TEST DRIVE
Asus ProArt Display PA348CGV
Mnogo boja, ali kakvih?
T. STANČEVIĆ
1. jul 2022.

Na ovim stranicama smo već nekoliko puta predstavili Asusove monitore iz ProArt serije, namenjene „kreativcima”. Ovoga puta, pred nama je jedan ultraširoki model, sa odnosom stranica 21:9, što ga preporučuje za određenu grupu korisnika koji vole „širinu”, a to su uglavnom oni kojima je najvažnija alatka audio/video-editor i tzv. vremenska linija u njemu. Za razliku od prethodnih modela koje smo pominjali, ovde je i vertikalno osvežavanje „skočilo” na 120 herca, a to, uz prilagodljivo usklađivanje (adaptive sync), omogućava, „glatke” animacije, ali i eventualno igranje.

Ovo je monitor sa IPS panelom, vrhunskih karakteristika. Panel je desetobitni, HDR, sa rasponom boja od 98 odsto DCI-P3 spektra. Fabričko kalibrisanje monitora garantuje i da se te boje verne, a ne samo da ih „ima mnogo” i vrednost takozvanog Delta E parametra je ispod dva.

Posle izleta u sive nijanse kod nekih ranijih ProArt modela, PA34CGV dolazi u mat crnom kućištu i sa robusnim postoljem iste boje koje ima masivnu pravougaonu stopu po tri centimetra dužu i širu od papira A4 formata. Postolje omogućava sva ergonomska podešavanja, osim zakretanja u vertikalni položaj (što još nismo videli kod ultraširokih monitora, a i ne znamo kome bi trebalo). Kvalitet izrade i materijala je vrhunski i ovakav monitor ćete sa ponosom izložiti na stolu. Ivice oko ekrana su, s obzirom na dijagonalu, prilično tanke (sem donje). Na desnoj strani donje ivice nalazi se šest tastera od kojih je pet za brzi pristup opcijama, a tu je i minijaturni četvorosmerni džojstik (ispod kojeg je taster) za kretanje kroz ekranski meni.

Priključaka ima dovoljno, tu je i USB-C, kao i USB hub sa četiri USB-A porta od kojih se dva nalaze na levom boku monitora, a dva su u „džepu” ispod zadnje stranice, zajedno sa ostalim priključcima. USB-C može da napaja povezani uređaj snagom od 90 vati, što je fina cifra, ali verovatno nije dovoljna za „zver” od prenosnog računara koja će vam trebati za ozbiljan posao na ovakvom monitoru.

Standardno, ovakav monitor podržava i prikaz slike sa dva izvora (slika u slici ili slika pored slike), a podešavanja monitora, naročito po pitanju boja su brojna i detaljna, ako znate šta radite. Ako ne želite da se udubljujete previše u to, tu su predefinisani profili: Standard, sRGB, DCI-P3, DICOM, Rec. 709, Scenery, Reading, Rapid Rendering, HDR, User mode1, User mode2.

Kao i drugi Asusovi ProArt proizvodi, ovaj monitor je jak u oblasti gde je to najpotrebnije. Vernost boja je presudna u nekim poslovima i nema boljeg načina da svoju kreaciju vidite onako kako treba da se vidi.

Osnovno: 34 inča (594 mm), 3440 × 1440 px, IPS, 21:9, 10 bita (98% DCI-P3 / 100% sRGB), 120 Hz, adaptive sync, anti-glare

Priključci: 2 × HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, USB-C (90 W), 4 × USB 3.0 hub,
3,5 mm audio

Ostalo: osvetljenje 350 (peak 400) cd/m², kontrast 1000:1, uglovi vidljivosti 178°/178°, vreme odziva 2 ms; podešavanje visine (115 mm) i nagiba, okretanje; PiP/PbP, VESA 100 × 100 mm,
zvučnici 2 × 2 W

Proizvođač:
Asus (asus.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama