TEST PLAY
Blast Brigade vs. the Evil Legion of Dr. Cread
Vladimir PISODOROV
1. maj 2022.

Ovakve igre nekada su nazivane akcionim platformama, sa primesama logičkih i avanturističkih elemenata. Danas ih zovemo Metroidvaniama - mešavinama igara Metroid i Castlevania. Ipak, Blast Brigade je, barem po mišljenju autora ovih redova, mnogo više od toga, a to što je u centru pažnje akcija može samo da doprinese još boljem utisku, pogotovo što je ta akcija nalik onoj u Metal Slugu.

Grind za resursima stvara osećaj da se nalazite u nekom 2D izdanju iz serijala Souls...

Agent ste specijalne, antikriminalne organizacije B.L.A.S.T., koja se nalazi za petama zlikovcu svetskog kalibra - doktoru Kridu. Nakon što PVO obori vaš avion, obreli ste se na plaži Kridovog ostrva načičkanog minionima. Šarac vam je u rukama, a u glavi prilična oluja, pa brže-bolje krećete da pronađete ostale članove tima. Umesto nivoa, očekuje vas ogromno, skoro-pa-open-world okruženje, podeljeno na nekoliko velikih oblasti. Pored glavnog, na raspolaganju je i pomoćno oružje, kao i mogućnost da nesrećnike gađate granatama. Čim oslobodite prvog člana tima, ustanovićete komandu stana i na taj način dobiti mogućnost da kupujete poboljšanja. Backtracking je moguć do mile volje, ali između nekih udaljenih lokacija može da se putuje i na dvotočkašu, čime izbegavate ponovne okršaje sa protivnicima koji se spawnuju čim napustite „sobu”. Na svu sreću, bossovi ostaju utepani, a i nema limita da neku oblast ne možete da napustite pre nego što eliminišete i poslednjeg miniona (kao u Serious Samu, na primer).

Naravno da nije sve u napucavanju neprijatelja, već i u platformskim elementima kojima igra nimalo ne oskudeva. Pravo je uživanje savladavati prepreke i snalaziti se, jer je upravljački sistem gotovo savršen. To se odnosi i na razmenu vrućeg olova sa protivnicima, pošto se desna pečurkica koristi za usmeravanje hitaca u slučajevima kada se ne nalaze na direktnoj liniji vatre. Osim što možete da pazarite nadogradnje, na raspolaganju vam je i specijalni „špijunski” sat koji sadrži sijaset slotova u koje smeštate najrazličitije vrste perkova. Da biste ih koristili, nije dovoljno samo da postanu vaše vlasništvo, već i da pronađete izvor napajanja koji će se koristiti za njihovo aktiviranje. Nezgodno je što se perkovi postavljaju u unapred određene slotove, pa ćete morati da žonglirate sa napajanjima kojih nikad nemate dosta. Da stvar bude još gora, izmene su moguće samo na checkpointima kojih ima daleko manje nego što biste to voleli. Izgubite li svu energiju pre nego što pronađete jedan (zapamtite, Blast Brigade nije linearna igra), mast je otišla u propast, ali ćete ipak dobiti drugu šansu. Barem kada je povraćaj izgubljenog novca u pitanju - sačekaće vas na mestu pogibije. Borbe sa bossovima umeju da budu prilično napete i sigurno ćete ih ponavljati više puta. Uz nezaobilazan grind za resursima, imaćete osećaj kao da se nalazite u nekom 2D izdanju iz serijala Souls.

Možda i najzanimljiviji detalj u celoj priči je to što ćete tokom igre imati priliku da upravljate sa čak četiri različita lika. Slično kao u The Lost Vikings, ali ne u potpunosti. Svaki lik ima i jedinstveni arsenal i naročite sposobnosti. Prebacivanje između junaka možete da obavljate „u letu” i na taj način taktiku prilagodite, kako neprijateljima, tako i platformskim elementima koji vas očekuju. Nažalost, napredak je veoma spor, pa ćete prva dva sata provesti vodeći samo jednog lika koji, pride, tek povremeno može da se pohvali nekim poboljšanjem.

Tehničke karakteristike su izvrsne, naročito prelepa 2D grafika, ali i zvučna podloga kojom dominira ubedljiv voiceacting u svim međuscenama. Ima ga i za vreme igre, ali ovde moramo da naglasimo da nisu baš svi dijalozi glasovno „podvučeni”. Inače, radnja igra smeštena je u 1989. godinu, pa Blast Brigade predstavlja svojevrsnu parodiju akcionih filmova iz tog razdoblja. Jedinu veću zamerku autorima mogli bismo da uputimo na račun nedovoljnog broja checkpointa, što u pojedinim situacijama čini (neophodni) grind nepodnošljivim, ali vas želja da saznate „šta će biti dalje” gura napred, kao da ste hipnotisani.

Potrebno: Athlon X4 / Core i5-4460, 4 GB RAM, Radeon R7 370 / GeForce GTX 950

Poželjno: Ryzen 3 / Core i5 Skylake, 8 GB RAM, Radeon RX 570 / GeForce GTX 970

Ova igra je: akciona platforma u Metroidvania stilu

Platforma: Windows, Xbox One/SXS, PlayStation 4/5, Switch

Veličina: 1,3 GB

Studio: Allods Team Arcade

Izdavač: MY.GAMES

Adresa: blastbrigade.com

PEGI: 3

85

Naš video: i.sk.rs/358465


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama