TEST DRIVE
ASRock X570S PG Riptide
Fantomska plima
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. jun 2022.

Zvučan naslov, priznaćete. Takav je i naziv ove ploče (ono PG je skraćenica od Phantom Gaming), iza kog se krije jedan od mnogobrojnih ASRockovih modela matičnih ploča sa čipsetom X570. Tačnije, ovde je reč o novoj reviziji ovog čipseta, označenoj sa X570S, koja se od izvorne verzije razlikuje po nešto nižoj potrošnji struje, pa samim tim i nižem zagrevanju, zbog čega joj aktivno hlađenje više nije neophodno. No, mimo samog čipseta, o kome je već odavno sve rečeno, ovaj model zanimljiv je i po tome što (još uvek) najmoćniji čipset namenjen AM4 platformi spušta u mainstream vode i nudi rešenje koje je pristupačno i čak jeftinije od boljih modela ploča sa slabijim, B550 čipsetom. Pogledajmo šta to Riptide tačno nudi.

Od samog početka jasno je da ploča sa najmoćnijim čipsetom, u vremenima kada je hardver skuplji nego ikada, ne može da sa cenom od 200 evra prođe bez ikakvih kompromisa. Tako je naponska sekcija sastavljena od 10 faza, sa komponentama nešto skromnijih karakteristika u odnosu na premium modele, te je spremna da procesoru isporuči 600 ampera struje. To je, svakako, više nego dovoljno bilo kom Ryzenu, uprkos tome što je za tri puta slabije u odnosu na najbolje modele matičnih ploča. Hladnjaci koji prekrivaju komponente naponske sekcije takođe nisu megalomanski, ali svoj zadatak sasvim korektno obavljaju i radnu temperaturu drže pod kontrolom.

Mogućnosti za proširenje isto nisu na vrhunskom nivou. Ploča raspolaže sa tri „velika” PCI-E 4.0 x16 slota, od kojih je prvi pune brzine, a druga dva funkcionišu u x4 i x2 režimima. Pored njih, tu su i tri „mala”, x1 slota, koji su takođe izvedeni po PCI-E 4.0 standardu. Ovo pruža solidne mogućnosti za povezivanje raznih dodatnih uređaja, ali druga grafička kartica neće baš moći da se razmaše u Crossfire režimu. Zato će ljubitelji „rudarenja” kriptovaluta svakako biti zaintrigirani ovolikim brojem slotova, pošto su za te zadatke sasvim dovoljni i PCI-E x1 slotovi.

Kada je reč o skladišnim uređajima, mesta se našlo za svega dva M.2 slota, koja, doduše, podržavaju PCI-E 4.0 x4 brzine. Treći slot je prisutan, ali je rezervisan isključivo za Wi-Fi modul, koji se kupuje zasebno. Naravno, tu je i šest SATA portova, za klasične skladišne uređaje.

USB podrška takođe nije previše raskošna i primetan je nedostatak pravih USB 3.2 portova (danas se svi USB portovi obeležavaju kao 3.2, samo različitih generacija), već su dva koja su prisutna ograničena brzinama 3.1 standarda, a zadnjim panelom dominiraju USB 3.0 portovi. Zanimljiv detalj predstavljaju dva porta koja su obeležena kao lightning fast, namenjena povezivanju miša i tastature, a od ostalih se razlikuju po smanjenim latencijama signala. Naravno, brzinu odziva (polling rate) moguće je podesiti za svaki od USB portova pojedinačno već koju deceniju unazad, ali sada su ova dva fabrički podešena da se odazivaju maksimalnom brzinom koju periferije podržavaju. Ovo je zgodan detalj za manje iskusne korisnike koji koriste bolje periferije.

Mrežnu podršku obezbeđuje Killer E3100G 2,5G LAN kontroler, dok je za zvuk zadužen Realtekov ALC897 zvučni procesor, sa prilično mršavom podrškom u vidu no-name audio-kondenzatora i pozlaćenih konektora. To je možda i najslabija tačka ove ploče, ali dodatna pojačala i ostale audio-komponente verovatno bi znatno podigle cenu ploče, tako da će za kvalitetniji zvuk korisnici morati da iskoriste neki od silnih PCI-E slotova u koji će dodati kvalitetniji zvučni hardver.

Kolornu šemu ploče čini vrlo elegantna crno-siva kombinacija tonova, koja uz diskretno LED osvetljenje logotipa na hladnjaku čipseta ostavlja odličan estetski utisak. Kome je do light show zabave, na raspolaganju ima i četiri konektora za LED trake.

Ploča se tokom testa odlično pokazala. Nismo primetili da nam je nešto nedostajalo, a čime raspolažu bolji i znatno skuplji modeli, uz izuzetak audio-komponente, gde je primetan nedostatak namenske podrške za slušalice. BIOS je vrlo pregledan, a sve opcije su smisleno raspoređene i lako dostupne, bez potrebe za dubokim kopanjem po meniju. Praktičan detalj predstavlja i taster ’BIOS Flashback’ na zadnjem panelu, uz čiju pomoć je flešovanje BIOS-a rutinski proces.

Generalno, uvek podržavamo „spartanske” modele ploča, kod kojih inicijalno nema viška detalja koji bespotrebno podižu ukupnu cenu, ali je zato ploča spremna da prihvati sve dodatne komponente koje konkretnom korisniku mogu da zatrebaju. Takva fleksibilnost, uz mudro odmerene kompromise, vrlo povoljno utiče na cenu, tako da ako želite najjaču verziju čipseta, ali bez „dodatne opreme” koja mnogo košta, Riptide je pravi izbor.

Čipset/podnožje: AMD X570S/AM4

Memorija: DDR4, 4 slota, maksimalno 128 GB / 5400 MHz, Dual channel

Napajanje i naponska sekcija: 1 × 24-pin ATX, 1 × 8-pin EPS 12V + 1 × 4-pin 12V, 10-fazna naponska sekcija

Slotovi za proširenje: 3 × PCI-E 4.0 x16 (x16/x4/x2), 3 × PCI-E 4.0 x1, 2 × M.2 PCI-E 4.0 x4 + 1 × M.2 WiFi only, 6 × SATA 3 (6 Gb/s)

USB: 2 × USB 3.1 (tip A i C) na zadnjem panelu + 1 opcioni USB-C na internom konektoru, 4 × USB 3.0 na zadnjem panelu + 4 opciona na internim konektorima, 2 × USB 2.0 na zadnjem panelu + 4 opciona na internim konektorima

Mreža: 1 × Killer E3100G 2,5G LAN

Zvuk: Realtek ALC897, audio-kondenzatori, pozlaćeni konektori, podrška za 7.1, optički izlaz

Hlađenje: pasivno hlađeni čipset i naponska sekcija, pasivno hlađen jedan M.2 uređaj, 7 × PWM konektori za ventilatore

Ostalo: aluminijumski kondenzatori, LED osvetljenje + podrška za eksterne RGB LED trake (četiri konektora), BIOS Flashback taster na zadnjem panelu

Dimenzije: 30,5 cm × 24,4 cm, ATX

Proizvođač: ASRock (asrock.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama