SK LABS
CH55XG
Nije ono što smo mislili
D. PETROVIĆ
1. maj 2022.

Na prvi pogled, pločica o kojoj je reč okorelom mejkeru delovaće kao klasičan UART adapter. SOP16 pakovanje, na čipu oznake CH55XG. Kako čudno piše CH340... Kakav je to UART adapter sa pogrešno ispisanim oznakama? Pa, nikakav. I nije u pitanju UART adapter, već mikrokontrolerska razvojna pločica sa čipom iz iste kuhinje iz koje i sveprisutni workhorse CH340.

Naravno da smo morali da je testiramo. Cena ove pločice je bezobrazno niska da bi bilo drugačije. Elem, CH552G je puna oznaka mikrokontrolera na ovoj pločici. Čip pripada seriji mikrokontrolera koja pored ovog sadrži i CH551, CH554, CH559 i druge. CH552G je 8-bitni mikrokontroler sa unapređenom E8051 arhitekturom jezgra. Čip je kompatibilan sa MCS51 setom instrukcija, ali je osetno brži od njega. Može da radi na 3,3 i pet volti. Radni takt oslanja se na interni kristal, a može da bude 24 ili 16 megaherca. Viši takt rezervisan je isključivo za radni napon od pet volti. Mikrokontroleru je na raspolaganju 16 kilobajta ROM-a i 256 bajta iRAM-a (internal RAM). Uz to, tu je još jedan kilobajt xRAM-a sa podrškom za DMA (direct memory access). Bootloader zauzima dva kilobajta i omogućava „spuštanje” korisničkog programa putem USB ili serijskog ISP. Ugrađeni USB kontroler komunicira putem 2.0 interfejsa. Mikrokontroler iz WCH kuhinje preko 12 GPIO omogućava pristup SPI interfejsu, PWM, ADC, ali ne i izvornom I2C. ADC radi na četiri kanala, u 8-bitnoj rezoluciji. Svi pinovi dolaze sa internim pull-up otpornicima. Na kraju, tu je još šest pinova koje možemo da koristimo kao senzore osetljive na dodir.

Pločica je prilično mala i siromašna komponentama. Pored mikrokontrolera, tu su PWR LED, par kondenzatora i otpornika i jedan taster. Taster ima ulogu resetovanja pločice i povezan je sa D+ USB linijom. Pinout se sastoji iz dva 1x8 bočna headera. Oznake pinova jasno su označene, a posebnu pažnju treba obratiti na činjenicu da 3,3V pin dolazi sa mikrokontrolera, a na pločici ne postoji naponski regulator. Može da se napaja preko 5V pina ili mini-USB konektora preko koga se i povezuje sa računarom.

Za CH552G postoji podrška za Arduino IDE kroz ch55xduino paket. Podrška se dodaje unošenjem linije https://raw.githubusercontent.com/DeqingSun/ch55xduino/ch55xduino/package_ch55xduino_mcs51_index.json u URL pod Preferences, kao i svaka druga. Podrška u Arduino IDE postoji skoro za sve funkcije. I2C je podržan kroz SoftI2C, međutim, neke poput Tone, Shift i Pulse nisu. Postoje male razlike u poređenju sa pisanjem skeča za jedan Uno. Recimo, mapiranje pinova je prema portu. Ako treba da se poveže LED na pin P1.1 (P1_1), piše se 11. Zatim, kao i kada smo pisali o STM8 (SK 2/2018, i.sk.rs/14854), u nedostatku slobodnog kompajlera, i ovde je prilikom pozivanja sa objektom potrebno tačku zameniti donjom crticom. To se jasno može videti prilikom korišćenja serijskog terminala.

USBSerial_println_s("Hello World!");

Ovde se može videti da CH552G kao USB uređaj koristi USBSerial.

Na mikrokontroler se korisnički program može „spustiti” i preko UART1, a za punu automatiku, potrebno je dodati kondenzator sa RTS ili DTR na interrupt pin mikrokontrolera. USB upload je mnogo bolje i praktičnije rešenje. Ukoliko računar ne prepozna CH552G, rešenje je u Zadigu (USB Serial (CDC)) ili ručnom instaliranju CH375 drajvera.

Ovo je vrlo zanimljiv komad silicijuma koji radi dijametralno suprotno od onog što se može pomisliti na prvi pogled. Mikrokontroler je vrlo praktičan za korišćenje, dolazi i u manjim pakovanjima. Manja količina memorije, manji broj pinova, nedostatak slobodnog kompajlera mogu da predstavljaju problem. Za manje projekte u vremenu opšte nestašice, ali i strahovitog skoka cena, CH55x serija može da bude odličan izbor.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama