JA, IGRAČ
Naivni Arpad u paklu dezinformacija
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. april 2022.

Ovaj Treći svetski rat je, naoko, počeo sporo, ali iznad balističkog fronta ograničenog obima lebdi kontrainformacioni olujni front, kakav svet do sada nije video. Nikada nismo imali više izvora vesti koji su bili manje verodostojni nego sada. Ne samo što je doslovno svaki mainstream medij, praktično, bezvredan za onog ko želi aktuelni ratni minutiae, već su svi, bez izuzetka, pljuckavci vrlo primitivne propagande niskog nivoa. Govor mržnje odavno je postao deo globalne legislature; možda je vreme da se kodifikuje i sankcioniše govor morbidne gluposti? Primena zakona koji bi predvideo titanske globe za svaku ratnu propagandu koja vređa inteligenciju i ispira mozak, napravila bi zulum u kasti kabalista. I ja sam novinar koji često preteruje i lupa bizarne budalaštine, doduše, više u kameru nego na papir, ali u poređenju sa spodobama koje raspiruju NATO beletristiku, pravi sam naivni Arpad.

Prve vesti o Napoleonovoj invaziji Rusije, koja je počela 24. juna 1812, objavljene su u britanskom „Timesu” tek 13. jula. Za početak najvećeg rata te epohe, bogat i pismen promil čovečanstva saznao je tek nakon tri nedelje, dok je većina globalne populacije bila potpuno nesvesna, ne samo rata, već i egzistencije prpošnog Korzikanca. Danas imamo tehnologiju koja može u realnom vremenu da isprati svaki krstareći projektil, pa i avion koji se čudno ponaša, na svima dostupnom veb-servisu za praćenje avio-saobraćaja. Minutima pre nego što su relevantne službe shvatile da nešto nije u redu sa kineskim boingom, jedan nasumični avio-entuzijasta je digao uzbunu na forumima. Istinita priča.

Entuzijazam pojedinca s mobilnim telefonom postaje jedina nada za osobu žednu realnih frontovskih vesti, koja ne želi da kusa splačine. Ali, globalna kabala, koju teorijom zavere danas smatraju još samo beznadežne ovce, aktivno se brine da začepi te alternativne tokove ratnih aktuelnosti. Na Twitteru ili Facebooku bićete banovani ukoliko ispunite dva uslova - kvantitet angažmana i divergenciju od obaveznog narativa. Ta divergencija nije kodifikovana, već je sasvim dovoljno klizna da može da podrazumeva sve. Najčešće su, naravno, u pitanju bitnija odstupanja od sadržaja koji se nudi na CNN-u. Komunikacija u uvijenoj formi postaje imperativ, ali ona ne može da zameni vizuelni aspekt bilo koje problematične priče, koji će biti najčešće obrazloženje za zavesu koja se spušta na nalog. Ban-čekićem sve manje vitlaju ljudi, a sve više serija vrlo složenih algoritama - kada jednog dana postanu svesni sebe, bićemo na korak od Skyneta.

Jurnjava za verodostojnim informacijama o ratu podseća na kopanje po IRC-u u potrazi za warezima u ranim dvehiljaditim. Sveže slike iz Mariupolja su novi C&C_TiberianSun-DEVIANCE. Ako želite da vidite realne fotografije iz aktuelnog šibanja u Ukrajini, morate da iščeprkate opskurne kanale na Telegramu, koji još uvek odoleva vetrovima kenselinga. Ako rat potraje, budite sigurni, i njih će snaći giljotina, nakon čega nam, verovatno, ostaje samo IRC, ako se još iko seća kako se koristi taj prepotopski metod komunikacije.

Kako će ovaj rat biti pretočen u igru, pod uslovom da jednog dana neko poželi da to uradi? Onomad sam pisao o užasnom kaskanju wargame developera za aktuelnim trendovima, mada ovaj rat odlazi nekoliko koraka dalje od pukog problema translacije modernog oruđa u interaktivnu formu. Bitan taktički činilac na terenu u Ukrajini jeste osoba s mobilnim telefonom sa potencijalom da obezbedi real-time informacije za bilo koju sukobljenu stranu. To može da radi voljno ili nevoljno, recimo, ako farmuje lajkove selfijima iz baze u pozadini, pa usled toga fasuje „kalibr” u spavaonicu i zoru dočeka u delovima. Kako to ubaciti u igru? Elektronsko osmatranje i ometanje odavno više nije apstraktan faktor, već apsolutno dominantni činilac svakog sukoba. Do sada nisam imao prilike da igram nijednu modernu strategiju gde bi taj faktor bio simuliran na način kompleksniji od pojačanja i smanjivanja fog-of-wara, što je totalno bezveze. Kako simulirati humanitarne koridore, moral stanovništva na ratnim područjima i sve one činioce koji su u velikoj shemi stvari važni skoro kao gorivo i municija?

U davna, sanjiva vremena, ratne strategije bile su definisane manevrima i direktnom upotrebom jedinica. Takav koncept danas deluje beznadežno zastarelo. Isto važi i za klasične medije, koji već duže vreme idu u kontra smeru svoje suštinske svrhe. Revoluciju u ratovanju smo dobili, sada je vreme za korenite promene i u načinu na koji se taj rat percipira i interaktivno proživljava.


PRETHODNI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama