TEST DRIVE
Seasonic Q704 Synchro
Pozdravljam vas u ime Zemlje
Danilo LUKINOVIĆ
1. jul 2022.

Seasonic je, praktično, „broj jedan” među proizvođačima napajanja. Sada se nećemo baviti pehovima i da li su neki (i koji) proizvođači bolji, ali činjenica je da većinu dostupnih kvalitetnih napajanja, oni ili potpisuju ili su ona bazirana na Seasonicovoj platformi. Uspeh često zavisi od držanja dela tržišta u kom si dobar i znaš šta radiš, bez preteranog šaltanja. Kućišta su „prirodni partner” napajanjima, pa ne čudi što je Seasonic izabrao baš ovaj komad (komadinu) hardvera da proširi domete poslovanja.

I to kako! Prošle godine (SK 3/2021, i.sk.rs/29349) opisali smo genijalno rešenje problema nagomilavanja kablova, koje je predstavila kompanija Seasonic, pod nazivom Connect. Kombinacija napajanja i terminala za razvođenje električne energije koji se postavlja vertikalno, zaista je upotrebljivo, a uz to i atraktivno rešenje. Matična kompanija sada je predstavila kućište, osmišljeno za simbiozu sa Connect napajanjima, koja se isporučuju zajedno sa njim.

Seasonic Q704 Synchro je masivno kućište koje pleni očiglednim kvalitetom i iz daljine. Kombinacija vrhunski obrađene plastike, čvrstog čeličnog lima, komadina brušenog aluminijuma, uz neizbežnu bočnu stranicu od kaljenog stakla, dizajnirana je i uklopljena brižljivo, ubedljivo, ali sa ukusom. Aluminijum ovom modelu daje osobenost. Prednji lim pokriva osamdeset procenata prednje maske, ali je odmaknut i „prelomljen” da ostavlja dovoljno prostora za protok vazduha, pritom, izgledajući više kao primenjena arhitektura, nego dizajn kućišta. Manji lim sa suprotne strane zatvara formu i predstavlja „kvaku” za bočnu stranicu od kaljenog stakla koja je izvedena poput vrata, što olakšava manipulaciju unutrašnjim prostorom i smanjuje rizik od slučajnog lomljenja stakla koje je negde odloženo. Dva velika trapezoidna komada brušenog aluminijuma formiraju stope (sa velikim gumenim podloškama), zbog kojih kućište deluje kao Sandcrawler iz SW franšize. Sama maska, koja se nalazi na nekih dva centimetra iza lima, izrađena je od plastike i sadrži veliki odvojiv filter na kom se čak nalazi i logotip, koji je vidljiv tek kad uklonite filter. Sva strateška mesta (prednja maska, gornja i donja stranica) imaju lako odvojive filtere. Ni čelična bočna stranica nije ostala „obična”, jer se na njoj nalazi otvor kroz koji se šepuri Connect terminal. Često hvalimo kvalitetna kućišta zbog čvrstine i kvaliteta lima. Seasonic je na ovu karakteristiku dodao bar još dva poena pri „kreiranju identiteta”. Duž leve ivice gornje stranice raspoređeni su tasteri i konektori I/O panela, koji je sveden: tasteri ’Power’ i ’Reset’, zatim, individualni 3,5-milimetarski audio ulaz i izlaz, par USB 3.1 i jedan USB-C 3.2 konektor.

Proizvođač nije stao na spoljašnjosti. Orijentacija matične ploče je okrenuta naglavačke (180 stepeni), kao na zaboravljenom BTX standardu. To znači da se ploča nalazi na neuobičajenom mestu, sa leve strane, pa su naponska sekcija, procesor i memorija sa donje strane i ne mogu da zasmetaju montaži radijatora ispod gornje stranice, te da grafička kartica ne „visi” (ventilatori su sa gornje strane, a vodeni blok se lepo vidi. Prednosti i mane svode se na lični ukus; nama se dopada. Unutrašnji prostor je podeljen, s tim što kavez za hard-diskove stoji na „vetrometini”, dok lim prekriva samo napajanje. Noseći lim je izmenjen, jer u njega mora da se uklopi terminal sa otvorima na odgovarajućim mestima. Pored ovoga, imamo još nekolicinu standardnih otvora za sprovođenje kablova i veliki „bazen” za backplate procesorskih hladnjaka.

Iako masivno, Q704 ostavlja „samo” 345 milimetara za grafičke kartice, sa ugrađenim ventilatorima. Ukoliko će procesor hladiti vazdušni hladnjak, na raspolaganju ima 180 milimetara, pa i „pola tone” Noctue može udobno da se smesti. Napajanja koja se isporučuju sa kućištem bez ikakvih problema mogu da se baškare. Za bizarni scenario u kom je neko kupio ovo kućište i rešio da mu Seasonic Connect ipak ne odgovara, 280 milimetara će biti dovoljno za bilo koje napajanje.

Tri metalna nosača za uređaje formata 2,5 inča nalaze se na poleđini nosećeg lima. Pomenuli smo kavez. On je odvojiv, bez posezanja za alatom (što je donekle tačno, jer je fabrički zavrnut do besvesti). Nema fioke, ali ima gumene podloške za uređaje formata 3,5 inča, ali samo „gole” otvore za montažu dodatnih uređaja formata 2,5 inča.

Seasonic Q704 Synchro se isporučuje sa četiri Nidecova ventilatora (legendarni Gentle Typhoon), prečnika 120 milimetara, što je još jedan dokaz da proizvođač „puca visoko” sa ovim kućištima. Tri se nalaze iza prednje maske, dok je četvrti na zadnjoj strani. Moguća je ugradnja još četiri ventilatora prečnika 120 milimetara, tri ispod gornje stranice i jedan na „krovu podruma”. Kućište podržava ugradnju ventilatora prečnika 140 milimetara, na svim navedenim lokacijama, osim na pomenutom „vrhu dna”. Ovakvo kućište, praktično, vapi za vodenim hlađenjem. Nešto je kompaktnije od Big Tower varijanti, ali prostora ima dovoljno za sve komponente i do dva 360 ili 280 radijatora. Naš predlog je zadržavanje fabričkog broja ventilatora, s tim da bi oni iza prednje maske trebalo da se transliraju ispod gornje, sa dodatim 360 radijatorom, koji je sasvim adekvatan za hlađenje većine ozbiljnih konfiguracija. Ukoliko je „RTX 4999” (ili šta god) ipak suviše vreo, jedan 280 iza prednje stranice rešiće i ovaj problem, bez kolizije sa cevovodom, pumpom i rezervoarom.

Da pomenemo i napajanja. Q704 Synchro, postoji u tri varijante sa 80+ Gold napajanjima snage 650, odnosno, 750 vati ili 80+ Platinum, snage 850 vati. Kako se radi o specifičnom kućištu, koje se kupuje sa ozbiljnom namerom i novcem, smatramo da treba odvojiti par hiljada više za najjači model, upravo zato što će mu najverovatnije društvo praviti neko grafičko besnilo sa ozbiljnom žeđi za energijom.

Teško je sakriti oduševljenje ovakvim proizvodom. Seasonic nije štedeo nigde i nije se obrukao. Vrhunska izrada, jedna od najboljih kombinacija kakvog-takvog protoka (i dalje ne može da se meri sa mrežom) i elegantne, aluminijumske maske, kao i namenski dizajn simbioze sa specifičnim uređajem, koji samo oni prave. Modeli sa napajanjima snage 750 odnosno 850 vati mogu da se nađu na našem tržištu po ceni od oko 40, odnosno, 47 hiljada dinara, što je poprilično „šuški”. Treba imati u vidu da ne kupujete kućište od 400 evra, već vrhunsko kućište sa vrhunskim, specifičnim napajanjem za 400 evra. Kao što smo pomenuli, kupuje se sa ozbiljnom namerom i novcem.

Dimenzije i masa:
537 × 234 × 493 mm, 11,36 kg

Osnovno: 2 × USB 3.1, 1 × USB-C 3.2, audio konektori, 2 × 3,5"/2,5”, 3 × 2,5”; podržava E-ATX, ATX, Micro-ATX i Mini-ITX format

Ventilatori: 4 × Nidec 120 mm (3 × RGB), mogućnost ugradnje do 8 × 120 mm, 7 × 140 mm ili njihove kombinacije; podražava ugradnju 360/280/140/120 radijatora

Ostalo: filter za prašinu na prednjoj, iznad gornje i ispod donje stranice; Seasonic Connect napajanje

Proizvođač:
Seasonic (seasonic.com)

Kontakt: KimTec (kimtec.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama