TEST DRIVE
Samsung Freestyle SP-LSP3BLA
Što je u izlogu ...
Nikola JEVREMOVIĆ
1. jul 2022.

Kompaktni projektori do sada su nas dresirali da od skromnijih pakovanja ne treba očekivati čuda. Spravama ovog tipa i nije mesto u prostranim kongresnim salama, niti na nekim gejmerskim nadmetanjima u dinamičnim i eksplozivnim pucačinama. Tu su da budu lagani, kako u bukvalnom smislu, tako i za upotrebu. Stoga ćemo ovom uređaju, koga su sugestivno krstili Freestyle, uz opasku da je reč o višenamenskom uređaju (projektor, zvučnik, ambijentalno svetlo), mahom, suditi prema tim kriterijumima.

Što se prenosivosti tiče, tu nema zbora - projektor je lagan k’o pero. Veličine je i oblika električnog mlina za kafu (zbog plastičnog poklopca za objektiv ovo je još izraženije). Obrtno postolje izrađeno je od metala sa matiranom završnom obradom, dok je samo kućište presvučeno gumom, te deluje stameno i nema bojazni od vidljivih otisaka prstiju. Dakle, nećete se kilaviti gde god ga nosili, a izgleda cool.

Freestyle je opremljen sa samo dva porta. Imate li mikro-HDMI kabl pri ruci? Verovatno ne, kao ni većina prosečnih korisnika kojima je ovakav projektor prvenstveno namenjen. Ostali proizvođači, takođe, ne isporučuju kablove, pa to i nije naročita zamerka, ali je makar HDMI na mikro-HDMI adapter mogao da se nađe u pakovanju, naročito ako uzmemo u obzir cenu uređaja. Pritom se i USB-C priključak koristi isključivo za napajanje. Možda ćemo zvučati staromodno, ali zaista nam nije jasno zbog čega većina novijih malih projektora nema mogućnost priključivanja USB flešića i direktne reprodukcije fotografija, muzike ili video-snimaka sa njega. Em imaju operativni sistem, em bi takva opcija doprinela ležernom, „za poneti, svuda i uvek” stavu, pod kojim se reklamiraju. U ovoj modernoj eri, naglasak je, ipak, na bežičnoj vezi.

Pošto je reč o Samsungovoj pametnoj spravi, ne pogoni je Android, već Tizen OS. U interfejsu nema naročitih razlika, tako da ćete ga bez problema povezati na Wi-Fi mrežu. Kao i ostali tehnološki giganti, i Samsung teži da stvori tzv. „ekosistem”, pa naširoko preporučuje da projektor povežete sa telefonom. Ukoliko nemate model ovog proizvođača, postupak je kudikamo naporan. Za upravljanje je zadužena aplikacija Smart Things, koju ne možete da instalirate ako nemate i Samsungov Internet Browser. Kada oba ova koraka obavite, „zabavi” tu nije kraj, jer morate da se prijavite na Samsung nalog. Za to može da posluži vaš Gmail ili Facebook, ali, opet, sleduje runda (ili dve-tri) mukotrpne autentifikacije, kôdova, potvrda i sličnih peripetija. Sama aplikacija, između ostalog, može da zameni fizički daljinac. Verovatno je potrebno nešto više privikavanja, jer su nama u ovom svojstvu kontrole delovale nezgrapno. Dobro to dođe ako ste predaleko ili ako previše toga ometa signal, ali tu i glasovne komande na fizičkom daljincu rade posao, te nam klasičan metod više leži. Inače, on je izgledom sličan Android „kolegama”, sa uobičajenim rasporedom tastera, uz četiri namenska za Netflix, Disney, Prime i browser. Pohvale vredno je to što struju vuče iz ugrađene litijumske baterije (puni se kao i telefon), umesto iz nekih standardnih AAA koje obavezno izdaju kad ne treba.

Zbog karakterističnog postolja koje omogućava da se projektor rotira za preko 180 stepeni, namera inženjera je jasna. Freestyle je napravljen da „pukne” sliku na zid, pod ili plafon, i to pod različitim uglovima. Auto focus dosta dobro i brzo radi, pa smo retko morali ručno da korigujemo prikaz. LED lampa deklarisana je na 550 lumena, u šta sumnjamo, jer je u uslovima polu-osvetljenja morao bolje da se pokaže. U nešto optimalnijim uslovima, kvalitet slike je bio na nivou (podržan je HDR10 raspon). Primetno je i da softver po fabričkim podešavanjima vešto „pegla” i nešto starije snimke, koji su izgledali znatno bolje.

Buka je poverena omnidirekcionim zvučnicima snage pet vati. Za nešto ozbiljnije ozvučenje biće potrebno bluetooth pojačanje, ali u tom slučaju ne treba škrtariti da ne bi bilo „s konja na magarca”. Zaista, ne sećamo se kada smo poslednji put naleteli na ovako dobar i kristalno jasan zvuk. Čak i kad je više sati radio „do daske” nije bilo ni naznake nekog probijanj. Zvuk je definitivno najjači adut Freestylea.

Svrha delimično prozirnog plastičnog poklopca je da, u posebnom Ambient Modeu, projektor posluži kao ambijentalno svetlo u boji po želji korisnika. Iako, naravno, uređaj tada prilagodi potrošnju, po našem mišljenju, ova funkcija je suvišna, jer ipak „nagriza” 20 hiljada radnih sati, na koliko je LED lampa deklarisana. No, svakako je cool to što putem pomenutog režima možemo na zidu da prikazujemo različite statične ili animirane ilustracije (Happy Birthday, Cheers, psihodelične hipi prizme...) - dušu dalo za žurku. Osim toga, putem Smart Thingsa moguće je učitati takav sadržaj i sa telefona, uključujući i fotografije, koje će se prikazivati kao slide-show.

Južnokorejski proizvođač sastavio je, uz par benignih slabosti, zanimljiv uređaj. Problem je u tome što je na njega „nalepio” i poveću cenu. Za daleko manje od 80-90 hiljada dinara koliko košta, konkurencija u ovoj klasi nudi slične mogućnosti. Stoga, ako vam se ne žuri sa nabavkom prenosnog projektora, savetujemo da pričekate do nekog sniženja.

Rezolucija: 1920 × 1080 px

Intenzitet osvetljenja:
550 lumena

Maks. dijagonala slike:
100 inča (254 cm)

Kontrast: 300:1

Konekcija:
1 × mikro-HDMI, 1 × USB-C, Wi-Fi 5

Ostalo: Tizen OS, Auto Focus, Bluetooth, HDR10, Dolby Atmos, daljinski upravljač

Dimenzije i masa:
10,4 × 17,2, × 9,5 cm, 830 g

Proizvođač:
Samsung (samsung.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama