije, aktivirate režim za pronalaženje bubica, podešavate sistem kontrola (gestures), pa čak i da proverite koliko vam dobro ležu u uvo. Tip fit test bubica koristi spoljne mikrofone da oceni da li zvuk „curi” pri korišćenju bubica, odnosno, da li je čep koji prave dobar ili nije. To vam može pomoći da odaberete odgovarajuću veličinu gumenih kapica između nekoliko različitih koje se dobijaju u paketu.

Huawei FreeBuds Pro 2 dolaze u tri različite boje, silver frost, silver blue i ceramic white i koštaju oko dvesta evra. U trenutku dok oko čitate, trebalo bi da su dostupne i na našem tržištu.

Dimenzije i masa:
29,1 × 21,8 × 23,7 mm, 6,1 g (bubice), 67,9 × 24,5 × 47,5 mm, 52 g (kutijica)

Reprodukcija: 6,5 sati na jednom punjenju (ANC off), 4 sata (ANC on), 30 sati sa punjenjem iz kutijice (ANC off), 18 sati (ANC on)

Zvučnici: ø 11 mm dynamic driver + planar diaphragm driver

Frekvencijiski opseg:
14 - 48000 Hz

Ostalo: Bluetooth 5.2, LDAC/AAC/SBC, IP 54 standard otpornosti na prskanje vodom, USB Type-C, Bone sensor/Accelerometer/Gyroscope sensor/Infrared sensor, bežično punjenje po Qi standardu (2 W)

Proizvođač:
Huawei (huawei.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama