PHONE ZONE
vivo X80 Pro
Filmska priča
Gradimir JOKSIMOVIĆ
1. jul 2022.

Oni koji pomnije prate scenu pametnih telefona, znaju da vivo već nekoliko godina proizvodi kvalitetne telefone i uspešno parira najjačim imenima industrije i to na njihovom terenu - u višoj klasi. Prvi vodeći telefon ovog proizvođača koji se obraća domaćoj publici predstavljen je sredinom prošlog meseca u Berlinu, na veoma zanimljivom događaju tokom koga smo se uverili da će naše tržište uskoro biti bogatije za jedan veoma interesantan uređaj, koji i te kako zavređuje pažnju.

Kompanija vivo ne škrtari, te je u prodajno pakovanje, pored maske i telefona, uvrstila i brzi punjač od 80 vati, USB kabl i pristojne slušalice sa USB-C konektorom...

Model vivo X80 Pro je naslednik nama slabo poznatog X70 Pro Plus, koji se učvrstio visoko na top-listama telefona sa najboljim kamerama. Kao punokrvni flegšip, X80 Pro izlazi na crtu novim Galaksijama, Ajfonima i svim njihovim „ubicama”, objedinjujući moderan dizajn, vrhunski kvalitet izrade, aktuelna hardverska rešenja sa nekoliko prijatnih iznenađenja, kao i naročito kvalitetan sistem kamera, razvijen tokom bliske saradnje s kompanijom Zeiss, renomiranim proizvođačem optičkih sistema. Očekivano, takav glamur prati i odgovarajuća cena, pa se postavlja se pitanje da li je vivo učinio dovoljno da opravda svoje ambicije i naša očekivanja?

Dizajnerski okvir ovog uređaja poklapa se sa standardnim rešenjima u klasi i uključuje uobičajenu sendvič konstrukciju od staklenih „kora” i aluminijumskog „fila”, uz zanimljivo dizajniran modul sa kamerama, koji zauzima gotovo polovinu zadnje strane telefona. Asimetričan raspored različito uobličenih komponenata na tom modulu - tri kamere smeštene su na ekscentrično pozicioniranom i lako uzdignutom krugu, ispod koga je mali pravougaoni otvor teleskopske kamere, dok je sa njegove desne strane smešten elipsoidni dvostruki, dvobojni blic - možda se neće poklopiti sa ukusom svakog korisnika, ali će sigurno privući pažnju (uglačana površina oko elemenata može da posluži i kao provizorno selfi ogledalo). Poleđina od matiranog stakla s mikroskopskom teksturom iznenađujuće je klizava, pa svakako preporučujemo da telefon odenete u priloženu „kadicu” od čvrste gumirane plastike, presvučene slojem veštačke kože, tim pre što ona ne remeti estetiku i gabarite kućišta. Kad je već reč o stvarčicama koje dobijamo uz telefon, treba naglasiti da vivo nije škrtario, te je u prodajno pakovanje, pored maske i telefona, uvrstio još i brzi punjač od 80 vati, deblji USB kabl koji uliva poverenje i pristojne slušalice sa USB-C konektorom i ergonomski oblikovanim kućištem koje se lepo slaže s anatomijom uha.

Kvalitet izrade kućišta i pripadajućih elemenata je besprekoran, a mehanički tasteri sa izvanrednom završnom obradom dobro su raspoređeni i lako dostupni. Zahvaljujući zaobljenim ivicama, manjoj širini osnove i idealno raspoređenoj masi, telefon sigurno leži u ruci i čini se lakšim nego što jeste. Na gornjoj ivici primećujemo i prozor IC emitera, koga drugi proizvođači, sa izuzetkom Šjaomija, redovno izostavljaju. Model vivo X80 Pro ističe se i naprednim ultrazvučnim skenerom otiska prsta koji radi kao zmaj (nagrađivani Qualcommov 3D Sonic Max) - neverovatno je brz i precizan i ima najmanji procenat pogrešnih očitavanja i najveću površinu senzora koju smo videli.

Telefon vivo X80 Pro koristi veoma kvalitetan AMOLED panel visoke rezolucije i velike dijagonale, sa LTPO tehnologijom promenljive brzine osvežavanja, koja se kreće u rasponu od jednog do 120 herca i omogućava dodatnu uštedu energije kada sadržaj ekrana ne zahteva brže osvežavanje. To je prelep panel sa prodornim bojama, savršenim kontrastom i uglovima gledanja i prilično jakim osvetljenjem - vršno osvetljenje tek malo zaostaje za onim kod Galaxyja S22 Ultra. Mali otvor za selfi kameru na sredini prednje strane je gotovo neprimetan. Što se zvuka tiče, X80 Pro ima dva zvučnika: jedan se oglašava sa donje ivice, a drugi koristi zvučnik u slušalici. Uprkos nepovoljnom usmerenju zvučnika, zvučna slika je odlično balansirana, uz očuvanu jačinu zvuka u kompletnom spektru; reprodukcija basa možda nije najbolja koju smo čuli, ali u višim tonovima nema prenaglašeno oštrog zvuka niti prigušenja u srednjem opsegu - u muzici i filmovima smo svakako uživali. Standardni 3,5-milimetarski priključak za slušalice ne postoji, ali taj problem rešavaju slušalice sa USB-C konektorom, dugačkim kablom, handsfree komandama i tračicom za podešavanje visine račve kablova iz bubica.

Za većinu procesorskih zadataka, vivo X80 Pro koristi vrhunski Snapdragon 8 Gen 1, o kome sada već i vrapci na grani znaju sve. Procesor je ovde uparen sa 12 gigabajta brzog RAM-a, što obezbeđuje potpuno zadovoljavajuće performanse na svim frontovima, od multitaskinga, preko snimanja videa visoke rezolucije, do igara sa veoma zahtevnom grafičkom podlogom. Rezultati brzinskih testova (Geekbench, 3D Mark, GFXBench, AnTuTu) su, očekivano, odlični, kao što je i celokupan utisak o brzini i mogućnostima ovog telefona. Da li se greje pod opterećenjem? Iskreno rečeno, da, ali čak i nešto manje od drugih uređaja sa ovim Zmajem pod haubom (vivo ističe unapređen sistem hlađenja). Svakako treba računati na povremene pauze tokom maratonskih igračkih sesija, kada se visoka temperatura procesora i ekrana udruže u zločinačkom poduhvatu protiv vaših dlanova (ni ne pomišljajte da ga držite na punjaču dok se igrate).

Što se autonomije tiče, od baterije kapaciteta 4700 miliamper-časova nismo očekivali mnogo, ali smo, ipak, dobili prihvatljive performanse. Tokom sedmodnevnog testiranja, uglavnom nismo imali potrebu za dopunjavanjem tokom radnog dana - krckali smo u proseku oko 10 odsto kapaciteta na sat pod najvećim opterećenjem. To nije mnogo kao što zvuči (poređenja radi, Galaxy S22 Ultra je bio, otprilike, na tom nivou), a razloge za brigu dodatno umanjuje brzi punjač, koji će praznu bateriju napuniti do vrha za pedesetak minuta. Nešto više vremena treba odvojiti na punjenje pomoću bežičnog punjača od 50 vati, koga nam je vivo obezbedio specijalno za ovu priliku. U svakom slučaju, osrednja autonomija potpuno je kompenzovana brzim punjenjem - mada bismo mi, kao prosečno nezahvalni korisnici, najradije „i jare i pare”, to jest, i jaku bateriju i brz punjač i kompaktno kućište, ali to, narodski rečeno, ne biva. S druge strane, softveraši su evidentno bili pod pritiskom da stalno razmišljaju o uštedi energije i taj pritisak je iznedrio neka, ne baš sjajna rešenja u optimizaciji, što uključuje i agresivno gašenje aplikacija sa posledičnim kašnjenjem notifikacija i sporijom sinhronizacijom. Nama se, doduše, nisu dešavale takve neprijatnosti - notifikacije su dolazile u isto vreme kada i na komparativnom uređaju sa istim nalogom.

Nepisano pravilo da je softver voćka koja poslednja sazreva važi i u ovom slučaju. Dok je FunTouch UI u vizuelnom smislu besprekoran - nudi osećaj blizak osnovnom Androidu, ima lep dizajn ikonica, nenapadne animacije, podršku za plutajuće prozore, nema previše preinstaliranih aplikacija, brzo reaguje na komande i ima (uglavnom) logičan raspored menija, nekoliko sitnica, ipak, kvari utisak. Raspored ikonica na roletni je takav da treba dva puta prevući prstom da bi se pokazao točkić za podešavanja, ikone i fontovi su, podrazumevano, veoma sitni, nema previše opcija za šminkanje interfejsa, izbor tema i pozadina u oficijelnoj aplikaciji je siromašan, a mehanizam za aktiviranje režima za rad jednom rukom je, u najmanju ruku, nepraktičan. Igračima će se dopasti namenski režim Ultra Game, koji korisniku pomaže da se potpuno posveti igranju (omogućava aktiviranje prečica tokom igranja, poboljšava brzinu animacije i smanjuje potrošnju energije, blokira notifikacije, filtrira slučajne dodire ekrana i drugo). Sve u svemu, softver u ovoj fazi ima oštre ivice koje će buduće nadogradnje jamačno izbrusiti. Što se podrške tiče, vivo navodi da će ažurirati tri generacije Androida i obezbediti tri godine bezbednosnih ažuriranja.

Na fotografskom planu, vivo X80 Pro nudi sve što zahtevan korisnik očekuje od telefona: glavnu kameru sa prostranim senzorom i krupnim pikselima koji „hvataju” više svetlosti (ovde je to namenski Samsungov GNV senzor nove generacije), ultraširoku, telefoto i makro-kameru visokog kvaliteta, lasersko fokusiranje, optičku i žiroskopsku stabilizaciju sa opcijom za horizontalno fiksiranje po ugledu na sportske kamere, zatim, pregršt zanimljivih softverskih filtera i efekata, upotrebljivu aplikaciju za rad s kamerom itd. Šlag na torti svakako su Zeissova sočiva, sa naročitim premazom koji umanjuje neželjene efekte refleksije, potom, Zeissov softver za optimizaciju boja i simulaciju bokeh efekata sa njihovih proslavljenih objektiva, kao i vivo V1+ čip za obradu slike.

Četiri sočiva koja pokrivaju ultraširoke, široke i telefoto (sa 2× i 5× uvećanjem) žižne daljine, čine jedan od najsvestranijih sistema kamera u ovom trenutku. Pri dobrom osvetljenju, sve kamere daju odlične rezultate: snimci sa glavne kamere obiluju detaljima, lepo ističu objekat snimanja u odnosu na pozadinu, boje su nešto življe, ali nisu preuveličane (aktiviranjem Zeiss režima dodatno se dobija na prirodnosti kolorita), a kontrast je gotovo savršen; ultraširoka kamera nudi više detalja i svetla od odgovarajuće kamere kod direktnih konkurenata (Galaxy S22 Ultra i iPhone 13 Pro). U izazovnim uslovima snimanja (slabije osvetljenje, loša pozicija izvora svetla, visokokontrastne scene i slično) glavna kamera pokazuje svoju superiornost - savršeno balansirane HDR snimke na kojima izvor svetla gotovo nikad nije prigušen (ne pamtimo kameru koja je tako dobro radila pod „kontralihtom”). Slično oduševljenje izaziva i ultraširoka kamera, koja i pod otežanim radnim uslovima vraća sve konkurente na popravni.

Što se ostalih objektiva tiče, telefoto kamera sa dvostrukim uveličanjem je prilično dobra i njena primarna uloga je izrada portreta za koje koristi nekoliko trikova. Ovde su od pomoći kardanska stabilizacija koja ublažava drhtanje ruku i obezbeđuje oštre portrete pri noćnom snimanju, upečatljiv bokeh efekat koji je dobrim delom autentičan, a delom softverski kreiran, tako da izgleda potpuno prirodno. Moguće je eksperimentisati sa bokeh efektima na mnogo načina, uz obilje zanimljivih filtera. Posebno nam se dopao bioskopski (cinematic) filter koji funkcioniše i u video-zapisima, kada telefon snima u ultraširokom formatu i 1080p rezoluciji, pri 24 sličice u sekundi i proizvodi veštački bokeh oko subjekta, kao i efekat zrnastog i nešto „krzavijeg” prikaza sa filmskih kamera (nešto slično nudi bioskopski režim kod iPhone 13 serije). Ako želite fotografije i video-snimke „sa dušom”, ovo je režim izbora. Selfi kamera ima sposoban i svestran objektiv, uz mnoštvo filtera, opcija za ulepšavanje, pa čak i različitim tipovima blica. Što se videa tiče, raspon mogućnosti nije tako širok kao kod iPhone uređaja nove generacije, ali kvalitet videa nimalo ne zaostaje za vodećim Apple i Samsung modelima. Prirodna reprodukcija boja, stabilizacije, HDR i bokeh funkcionišu bez greške i u video-režimu.

Model vivo X80 Pro je odličan telefon u kome će prevashodno uživati korisnici kojima je kvalitetna i pouzdana kamera prva na spisku prioriteta - fotografije kao iz Photoshopa i video-snimci filmske atmosfere ostaviće publiku na društvenim mrežama bez daha. Naravno, birajući ovaj model neće pogrešiti ni oni koji tragaju za sveobuhvatnim uređajem vrhunskih performansi.

Operativni sistem: Android 12, Funtouch OS 12

Dimenzije i masa: 164,6 × 75,3 × 9,1 mm / 215 g; IP68

Čipset i memorija: Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm, Octa-core, 1×3,00 GHz Cortex-X2 & 3×2,40 GHz Cortex-A710 & 4x1,70 GHz Cortex-A510), Adreno 730,
8/12 GB LPDDR5 RAM-a, 256/512 GB UFS 3.1 interne memorije

Displej: 6,78” LTPO3 AMOLED (QHD+ 1440 × 3200, 20:9, 1-120Hz adaptivno, HDR10+,
1500 nits, 517 ppi), Zeiss zaštita*, ultrazvučni ekranski čitač otiska prsta

Primarni sistem kamera: 50 MP (Isocell GNV, f/1,6, 26 mm wide, senzor 1/1,3”,
laser AF, OIS, HDR) + 48 MP (f/2,2, 114˚ ultrawide, 1/2”, AF) + 8 MP (f/3,4, periskopska telefoto, 1/4,4”, PDAF, OIS, 5x optičko uvećanje) + 12 MP (f/1,9, 50 mm telefoto, 1/2,93, Dual Pixel PDAF, 2x optičko uvećanje, gimbal OIS), 8K, 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps, gyro-EIS; vivo V1 Plus imaging, Zeiss optics sočiva,
Zeiss T* premaz sočiva, Pixel Shift, dual-LED dual-tone blic, HDR, panorama

Selfi kamera: 32 MP (f/2,5, 24 mm wide, senzor 1/2,8” HDR),
4k@30 fps, 1080p@30 fps

Ostalo: Bluetooth v5.2 A2DP/LE/aptX HD, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6/dual-band/direct/hotspot, GSM/HSPA/LTE/5G, NFC, IC, GPS (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC), 32-bit/192kHz audio, stereo zvučnici, USB Type-C 3.1, dual nano SIM, Li-Po baterija 4700 mAh, brzo punjenje (80 W), bežično punjenje (50 W),
reverzno bežično punjenje

Performanse: AnTuTu Benchmark: 1004611;
Geekbench 5: 1229 (Single-Core), 3544 (Multi-Core)

Proizvođač: vivo (www.vivo.com)

 


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama