TEST DRIVE
Asus ZenBook 13 OLED (UM325SA)
Život bez ispravljača
T. STANČEVIĆ
1. avgust 2022.

Po definiciji, prenosni računar je onaj koji može da se prenese na drugo mesto korišćenja. Pritom je velika razlika u tome da li laptop samo može da se prenese (jer je laptop, je li) iz prostorije u prostoriju ili može da se prenosi sa lakoćom, često i svuda. Pričamo, jasno, o gabaritima. Uopšte nije svejedno da li je laptop mase jednog ili dva i po, pa i tri kilograma. ZenBook 13 OLED svakako pripada kategoriji onih najlakših.

Recept je oproban: kućište od lagane legure, ekran dijagonale 13,3 inča koji diktira sveukupne gabarite i upotreba energetski najštedljivijih komponenata koje ne zahtevaju masivni sistem hlađenja.

Najnovija iteracija ZenBook 13 modela se, kao i drugi modeli ovog proizvođača, tokom poslednjih meseci javlja sa sufiksom „OLED” koji nam sada već mnogo govori. Pored same tehnologije ekranskog panela, da pogledamo i ostale karakteristike: u pitanju je ekran FHD rezolucije, sa osvetljajem od 400 nita (maksimalno i do 550) i visokim kontrastom, kakav pružaju samo OLED ekrani.

Tastatura ima kapice normalne veličine, belo pozadinsko osvetljenje, te sitnije kursorske strelice i multimedijalne tastere. Tačped je nevelik (130×65 milimetara), ali je u pitanju NumberPad 2.0, dakle, može da ima funkciju numeričke touch tastature, sa osvetljenim oznakama.

Priključaka nema mnogo. Od dva USB-C priključka jedan će zauzeti adapter napajanja, a tu su još i HDMI, jedan USB-A i čitač mikro-SD kartica. Zanimljivo je da je Asus kod ovog modela izostavio 3,5-milimetarski audio-kombo priključak, pa će vam za to biti potreban adapter (sa „bananice” na USB-C), ako ne koristite bežični headset.

Rashladni sistem ovog ultrabooka vazduh zahvata samo sa donje strane, pa nikako nije preporučena upotreba van tvrde i ravne površine. Izduv je na zadnjoj ivici, ali ispred ekrana. Sve zajedno, hlađenje nije impresivno, što nije ni moguće u laptopu tankom 14 milimetara.

A nije ni potrebno, jer srce sistema čini štedljivi osmojezgarni AMD Ryzen 7 5800U, čija je deklarisana potrošnja svega 15 vati. U zavisnosti od potrebe, sistem throttleuje (dodaje i oduzima „gas”), tako da, na primer, u kraćim potrebama za većom brzinom podiže frekvenciju pojedinih jezgara, ali smo primetili da, kada se tokom dužeg vremensko intervala opterete sva jezgra, njihove frekvencije se obaraju, čak i na vrednosti koje su niže od deklarisane frekvencije za ovaj model procesora. Naravno, ovo se primećuje samo pri „krljanju brojeva” (number crunching), kada laptop dobije „teži” zadatak, dok je za svakodnevni rad brzina i odzivnost sasvim dobra.

ZenBook 13 OLED dolazi sa radnom memorijom od osam ili 16 gigabajta, te SSD-om od pola ili jednog terabajta. I jedno i drugo su brze varijante, mada ne i sam vrh ponude, trenutno. Treba obratiti pažnju i na to da se mogućnost nadogradnje verovatno odnosi samo na zamenu SSD-a većim.

Dvopojasni bežični mrežni primopredajnik je sasvim dobar za tip i namenu ovog laptopa. Podrška za žično povezivanje ostvarena je preko adaptera (LAN na USB-C), koji se dobija sa računarom.

Baterija ovog ultrabooka zauzima više od polovine unutrašnje površine i kapaciteta je 67 vat-časova. S obzirom na štedljivost komponenata, pre svega procesora, to znači vrlo visoku autonomiju. Naš test je vrlo jednostavan: puštamo video-snimak ukrug, sa osvetljajem ekrana od 50 odsto i merimo koliko je potrebno da se baterija potpuno isprazni. Ovaj test je polu-intenzivan, što znači da ćete u praksi sigurno ostvariti još veću autonomiju, približniju onoj koju obećava proizvođač, jer sigurno ne radite baš non-stop, te dozvoljavate da se ekran isključi posle par minuta neaktivnosti ili da se laptop uspava (sleep) posle petnaestak minuta. Inače, kod OLED ekrana, generalno, tamnija slika (recimo, „mračna” Windows tema) znači manju potrošnju, dok kod drugih tipova ekrana pozadinsko osvetljenje troši energiju u zavisnosti od jačine osvetljaja, ali nezavisno od stanja filtera ispred njega koji „boji” piksel.

Da zaključimo, ukupna autonomija za ovaj model je negde između vrednosti u našoj tabeli i „up to 16 hours”, kako kaže Asus. Ova karakteristika čini ZenBook 13 OLED još laganijim! Kako? Pa, ako može toliko da „izgura” na bateriji, gotovo da možete da budete sigurni da vam punjač/ispravljač (još ~220 grama) neće biti potreban do sutradan. To je nešto slično onome što nam nude prosečni pametni telefoni današnjice.

Ne možemo dovoljno da nahvalimo OLED ekrane, pa slobodno smatrajte da se taj deo preporuke podrazumeva. Ovaj model je mali, lagan, sasvim potentan i predstavlja dobar izbor za one koji mogu sebi da priušte da baš ne moraju da „tegle” uređaj od dva i po kilograma... niti da gledaju u ekran koji može da prikaže samo 262144 boje.

Maxon Cinebench

R23 CPU [10 min, pts]

4086

R15 CPU [pts]

765

R15 OpenGL [fps]

60,85

MaxxMem2 [MB/s]

Kopiranje/čitanje/pisanje

26401/22754/21952

CrystalDiskMark 8 [MB/s]

SSD, sekvencijalno čit./pis.

3588 / 2950

Unigine testovi [min-avg-max fps]

Valley (1080p, Ultra)

10 / 15 / 25

Heaven (1080p, Ultra)

7 / 18 / 31

Superposition 1080p High

6 / 7 / 8

Trajanje baterije

Video loop, osvet. ekrana 50%

09:35

Procesor: AMD Ryzen 7 5800U, 1,9 GHz (boost 4,4 GHz), 8 fizičkih jezgara (16 logičkih), L3 keš 16 MB, 7 nm, TDP 15 (10-25) W

Memorija: 16 (2 × 8) GB, LPDDR4, 4266 MHz (SK Hynix)

Ekran: 13,3 inča (338 mm), 1920 × 1080 px (16:9), OLED, 10 bita (100% DCI-P3), 400 cd/m2, kontrast 100.000:1, vreme odziva 1 ms, uglovi vidljivosti 170°/170°, glossy, 60 Hz (Samsung)

Grafika: AMD Radeon Graphics (Vega 8)

Skladište: SSD, 1 TB, NVMe, PCI-E 4.0 (SK Hynix)

Mreža: Wi-Fi 6 IEEE 802.11ax + Bluetooth 5.2 (Intel AX200)

Priključci (položaj): HDMI 2.1, 2 × USB-C 3.2 (Thunderbolt 4 + PD) (levo); USB 3.2, čitač mikro-SD kartica (desno)

Audio/video: Harman/Kardon stereo zvučnici, HD kamera, mikrofoni

Napajanje: baterija 67 Wh, „cigla” 65 W

Ostalo: belo pozadinsko osvetljenje tastature, Asus NumberPad 2.0

Dimenzije i masa: 304 × 203 × 13,9 mm, 1,15 kg

Proizvodač: Asus (www.asusplus.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama