SK LABS
Mustool MT007Pro
Nisam doktor, ali...
D. PETROVIĆ
1. maj 2022.

Na stolu jednog elektroničara, pa makar to bio i poluuspešni mejker, nezamenjiv alat je unimer. Većina unimera ne razlikuje se mnogo po osnovnoj formi: sam merni uređaj sa ekranom je posebna jedinica koja stoji na stolu i ima dva kabla sa sondama. Verovatno nije redak slučaj da tokom merenja određenih vrednosti na sitnim komponentama, sonde izgube kontakt sa njima u momentu dok „izvođač radova” baci pogled na ekran unimera. Nerešiv problem? Pa, i nije. Mustool u prodaji ima uređaj iz naslova. Unimer, sa ekranom na samoj sondi, ali slična rešenja nude i drugi proizvođači.

MT007Pro je unimer kom se kompletna elektronika, ekran i tasteri nalaze na jednom kraju kabla dimenzija debljeg flomastera. Ekran je u nivou kažiprsta, te se očitavanja lako obavljaju, jer je ekran bukvalno na par centimetara od komponente. Drugim rečima, pogled se ne skreće sa komponente nad kojom se radi. Dužina kabla do druge sonde dovoljna je da se unimer lako može nositi oko vrata, kao što ljudi u belim mantilima nose stetoskop. Na taj način je unimer uvek na desetak centimetara od ruku, uvek dostupan. Svi plastični delovi i guma oko kabla trebalo bi da su bezbedni za upotrebu za rad sa naponima do 1000 volti i strujom do deset ampera. Kabl se povezuje putem klasičnog priključka, kakav se, inače, koristi kod unimera (negativan COM). Konektor se u odnosu na unimer može zakretati, a kabl iz njega izlazi pod uglom, te smo mišljenja da je otporniji na prekide. Unimer ima plastičnu štipaljku za nošenje u džepu radne bluze. U vezi sa negativnom sondom, zaštita samog vrha može da se ukloni, ukoliko je potrebno vrh provući negde ili ako je potrebno povezati drugi uređaj sa sondom, recimo, štipaljku osciloskopa.

Plastično kućište unimera je kompaktno, ali i izrazito robusno. Iako nema gumenih površina, ne stiče se utisak da će iskliznuti iz ruku. Sam vrh sonde zaštićen je gumom i može se odviti od kućišta radi zamene. Za napajanje se koristi jedna AAA baterija. Sa tri strane su nalepnice sa oznakama mernih opsega, dok su sa prednje strane ekran u boji, indikator signala i tri tastera. Ka samom promenjivom vrhu sonde je uperena LED, za situacije gde može zatrebati više svetla. Kao dodatak, tu je i zujalica koja govori kada je unimer izvršio očitavanja. Ako unimer stoji uključen duže vreme, zujalica će nas podsetiti na to, a nakon nekoliko trenutaka, uz zvuk, unimer će se isključiti (oznaka APO na ekranu).

Tri tastera imaju više funkcija, shodno trenutnom režimu rada. Prvi taster do ekrana (’N/L/P’), ako se zadrži, služi da uključi LED ka vrhu sonde. Arhiva-Tekstnim pritiskom se bira između tri režima. EF, odnosno, merenje indukcije električnog polja prikazuje se na ekranu, ali i putem LED indikatora, gde će boja zavisiti od same jačine polja. LIVE se koristi za traženje faze, a, na kraju, tu je i PA, za beskontaktno merenje faze. Unimer može da meri i sekvence faze (positive i reverse), pa čak i prekid u kablu. Taster u sredini ’Hold’ koristi se kada je potrebno snimiti izmerenu vrednost.

Na kraju, crveni ’Power/Select’ taster, pored uključivanja uređaja, koristi se za kretanje kroz meni unimera. Ovde već dolazimo i do mernih specifikacija unimera i osnovnih funkcija. AUTO je potpuno automatsko prepoznavanje parametra merenja. Unimer će prepoznati da li smo sonde prislonili na AC, DC, otpornik ili kondenzator. U najvećem broju slučajeva AUTO će završiti posao, ali ima situacija gde će se zbuniti, najčešće u slučajevima gde su izmerene vrednosti nestabilne. Tada, ako znamo šta, zapravo, želimo da izmerimo, pritiskamo taster ’Select’ do željenog dela menija. Sledeća stanica u meniju je DC. Raspon merenja je od 0,8 do 1000 volti, uz negativne vrednosti. Za njim ide AC, sa rasponom od 0,8 do 700 volti, uz True-RMS. Unimer će pri svakom merenju prikazati i mernu jedinicu u uglu. Na različite boje oznaka i vrednosti, kao i različite veličine fontova, nemamo zamerki. Nakon napona, na red dolazi merenje kapacitvnosti u rasponu od 10 nanofarada do 60 milifarada. Zatim, na red dolaze diode, gde zujalica možda i više dolazi do izražaja od ekrana. Unimer može da meri i temperaturu, a naredne dve stanice menija rezervisane su za Celzijus (-20 do 50) i Farenhajt (0 do 122). MT007Pro može da meri i frekvenciju u rasponu od jednog herca, pa do 10 megaherca. Ne pomenusmo merenje otpornika. Za otpornike ne postoji posebna stanica u meniju, već se oni mogu meriti pod AUTO, a merni opseg je od 0,1 om pa do 60 megaoma.

Postoje još dve verzije ovog unimera: varijanta bez sufiksa „Pro” u oznaci, sa crno-belim ekranom, bez mogućnosti merenja sekvenci faze i frekvencije, a tu je i treći „Pro-EN” sa glasovnom signalizacijom, ali bez merenja frekvencije, koji tek, po našem mišljenju, nema smisla. Brend Mustool je fake brend. Isti ovakvi unimeri dolaze pod nekoliko različitih brendova. Ne treba očekivati neku preveliku preciznost od ovog unimera, ali za dvadesetak američkih zelembaća, smatramo da vredi svaku paru, to jest, cent. Za osnovne potrebe, klasičan unimer uopšte ni ne koristimo. Imamo ga već više meseci i nismo primetili niti jedan bag, a baterija još uvek traje. Ako se bavite elektronikom, bilo iz hobija, ili profesionalno, učinite sebi uslugu i nabavite jedan ovakav unimer.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama