TIPS & TRICKS
Arch Linux: Dodavanje softvera
Više je, uvek, bolje
M. ROBOVIĆ
1. jul 2022.

Jedna od prvih stvari koju biste želeli da uradite jeste da omogućite dodatne repozitorijume. Kao što znate, oni sadrže programe koji nisu dostupni u standardnim arhivama, budući da su neki u fazi testiranja, neki su proprietary, a neki su, pak, 32-bitni.

Otvorite terminal i iz omiljenog editora teksta otvorite fajl koji sadrži listu repozitorijuma: sudo nano /etc/pacman.conf. Obratite pažnju na to da vam je potrebna superuser dozvola, jer menjate sistemski konfiguracioni fajl. Na kraju, nalazi se lista sa nazivima i linkovima arhiva. Jednostavno, izbrišite znak # ispred linije za repozitorijum koji želite da omogućite i sačuvajte fajl. Nakon toga, osvežite bazu uz sudo pacman -Sy i na raspolaganju vam je znatno veći broj paketa.

Arch Linux je hvaljen po dodatnoj arhivi - Arch User Repository. Ovo je arhiva korisničkih verzija programa, koje su sami kreirali ili menjali po svojoj meri. Rezultat ovoga je, primera radi, čak pet verzija Microsoft Teamsa, koji uopšte nije zvanično podržan za Arch od strane kompanije iz Redmonda. AUR arhiva trenutno sadrži 80 hiljada paketa, a instalacija može da se obavi preuzimanjem, pa kompajliranjem ili preko programa Paru. Program instalirate preko komande git clone https://github.com/morganamilo/paru && cd paru && makepkg -si. Paru verno prati sintaksu pacmana, pa svaki program iz AUR arhive instalirate jednostavno uz paru -S program. Ovim drastično uvećavate dostupnost softvera za Arch, čak i kada ste prethodno omogućili dodatne arhive.

Pacman je brz, delom i zbog toga što vrši keširanje paketa pri nadogradnji i instalaciji. Nakon nekoliko meseci upotrebe ili čestog pisanja-brisanja paketa, cache može da zauzme čak i nekoliko gigabajta prostora na hard-disku. Za uklanjanje ovih fajlova, pokrenite komandu sudo paccache -r, koja će ukloniti sve starije od dve poslednje verzije programa. Dakle, ostaju vam sačuvane instalirana i prethodna verzija, koju uvek možete ponovo da instalirate, bez preuzimanja. Ako, ipak, želite da uklonite sve cache verzije programa, pokrenite sudo pacman-Scc.

Sledeća važna stvar je update baze GPG ključeva za „pakete”. Oni su garancija da je „paket” bezbedan i da je poreklom od vlasnika koji je taj ključ podelio. Ako je ključ zastareo, „paket” se neće instalirati. Da biste osvežili ključeve, jednostavno, izvršite komandu sudo pacman -Sy archlinux-keyring. Ovo će preuzeti nove ključeve za sve instalirane pakete, a ukloniti stare, koji, gotovo uvek, prave problem pri instalaciji i updateovanju paketa.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama