TEST PLAY
Young Souls
Dragan KOSOVAC
1. april 2022.

Sve što nastaje kao rezultat timskog rada mora u sebi da pomiri veći broj kreativnih glasova. Neki od njih ne moraju uvek da budu u pravu, niti u skladu sa svim ostalim, bitne su samo dve stvari. Prva je da ne postoji očigledan konflikt između različitih komponenata, a druga, mnogo bitnija je da finalni proizvod uspešno obavlja svoju namenu. U specifičnom slučaju video-igara, to znači da je potrebno da je igra u svom konačnom obliku zabavna većini igrača, a u baš fokusiranom slučaju igre Young Souls, to znači da je dovoljno da igra ima zarazan gameplay i prelep vizuelni dizajn da bi gro publike zatvorio oko, uvo ili dva na čudne oscilacije u tonu igre koje kvare završni utisak, ali ne umanjuju stepen zabave dok ste u samoj igri.

Akcioni RPG ciklus makljanja sa goblinima, sticanja iskustva i unapređivanja likova i opreme gotovo je idealno izbalansiran

Young Souls delo je malog francuskog indie studija 1P2P, čiji članovi su preko deset godina u vodama stvaranja igara. Nakon malog uhodavanja sa igrom Inside My Radio, Young Souls je drugi naslov koji je ovaj mladi tim postavio na noge, ali se dugogodišnje iskustvo autora gotovo trenutno oseti.

Radnja ove igre smeštena je u, naizgled, običan svet u kom se sreća dvoje blizanaca, Džen i Tristana, nekoliko puta okreće naglavačke. Prvi obrt sreće dešava im se kada ih dobroćudni profesor usvoji i iz sirotišta odvede u mirni lučki grad. Sledeću akrobaciju fortuna pravi kada profesor nestaje bez traga, a naši junaci sumnjaju da će odgovor naći u čudnom portalu u podrumu njihove nove kuće. Tu ih čeka posebno iznenađenje, jer ispostavlja se da portal vodi u paralelni, podzemni svet koji nastanjuju goblini! Da stvari budu još luđe, izgleda da prisustvo podzemnih zelenokožaca nije potpuna tajna za većinu stanovnika. Ubeđeni da je njihov staratelj negde u goblinskim kandžama, Tristan i Džen kreću da treniraju, kako bi mogli da se izbore sa sve opasnijim protivnicima i da u dubinama podzemnog sveta pronađu svog poočima.

Kada, nakon možda preterano komplikovane uvodne priče, zagrizete u meso igre, a to je akcioni RPG ciklus makljanja sa goblinima, sticanje iskustva i opreme, unapređivanja svojih karakteristika i sposobnosti, pa onda sve to ispočetka, samo malo teže i kompleksnije, svi elementi igre nekako ležu na svoje mesto, gotovo idealno izbalansirani.

Igra je izvedena u efektnom 2,5D stilu, gde se likovi, mahom, kreću u dve dimenzije sa horizontalnim skrolovanjem, ali je moguće i kretanje po dubini sa efektnom upotrebom paralaksnog skrolovanja radi sticanja efekta treće dimenzije. Odmah ćemo istaći prelep vizuelni stil igre koji uspešno balansira između zapadne i istočne škole crteža, a mi ćemo ga, efikasnosti radi, ovom prilikom okarakterisati kao anime na francuski način. Dizajn likova je veoma dopadljiv, sa glatkom animacijom i tela tokom borbe i lica tokom narativnih segmenata.

Borba je, naravno, kamen temeljac pomenutog zaraznog ciklusa ove igre i veoma je zabavna. Možete da igrate u tandemu sa još jednim igračem, kada svako vodi po jednog od blizanaca, a kada igrate solo, možete da u bilo kom trenutku birate koga od njih želite da vodite direktno. Brzina i snaga napada, pa samim tim i stil igre, zavise od opreme datog lika, pa članove svog dvojca možete da „specujete” da budu ofanzivni ili defanzivni, brži i okretniji ili sporiji, a jači. Naravno, možete da sklopite i neki balansirani build, sve po želji. Interesantna odluka je da iskustvo koje stičete u goblinskom svetu nema trenutan efekat na vaše likove, već je neophodno vraćanje na površinu i spavanje da bi se stečeni nivoi „primenili”. Tu je i opcija treninga putem mini-igara u okviru priprema za sledeći sukob sa goblinima.

Od većeg dela igre prilično odudaraju dijalozi glavnih likova koji, jesu tinejdžeri, ali psuju preterano upadljivo. Moguće da je neki deo narativne suptilnosti ili humora izgubljen u prevođenju sa originalnog francuskog na engleski, ali činjenica je da su autori svesni tih dijaloga, jer imaju opciju isključivanja prostakluka (kada, pak, dijalozi deluju previše sterilno).

Srž ove igre ipak je na dobrom mestu i to je najbitnije. Akcija, razvoj likova, audio-vizuelna prezentacija, sve je na veoma visokom nivou koji će fanovi ovog žanra i te kako umeti da cene.

Potrebno: Core i3-2100 / Phenom II X4 965, 8 GB RAM, GeForce GTX 650 Ti / Radeon R7 360, 2 GB VRAM, Windows 7 64-bit

Poželjno: Core i5-4570 / Ryzen 3 1200, 8 GB RAM, GeForce GTX 760 / Radeon HD 7950, Windows 10 64-bit

Ova igra je: prelepo nacrtan i animiran beat-em-up akcioni RPG

Platforma: Windows, Xbox One, PlayStation 4, Switch, Stadia

Veličina: 6 GB

Studio: 1P2P

Izdavač: The Arcade Crew

Adresa: i.sk.rs/358421

PEGI: 16

85


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama