TEST JOY
Trust GXT 834 Callaz TKL
Manje je bolje?
D. LUKINOVIĆ
1. maj 2022.

Iako je za kompjuterske pojmove stara kompanija, Trust lagano krči put tržišta igračkih periferija. Proizvodi su im i dalje skromniji, sa ograničenim opcijama i insistiranjem na šarenišu, ali se lestvica lagano uzdiže. Ovom prilikom probali smo kompaktnu igračku tastaturu koja što bi rekli strendžeri „udara iznad svoje katagorije”, u ovom slučaju cenovne.

GXT 834 Callaz TKL je „kratež” mahanička tastatura osakaćena za poslovni deo numeričke tastature zarad kompaktnijih dimenzija i pružanja desnoj ruci više prostora da se razmaše u FPS sesijama. Tastatura je relativno lagana za mehaničku, ali je plastična konstrukcija robusna i dobro obrađena. Gornja površina je lim koji prati blago stilizovan ali uredan oblik tastature sa atraktivnom gun-metal završnicom. Izuzev malog logotipa iznad kursorskih strelica, nema detalja. Kabl je dugačak 170 centimetara, presvučen je tkaninom i ima tendenciju da se zapliće, pa predlažemo „razgibavanje” pre upotrebe.

Proizvođač se odlučio za brze, linearne crvene Outemu prekidače sa obećanim radnim vekom od 50 miliona klikova, što je veoma dobar i kvalitetan izbor za igračku tastaturu. Osećaj pri igranju je odličan, tastatura je brza i odzivna, a sila potrebna za aktivaciju prekidača minimalna. Izbor prekidača nije najnaklonjeniji kucanju i kancelarijskoj primeni, ali je i za svakodnevnu primenu sasvim upotrebljiva (dobar deo tekstova u ovom broju je otkucan na njoj) i može da posluži kao jedina, višenamenska tastatura, uz malo kompromisa. Kapice tastera imaju mat finiš, koji samo donekle upija otiske i prljavštinu i na ovom polju tastatura „postiže visoku ocenu”; laserski ugravirani znakovi kroz koje probija osvetljenje su jasni i čitljivi.

Većini dalekoistočnih proizvođača omiljena stavka (a nama „kost u grlu”) jeste šareniš. GXT 834 Callaz spada u tastature koje imaju osvetljenje „po redu”, što znači da svaki red ima jednu boju i jedina kombinacija predstavlja ludilo efekata. Njih je čak 20, a možete i da „nasvirate” brzinu. Tastatura podržava N-key rollover, pa nema bojazni od izletanja u Windows i zamrzavanja u trenutku verbalne razmene nežnosti sa tastaturom. Softverskih podešavanja nema, već većina kontrola podrazumeva upotrebu ’Fn’ tastera. Još jedna stavka koja izdvaja Callaz jeste mogućnost osvetljavanja pojedinačnih tastera, čiji raspored možete da snimite (i menjate po želji) u dva profila, što značajno podiže funkcionalnost, a ne podiže cenu.

Da se odmah dohvatimo i ovog, za većinu najbitnijeg faktora. Trust GXT Callaz na našem tržištu košta 4300-4500 dinara. Za taj novac dobijate Tenkeyless tastaturu sa „pravim” igračkim karakteristikama, kao što su Outemu prekidači, N-key rollover i mogućnost osvetljavanja pojedinačnih tastera. Dodajmo i atraktivan izgled i veoma dobar kvalitet izrade i dobijamo kompetentnu, a jeftinu, gejmersku „čorbicu”.

Osnovno: 87 tastera

Ostalo: multimedijalne funkcije, kontrola osvetljenja i izbor profila putem ’FN’ tastera, Outemu Red prekidači, kontrola funkcija bez drajvera, N-key rollover, USB veza

Proizvođač:
Trust (trust.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama