TEST DRIVE
AMD Ryzen 7 5800X3D
Stvoren (samo) za igranje
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. jul 2022.

Otome koliko je pojava Ryzena uticala na tržište desktop procesora tokom poslednjih pet godina, otkad je predstavljena njihova prva generacija, mogu se napisati čitavi udžbenici. Kako je od jednog posrnulog takmaca AMD ozbiljno napao konkurenta i ugrozio ga čak i na poljima gde je do tada veoma dugo bio neprikosnoven. Ipak, ta dominacija nije bila baš potpuna. Intel je ubrzo dodao gas, pa je i sam počeo da povećava broj jezgara u svojim procesorima, podiže vrednosti radnog takta do granica još uvek nedostižnih Ryzenima, a požurio je i sa uvođenjem DDR5 i PCI-E 5.0 tehnologija. Pored toga, još uvek drži titulu „najboljeg gejmerskog rešenja”, iako je razlika u njegovu korist krajnje simbolična.

Sasvim nesvakidašnji model procesora, koji donosi jedno vrlo specifično i do sada neviđeno rešenje u desktop svetu...

I dok AMD sprema novu Zen arhitekturu za buduće Ryzene, sa novim procesorskim podnožjem i čipsetom koji neće biti kompatibilni sa dosadašnjim modelima, u međuvremenu je odlučio da tržištu predstavi jedan sasvim nesvakidašnji model procesora, koji donosi jedno vrlo specifično i do sada neviđeno rešenje u desktop svetu, a sve kako bi bio najbolji samo u jednoj stvari - igrama. O čemu se radi, saznajte u nastavku.

Model koji ovoga puta predstavljamo nosi oznaku 5800X3D. Na prvi pogled, ne razlikuje se od izvornog modela 5800X, sem u par detalja. Prvi je nešto niži radni takt - 3,4 gigaherca naspram 3,8, odnosno, 4,5 naspram 4,7 gigaherca kod 5800X u boost režimu. Ne preterano značajna razlika, reklo bi se. Međutim, drugi detalj među specifikacijama već privlači znatno više pažnje, a to je Level 3 keš memorija, koje kod novog modela ima u izobilju - čak 96 megabajta! Podsetimo, izvorni 5800X imao je tačno tri puta manje, odnosno, „samo” 32 megabajta L3 keš memorije. Ovo krajnje ekstravagantno rešenje primenjeno je nakon detaljne analize AMD-ovih inženjera, koji su došli do zaključka da savremenim igrama sve preko šest procesorskih jezgara visokog radnog takta maltene i ne znači mnogo, a da je sve preko osam gotovo u potpunosti besmisleno, te da pored radnog takta, veliku ulogu u krajnjim performansama ima i keš memorija procesora. Iako je AMD po tom pitanju bio vrlo izdašan još od prvih modela Ryzena, ovoga puta otišli su nekoliko koraka dalje i ovom modelu obezbedili ovako obilan kapacitet L3 keša.

Po svojoj konstrukciji, 5800X3D vrlo je sličan modelu 5800X: izveden je uz pomoć jednog CCD (core complex die) dela, u kom je smešteno svih osam jezgra i izdvojene pločice sa I/O delom. Takvom organizacijom izbegnute su latencije koje neminovno nastaju kada je procesor sačinjen od više CCD grupa, a što može negativno da se odrazi na performanse. Upravo zbog nastojanja da se zadrže niske latencije keš memorije, ona nije smeštena u posebnom delu čipa, već je integrisana u samu CCD celinu. Ali, pošto se u njoj nije fizički našlo mesta za dodatne megabajte, primenjen je jedan vrlo inovativan pristup - L3 keš memorija smeštena je iznad ostalih komponenata CCD dela, tako da je, efektivno, on „porastao u visinu”. Otud i sufiks 3D u oznaci procesora. Naravno, AMD se potrudio da novi „sloj” ne utiče na promenu visine kompletnog pakovanja procesora, pa neće biti problema, niti potrebe za modifikacijom postojećih rashladnih rešenja - sve što je bilo kompatibilno sa bilo kojim drugim AM4 procesorom, biće kompatibilno i sa 5800X3D.

Međutim, to što je neki kuler fizički kompatibilan sa ovim procesorom, nikako ne znači da će biti dovoljan i za njegovo efikasno hlađenje. Tu dolazimo i do najveće boljke ovog modela, a to je njegova radna temperatura. Naime, njegova konstrukcija (sa L3 keš memorijom između procesorskih jezgara i heatspreadera) umnogome je doprinela porastu radnih temperatura, usled lošije termalne disipacije samih jezgara. Zbog toga mu je i smanjen radni takt u odnosu na originalni 5800X, ali i uskraćena podrška za overklok, jer ovaj model teško da bi mogao da „trči” i megaherc više od onih vrednosti na koje je već fabrički deklarisan. U specifikacijama je navedeno da mu je maksimalna radna temperatura 90 stepeni, nakon čega se aktiviraju mehanizmi samozaštite, što neumitno dovodi i do pada performansi, a mi smo tokom testa zabeležili vrednosti koje su čak bile i više za stepen-dva. I sve to uz sasvim solidan NZXT sistem zatvorenog vodenog hlađenja. Doduše, navedene temperature postignute su samo prilikom teškog opterećenja svih jezgara (rendering) i procesor pritom nije pokazao nikakve znake nestabilnosti, čak ni tokom dužeg vremenskog intervala, ali sama činjenica da je radio na svom apsolutnom maksimumu unosi neki nemir kod korisnika, jer iz iskustva znamo da hardver koji radi na krajnjoj granici svojih kapaciteta obično ne traje dugo. Ako je za utehu, nijedna igra ni približno ga neće opteretiti kao navedeni zadaci, ali to što je procesor prvenstveno namenjen uživanju u igrama, nikako ga ne oslobađa obaveze da se potpuno ravnopravno upotrebi u bilo kojim zadacima koji korisniku mogu da zatrebaju. Dakle, ozbiljno vodeno hlađenje, sa najkvalitetnijim vodenim blokom, apsolutni je must ako razmišljate o ovom procesoru. Sve manje od toga je nedovoljno dobro za „gejmerskog kralja”.

A kada je reč o performansama u preferiranom načinu upotrebe (igrama), 5800X3D donekle opravdava svoju samoproglašenu titulu, ali je daleko od nekakvog „wow” efekta. Prosto, utisak o njemu je najlakše steći na osnovu odgovora na dva pitanja. Prvo: da li je ovo najbrži procesor u igrama na svetu? - Nije. Drugo: Da li je najbrži procesor u igrama kada se posmatra odnos cene i performansi? - Verovatno. Da bi ta razlika došla do izražaja, ovaj i bilo koji drugi procesor treba uporediti u specifičnim situacijama. Na primer, uz moćnu grafičku karticu, ali u situacijama gde ona ne dolazi do naročitog izražaja, odnosno, u nižim rezolucijama. E, sad, ko još kupuje grafičku karticu u rangu RTX 3080 da bi se igrao u rezoluciji od 1080p uz frejmrejt od preko 200? Naravno, ima i takvih i možda će im značiti 220 FPS naspram 200, koliko bi, recimo, postigao „običan” 5800X, ali takvi primeri su zaista retki, dok je u uobičajenijim situacijama, gde se moćne grafičke koriste za igranje u znatno višim rezolucijama, razlika gotovo sasvim nepostojeća i ničim ne opravdava dodatno ulaganje u procesor. Pogotovo ako se u obzir uzme cena, koja je znatno viša u odnosu na izvorni model, kao i potreba za mnooogo kvalitetnijim rashladnim sistemom. Setimo se samo da je 5800X bez problema mogao da funkcioniše uz neki bolji vazdušni kuler, dok je pod, gotovo bilo kakvom, „vodom” prosto briljirao, uprkos tome što je kod oba modela deklarisana potrošnja jednaka.

Model 5800X3D trebalo bi posmatrati više kao tehnološki demonstrator, koji predstavlja vrlo dobar koncept i pametno tehničko rešenje smeštanja velike količine keš memorije u procesor, te će kao takav sigurno poslužiti kao dobra osnova i polazište za dalji razvoj „trodimenzionalne” konstrukcije modela iz naredne generacije Ryzena. Ali, u svojoj sadašnjoj izvedbi, iako je odličan u svojoj primarnoj nameni, ipak smatramo da je previše avangardan i da je izvorni model na kom je zasnovan, 5800X, povoljnije rešenje i zaokruženiji proizvod.

Performanse

AMD Ryzen 7 5800X

AMD Ryzen 7 5800X3D

SiSoft Sandra

Floating point [GFLOPS]

285,55

271

Multimedia performance [Gpx/s]

1,23

1,15

AES256 encrypt./decryption [GB/s]

25,88

24,79

Asus RealBench

Image editing [score - s]

130545 - 66

134695 - 64

H.264 video encoding [score - s]

260676 - 46

268771 - 45

Heavy multitasking [score - s]

222338 - 44

274919 - 36

Maxon Cinebench

R11.5 CPU Single [score]

3,06

2,87

R11.5 CPU Multi [score]

26,92

27,03

R15 CPU Single [score]

266

247

R15 CPU Multi [score]

2392

2433

R20 CPU Single [score]

614

583

R20 CPU Multi [score]

5649

5607

R23 CPU Single [score]

/

1478

R23 CPU Multi [score]

/

14451

Takt: 3,4 GHz (4,5 GHz Boost)

Broj jezgara:

8/16 (fizička/logička)

Podnožje: AM4 (1331)

Keš memorija (L2 + L3):
4 + 96 MB

Memorijski kontroler:
Dual channel DDR4 3200 MHz, podrška za XMP profile

Ostalo: 7/12 nm, TDP 105 W, 24 PCI-E 4.0 linija, od toga 4 rezervisano za komunikaciju sa čipsetom

Proizvođač:
AMD (amd.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama