TEST DRIVE
Lenovo Yoga 9i gen 7 (14IAP7)
Do sada najbolji 2-u-1
Tihomir STANČEVIĆ
1. jul 2022.

Serija prenosnih računara pod nazivom Yoga, iz kompanije Lenovo, gotovo da je sinonim za tzv. convertible, iliti 2-u-1 modele kod kojih poklopac može da se okrene svih 360 stepeni, u kom slučaju uređaj može da se koristi kao tablet, a ne treba zaboraviti ni dva položaja koje nazivamo „šator” i „stalak” koji takođe mogu da budu interesantni. Najnovija Yoga, sedme generacije, donosi nekoliko osveženja, a svakako je najprimetniji ekran.

Najnovija Yoga, sedme generacije, donosi nekoliko osveženja, a svakako je najprimetniji fantastični OLED ekran...

Naime, iako postoji osnovni model sa FHD ekranom i IPS tipom panela, na raspolaganju su i modeli sa fantastičnim OLED ekranima rezolucija 2800 × 1800 piksela, kao i najjači model sa WQUXGA (UHD+) rezolucijom od 3840×2400 piksela. OLED verzije omogućavaju veći, visoki dinamički raspon boja, uz osvetljenje od 400 nita.

Kao što vidimo, sve je više laptopa sa ekranima veće visine, odnosno sa odnosom stranica 16:10, umesto uobičajenih 16:9. Sveukupne dimenzije laptopa diktirane su standardnom veličinom tastature alfanumeričkog dela tastature i tačpedom uobičajene veličine, tako da je povećanje ekrana po visini uglavnom ostvareno smanjenjem gornje, a naročito donje ivice oko ekrana. Naravno, više piksela/prostora uvek je dobrodošlo.

Pored proporcija ekrana, drugi trend koji može da se primeti je svakako upotreba OLED ekrana. Naravno, svaka nova i napredna tehnologija nosi povećanje cene i verovatno će još jako dugo samo laptopi više klase i laptopi za profesionalni rad imati najbolje ekrane današnjice.

Fizički, nova Yoga je zadržala sve osobine prethodnih modela: sivo kućište od lagane metalne legure, dvostruka šarka koja omogućava pun krug otvaranja i ukupna visina od tek nešto preko 15 milimetara. Lenovo nije insistirao da ivice oko ekrana budu ultratanke, ali čini nam se da je to zbog toga da bi ćoškovi laptopa bili/ostali zaobljeni, što nam se dopada. Jedinu zamerku imamo na činjenicu da kućište nema gumene stopice na površinama koje su u dodiru sa podlogom kada je laptop u tablet, „stalak” ili „šator” položaju, pa može biti posledica grebanja.

Pošto se u ovom uređaju nalazi relativno štedljivi Core procesor „P” serije, a iz 12. generacije, i nema diskretnog grafičkog čipa, hlađenje nije moralo da bude previše moćno. Na donjoj strani je usisna rešetka, a izduv je na zadnjoj ivici, iza šarke. Rashladni sistem nije nimalo bučan i čujan je samo pod potpunim opterećenjem. Kao što znamo, procesor ima i brza i štedljiva jezgra, koje koristi po potrebi. Integrisana Iris grafika ima čitavih 96 izvršnih jedinica, tako da može lako da se izbori sa visokom rezolucijom kada su u pitanju multimedijalne primene (ali ne i igranje u 3D, naravno).

Memorija od 16 gigabajta nije proširiva, ali je dovoljna za namenu ovog računara. SSD je u testiranoj konfiguraciji kapaciteta jednog terabajta, Samsungov, veoma dobrih performansi. Sve u svemu, nekakvog „uskog grla” nema. Bežična mreža takođe je po „najnovijoj modi”.

Yoga 9i ima čak tri USB-C priključka, uz jedan USB-A, ali zato, interesantno, nema HDMI izlaz. Naravno, postoji podrška za DisplayPort preko USB-C porta, ali to korisnika ograničava samo na (novije) monitore koji imaju USB-C ili zahteva kupovinu adaptera.

Tastatura na ovom modelu ima nekoliko interesantnih i neuobičajenih rešenja. Pošto se radi o laptopu sa ekranom od 14 inča, nema mnogo prostora za dodatne tastere (ili numeričku tastaturu), ali postoji jedna kolona od četiri dodatna tastera na desnoj strani, dok je na petom mestu skener otiska prsta. Ta četiri tastera, redom, služe za: izbor rashladnog profila (Eco, Arhiva-Tekst, Turbo), uključivanje softverskog zamućenja pozadine koju kamera snima iza vas(!?), izbor zvučnog profila (Music, Video, Game). Četrti taster „šalta” tamnu i svetlu „temu” u Windowsu, što jeste opcija koja veoma ima smisla sa OLED ekranima koji troše energiju onoliko koliko su svetli, odnosno troše manje što je manje piksela koji svetle. I u gornjem redu funkcijskih/multimedijalnih tastera ima nekih sa neuobičajenom namenom, recimo taster koji vodi direktno na Support odeljak na Lenovo sajtu, ili taster koji otvara Settings u Windowsu. Između ostalog, tu je i taster za isključivanje mikrofona, a što se tiče kamere, postoji minijaturni klizni poklopac koji prekriva sočivo.

Pošto je ovo 2-u-1 model, ekran je, naravno, osetljiv na dodir, ali je ispred ekrana i tzv. digitizer sloj, odnosno moguće je korišćenje olovke sa 4096 nivoa pritiska.

U ovom računaru su relativno štedljive komponente, tako da baterija kapaciteta 75 vat-časova omogućava dvocifren broj sati rada, pa i do 20 sati, ako se ne preteruje sa osvetljajem ekrana.

Najnovija Lenovo Yoga 9i je veoma privlačan prenosni računar koji nam je (ponavljamo se) najatraktivniji zbog OLED ekrana. I po svemu ostalom ovom modelu ništa ne nedostaje. Naprotiv. Sve je na mestu, brzo, smisleno, korisno - odličan 2-u-1 prenosni računar opšte namene.

Maxon Cinebench

R23 CPU [10 min, pts]

8441

R15 CPU [pts]

1731

R15 OpenGL [fps]

114,75

MaxxMem2 [MB/s]

Kopiranje/čitanje/pisanje

20793/16908/47190

CrystalDiskMark 8 [MB/s]

SSD, sekvencijalno čit./pis.

6676 / 4916

Unigine testovi [min-avg-max fps]

Valley (1080p, Ultra)

21 / 52 / 92

Heaven (1080p, Ultra)

8 / 49 / 98

Superposition 1080p High

14 / 17 / 21

Superposition 1080p Extreme

6 / 8 / 10

Superposition 4K Optimized

9 / 10 / 12

Procesor: Intel Core i7-1260P, 2,1-4,7 GHz (P) 1,5-3,4 GHz (E), 12 (4P+8E) fizičkih jezgara (16 logičkih), keš 12 MB, 10 nm, TDP 28-64 W

Memorija: 16 (8 × 2) GB, LPDDR5, 5200 MHz (SK Hynix)

Ekran: 14 inča (356 mm), 3840 × 2400 px (16:10), OLED, 10 bita, 100% DCI-P3, 400 cd/m2, kontrast 1.000.000:1, vreme odziva <1 ms, uglovi vidljivosti 170°/170°, glossy, 60 Hz, touch

Grafika: Intel Iris Xe Graphics (96 EU)

Skladište: SSD, NVMe,
PCI-E 4.0, 1 TB (Samsung)

Mreža: Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) + Bluetooth 5.2 (Intel AX211)

Priključci (položaj):
USB-A 3.2, 2 × USB-C 3.2 (Thunderbolt) (levo); USB-C 3.2, audio-kombo (desno)

Audio/video: Bowers & Wilkins stereo zvučnici,
FHD kamera, mikrofoni

Ostalo: belo osvetljenje tastature

Napajanje: baterija 75 Wh, „cigla” 65 W

Dimenzije i masa:
318 × 2301 × 15,25 mm, 1,4 kg

Proizvodač:
Lenovo (lenovo.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama