PHONE ZONE
Huawei MatePad Paper
Kontroverzni biznismen
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. avgust 2022.

Stara poslovica kaže da nema bluza bez gladi i bola. U slučaju velikih korporacija, nema radikalnih novina bez užasnog pritiska koji pravi konkurencija. To dvostruko važi za Huawei, giganta mobilnih tehnologija koji je nekoliko godina unazad prinuđen da se takmiči sa kompetitorima, dok mu je jedna ruka vezana iza leđa. Dobra strana muke i haosa koji donose američke sankcije jeste inovacija koju se Huawei trudi da ispolji u svim produktnim sferama.

S obzirom na dimenzije, ovo je izuzetno lagan uređaj - težina od 360 grama obezbeđuje duže korišćenje jednom rukom
Kao uređaj za hvatanje beleški, Huawei Mate Pad Paper ima prilično diskutabilnu vrednost, ali za čitanje e-knjiga i stripova je naprosto idealan

Jedan od rezultata radikalnog eksperimentisanja je Huawei MatePad Paper, hibrid klasičnog tableta i e-book čitača, koji radi pod HarmonyOS 2.0. Za cenu koja se kreće između 450 i 500 evra, dobija se tablet sa e-ink ekranom dijagonale 10,3 inča, magnetnom futrolom, stajlusom (M Pencil) i punjačem snage 22,5 vata. Ovo je tablet koji nije namenjen multimediji - igranje igara ili gledanje video-klipova na e-ink ekranu je teoretski moguće, ali krajnje nepraktično, bez obzira na brzinu uređaja (i smart refresh e-ink ekrana) koja je mnogo veća od klasičnog Kindle e-book čitača.

Huawei MatePad Paper je, s obzirom na dimenzije, izuzetno lagan uređaj - težina od 360 grama obezbeđuje duže korišćenje jednom rukom. To je i logično, s obzirom na njegovu primarnu namenu, hvatanje beleški i čitanje e-knjiga i stripova. Uređaj je opremljen i zvučnicima i mikrofonom, tako da ga je moguće koristiti za slušanje podkasta i hvatanje audio-beleški. Dolazi sa preinstaliram browserom i e-mail klijentom, tako da je pogodan i za surfovanje i komunikaciju.

Kvalitet izrade je odličan. Paper ima tanke ekranske bejzele, pozadinu i ivice od tvrde plastike sa brušenom teksturom, koja štiti od otisaka prstiju i proklizavanja, a u paketu dolazi sa magnetnom futrolom od falš kože sa sličnom teksturom i Bluetooth olovčicom koja se magnetno kači za ivicu tableta. Ekran je odličan, ima bočno LED osvetljenje, po ugledu na Kindle čitače (intenzitet se ručno podešava) i rezoluciju od 1872×1404 u 227 ppi. Sa gornje strane tableta nalazi se čitač otiska prsta, sa desne volume klackalica, dok je na donjoj USB-C port. Magnet na futroli bi mogao da bude jači, jer je čak i blagi trzaj dovoljan da se tablet otkači i ispadne.

M Pencil olovčica se povezuje preko Bluetootha i bežično puni dok je zakačena za tablet, ima izmenjivi gumeni vrh (dobija se i jedan rezervni) i sposobna je za 4000 različitih nivoa pritiska. Na MatePad Paperu nije moguće koristiti nijednu drugu olovčicu, što biste možda poželeli, s obzirom na rigidni, kruti vrh i nedostatak „gumice” na poleđini. Ovo poslednje će zaista smetati nekom ko misli da intenzivno piše ili crta na njemu. Brisanje se pokreće duplim tapom na prednju stranu olovke, što inicira brisanje iste širine kao i pisanje. Korisnici Wacomovih grafičkih tableta će mogućnosti koje nudi MatePad Paper smatrati primitivnim, čak i za monohromatsko crtanje. No, na Paper je moguće instalirati alternativne aplikacije za crtanje i pisanje, što vam može popraviti utisak.

Huawei MatePad Paper baziran je na čipsetu Kirin 820E, istom onom koji pogoni Huawei Nova 8 telefon. Ima četiri gigabajta sistemske memorije, 64 skladišne, od kojih je korisniku dostupno oko 48 gigabajta (ne može se proširiti). Što se tiče baterije, ona je kapaciteta 3,625 miliamper-časova, što je dovoljno za četiri-pet dana intenzivnog korišćenja ili malo više, ukoliko smanjite doživljaj sa brightnessom. Sa strane softvera, tablet pokreće HarmonyOS 2.0, koji dolazi sa nekoliko preinstaliranih aplikacija, a dozvoljava instaliranje dodatnih putem sideloada ili preuzimanja sa AppGallery, gde je ponuda featuread aplikacija prilično skromna.

Kako funkcioniše hvatanje beleški i pravljenje anotacija na Paperu? Solidno, ukoliko ste zadovoljni sa materijalom koji suštinski ostaje u formi crteža. Uređaj podržava i prevođenje rukopisa u editabilni tekst, ali to toliko loše radi da je, praktično, neupotrebljivo čak i ako se trudite da pišete štampanom latinicom. Ako vam je konverzija pisanija u font primarna svrha nabavke ovog uređaja, moraćete da pribegnete online ili desktop rešenjima na PC-u. Sa tableta je moguće direktno štampati na printeru u istoj Wi-Fi mreži, što je sasvim kul.

Za jednu kategoriju korisnika, Huawei MatePad Paper biće ostvarenje najlepših snova. Pasionirani ljubitelji stripova ovim uređajem rešiće sve probleme koje vuku još od rađanja ideje o uživanju u digitalnim ili skeniranim izdanjima. Razume se, MatePad Paper ima monohromatski ekran, ali je zbog prirode tog ekrana (e-ink) daleko pogodniji od LCD-a ili OLED-a za dugotrajno čitanje. U mom slučaju, nedostatak boje nije bio nikakav nedostatak - Alan Ford, Lunov Magnus Strip, Zlatna serija, Stripoteka i svi drugi stripovi moje mladosti su ionako crno-beli (makar u domaćim izdanjima). Neko ko nije iskusio razliku između čitanja stripova na e-ink i drugim tipovima ekrana možda ovo neće shvatiti kao big deal, ali verujte mi, jeste. Od e-inka sa bočnim osvetljenjem ne bole oči, pogotovo ako ne preterujete sa jačinom. Velika ekranska dijagonala čini ga pogodnim za čitanje stripova velikog formata (Eks Almanah, recimo), koji na telefonu, manjem tabletu ili Kindleu zahtevaju konstantno skrolovanje ili zumiranje. Na njemu je udobno čitati čak i formatne kuriozitete, poput Spunk Novosti i Stripa 81/82. Tu je i činjenica da je MatePad Paper, u proseku, duplo lakši od ekvivalentnog LCD/OLED tableta iste dijagonale, što je krucijalan faktor za dugotrajno uživanje bez stresa na ručne zglobove.

Sledeća velika prednost ovog tableta u odnosu na, recimo, bilo koju verziju Kindlea (čak i skupi, premium Kindle Oasis) jeste brzina čipseta, usled koje je listanje strip strana relativno brzo i udobno. Na svom Kindle Paperwhiteu iz 2018. godine, na kome je udobno moguće čitati samo Alan Ford, Družinu od Vješala i druge stripove malog formata, morao sam da smanjujem rezoluciju svake stranice da se listanje ne bi vuklo kao smoreno, dosadno crevo. Ovde tih problema nema, sve klizi kao u Beču.

Ono što snažno zameram Huaweiu je izuzetno loš softver koji dolazi uz sam uređaj. Default aplikacija za čitanje e-knjiga podržava i stripove, ali samo ako ih prethodno konvertujete u epub ili PDF format. To možete da radite uz pomoć Calibre (calibre-ebook.com) ili nekog drugog softvera na PC-u, ali predstavlja bespotreban korak između stripa i vašeg uživanja. Standard za digitalne stripove, je, naravno, CBR - RAR arhiva sa zapakovanim slikama, ali tablet je po defaultu ne vidi. Ni ponuda na AppGallery vam neće pomoći, jer za ovaj uređaj postoji tek desetak sertifikovanih aplikacija. Rešenje je, naravno, u sideloadu Amazon App storea, odakle besplatno možete preuzeti Comic Reader ili neki drugi od desetina besplatnih ili plaćenih programa za čitanje knjiga i stripova. Sa novim softverom, ovaj tablet bukvalno prodiše. Iako Amazon App Store postoji samo u verziji za Android, radiće normalno na ovom HarmonyOS 2.0 uređaju, jer je Harmony modifikovani i reskinovani Android.

Isto važi i za čitanje knjiga. Sideloadovanjem Amazon Kindle aplikacije, Huawei MatePad Paper možete da pretvorite u (skoro pravi) Kindle, čime dobijate pristup svim knjigama koje imate na Amazonovom nalogu i superiornijem interfejsu za čitanje knjiga. Takođe, zbirku warez knjiga u MOBI formatu nećete morati da konvertujete u epub ili PDF pre čitanja (ja, recimo, sve čuvam u MOBI-ju). Ništa od ovoga, naravno, nije nigde dokumentovano, tako da morate biti spremni na eksperimentisanje kao modus operandi druženja sa Paperom.

Dakle, koja je presuda? Kao uređaj za hvatanje beleški, Huawei Mate Pad Paper ima prilično diskutabilnu vrednost, zbog konverzije teksta u font koja je, praktično, neupotrebljiva. Ni format mu nije pogodan za brzo zapisivanje nečega što vam je bitno, osim za vrlo specifične slučajeve (nadzornik u pogonu koji po ceo dan obilazi halu sa sveskom u ruci i unosi vrednosti u tabelu, recimo). Za crtanje ili skiciranje nije bolji od Wacomovih tableta iste ili slične dijagonale, zbog ograničenja koja ima stajlus.

Za čitanje knjiga i stripova, međutim, Huawei MatePad Paper je naprosto izmišljen. Uz malo truda da se sve podesi i legne na svoje mesto, ovaj uređaj i te kako postaje vredan cene od 450-500 evra, po kojoj će se prodavati.

Operativni sistem: HarmonyOS 2.0

Dimenzije i masa: 225,2 × 182,7 × 6,65 mm / 360g

Čipset i memorija: Huawei Kirin 820E čipset, 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije

Displej: 10,3” e-ink (1872 × 1404, 227 ppi)

Ostalo: M-Pencil, Bluetooth 5.2, BLE, USB Type-C 2.0, 802.11 a/b/g/n/ac/ax, 2 x 2 MIMO, 2,4 GHz i 5 GHz, senzor otiska prsta na obodu uređaja, baterija 3625 mAh

Proizvođač: Huawei (www.huawei.com)

 


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama