TEST DRIVE
Chieftec GP-03B-OP Stallion 3
Porodična sekira
Danilo LUKINOVIĆ
1. avgust 2022.

Niko se ne bi usudio da uvredi Chieftec nazvavši ga inovatorom. Ova drevna „železara” poslednja je prešla na vražije ventilatore prečnika 120 milimetara, jedva odustala od „teškog” metala i inkrementalno dodavala karakteristike koje su u određenom periodu bile u modi. Takođe, format uređaja od 5,25 inča kod njih ne samo da nije zaboravljen, već se može naći „ispod kože” čak i kod primeraka koji na maski nemaju otvor za ovaj format.

Primer postepenih promena na poznatom nam skeletu, (ponovo) nam se našao na testu. Naime, prethodna dva modela Stallion koja smo testirali (SK 1/2017, i.sk.rs/13870 i SK 6/2019, i.sk.rs/15902) razlikovala su se, pre svega, po kompanijskom tumačenju trenutnih trendova. Prvi model imao je „bušnu” prednju masku, sa dva slota za uređaje formata 5,25 inča, dok je naredni imao zastakljenu masku.

GP-03B-OP Stallion, treći svoga imena, vraća fokus na protok vazduha, monolitnom rešetkom koja predstavlja prednju masku. Ostatak je, gotovo, identičan. Ovaj model nas definitivno vraća par godina unazad, kada su masivne plastične stilizovane „svemirske” maske krasile sva „gejmerska” kućišta. Plastika je poslovično kvalitetna, mada je na nekoliko mesta bilo loše zavrnutih šrafova, a i jedan od tastera je malkice „upao”. I/O panel je, ponovo, identičan. Po dva USB 2.0 i 3.0 porta između kojih su audio-ulaz i izlaz, nalaze se iznad reda tastera. Da se proizvođač potrudio, mogao je da obraduje OCD manijake pozicioniranjem velikog ’uklj/isklj’ tastera u sredinu. Ovako se on nalazi uz desnu ivicu, sa druge strane je ’Reset’, a između njih su tasteri za kontrolu brzine okretanja ventilatora (slow i fast), kao i taster za kontrolu osvetljenja lajsni prednje maske i prstenova ventilatora. Leva bočna stranica predstavlja mesečnu proizvodnju prosečne staklare, dok je odlikuje nešto manja količina čelika. Lim, naravno, nije na nivou slavnih predaka (samo 0,6 milimetara!) ali je čvrst i vrhunski obrađen i uklopljen. Malo je reći da je ovo kućište masivno i teško.

Unutrašnji prostor je prostran i neopstruisan. Sva je prilika da ne postoji grafička kartica koja neće stati u ovo kućište, jer je slobodan prostor čak 470 milimetara sa ugrađenim ventilatorima. Procesorskim hladnjacima je na raspolaganju 175 milimetara. Oko matične ploče je veliki broj strateški raspoređenih otvora, a oni paralelni sa njom imaju i gumene uloške. Tragovi „porodične sekire” ogledaju se u zaostavštini dva mesta za uređaje formata 5,25 inča, na samom nosećem limu, kao i otvorima za cevi vodenog hlađenja za spoljnu montažu radijatora, što je sa modernih kućišta iščezlo. Prostora za sprovođenje ima dovoljno, ali „masa” kablova prednjeg panela, ventilatora i kontrolera već pravi papazjaniju žica i bez ugrađenih komponenata. Uz to, kontroler nije fiksiran, već je „upecan” u toj mreži kablova, što nam se ne dopada.

Kao i na prethodnim modelima, potencijal ugradnje uređaja za skladištenje podataka sasvim je solidan. Dva metalna nosača za uređaje formata 2,5 inča šrafe se iza matične ploče, dok se dva plastična, koji se montiraju bez alata, nalaze na poleđini nosećeg lima, bliže prednjoj maski. Još dva uređaja formata 2,5 ili 3,5 inča mogu da se smeste u plastične fioke („šrafles” za 3,5 inča), u odvojivom kavezu u podrumčetu. Pored kaveza, ima mesta za ugradnju napajanja dužine do 220 milimetara.

Kućište je fabrički opremljeno sa četiri ventilatora prečnika 120 milimetara, tri iza prednje maske i jedan na zadnjoj strani. U pitanju su Chieftec Thunder ventilatori sa svetlećim prstenovima, čije osvetljenje može da se kontroliše putem tastera na prednjoj maski, kontrolerom (verovatno samo za testiranje) ili daljinskim upravljačem, koji dolazi sa kućištem.

Veliki prostor dozvoljava egzibicije sa hlađenjem. Iza prednje maske može da se montira jedan ventilator prečnika 180 milimetara (koji bi zamenio ugrađene prečnika 120 milimetara), dok ispod gornje stranice ima prostora za dva ventilatora prečnika 120 ili 140 milimetara. Moguća je ugradnja jednog 360 radijatora iza prednje maske, jednog 240 ili 280 ispod gornje stranice i, eventualno, jednog 120 na zadnjoj strani. Zbog prisustva otvora, moguća je i montaža eksternog radijatora, ali će za to biti potreban fabrički ili „ghetto” nosač.

Chieftec GP-03B-OP Stallion 3 je klasičan primer politike matične kompanije, koja svoje proizvode „gaji”, povremeno ih prilagođavajući tržištu. Ovaj gorostas će bez problema ugostiti ozbiljnu mašinu sa dovoljno mesta za kompleksan loop vodenog hlađenja, sa dobrim protokom i šarenišem, koji može biti isključen ili sveden na jednu boju. Problem predstavlja cena. Ovo je dobro, prostrano i robusno kućište, sa dosta dodatne opreme. Međutim, smatramo da je konkurencija u cenovnom rangu od 20 hiljada dinara, koliko ovaj model košta kod nas, brutalna, i, usudili bismo se da tvrdimo, bolja.

Dimenzije i masa: 572 × 210 × 520 mm, 11Kg

Osnovno: 2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, audio-konektori, 2 × 3,5"/2,5”, 4 × 2,5”; podržava E-ATX, ATX, Micro-ATX i Mini-ITX format

Ventilatori: 4 × 120 mm RGB, mogućnost ugradnje do 6 × 120 mm, 2 × 140 mm, 1 × 180 mm ili njihove kombinacije, podražava ugradnju 360/280/140/120 radijatora.

Ostalo: filter za prašinu iza prednje maske, (odvojiv) na gornjoj stranici i ispod napajanja

Proizvođač:
Chieftec (chieftec.eu)

Kontakt:
List Computers (list.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama