VREMENSKA MAŠINA
Ljubav preko žice i poneka bomba
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. mart 2022.

Šestog marta, Aleks Džons pokreće famozni InfoWars, najčuveniji veb-portal posvećen teorijama zavere. Dvadeset četvrtog marta, u bioskope stiže „The Matrix” (Kijanu Rivs, Lorens Fišburn, Keri-En Mos...), film čiji je kulturni značaj u izvesnoj meri poljuljan monstruozno lošim nastavcima. Tri dana kasnije, naš PVO obara američki F-117 Nighthawk, a pilot, Dejl Zelko, uspeva da se katapultira i izbegne zarobljavanje.

U predvečerje bombardovanja, mi se bavimo ljubavnim filmskim aktuelnostima u mainstream filmografiji. Američki film „You’ve got mail” (Tom Henks i Meg Rajan) za temu je imao internet korespondenciju, ušavši u istoriju kao prvi AAA film koji je načeo ovu tematiku. Kad smo već kod korespondencije, u rubrici „Internet” bavili smo se problemom razmene poruka između GSM-a i interneta. Kako da pošaljete SMS, a da ga neko ko ima samo internet vidi? Danas trivijalnost, nekada problem koji je trebalo rešavati.

U ovom nesrećnom mesecu imali smo privilegiju da igramo neke od najboljih igara u istoriji PC-a. Mesečnu krunu poneo je Sid Meier’s Alpha Centauri, još uvek najbolja 4X igra. Opisali smo i fantastični Falcon 4.0, borbenu simulaciju letenja sa najboljom dinamičkom kampanjom u svemiru. Našlo se mesta i za opise Apache vs Havoc, King’s Quest 8: Mask of Eternity, Quest for Glory V: Dragon Fire, StarCraft: Brood War i nekoliko drugih, sitnijih igara.

mart 2004.

Prvog maja, Evropska unija dobija deset novih članica - Kipar, Češku republiku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Mađarsku, Maltu, Poljsku, Slovačku i Sloveniju. Sutradan, Evropska svemirska agencija lansira misiju sa sondom Roseta, radi proučavanja komete 67P/Churyumov-Gerasimenko. Dvadeset devetog marta, Republika Irska postaje prva država na svetu koja donosi zakon o zabrani pušenja na svim radnim mestima, uključujući i ugostiteljske objekte.

Dok je Elon Musk još uvek bio uboga sirotinja, Svet kompjutera se bavio istraživanjem Marsa. U tekstu „Gužva na crvenoj planeti” pišemo o istoriji i sadašnjosti misija na Mars, posebno o ulozi računara u njihovom organizovanju i sprovođenju. „Tržište” otvaramo „Harmonijom čoveka i sprave”, obimnim tekstom na temu ergonomije kancelarijske i računarske opreme. U „Test driveu” i tekstu „Nacionalna klasa od 80 kubika” uporedno testiramo (i zaključke izvlačimo) hard-diskove kapaciteta od 80 gigabajta koji su tog proleća imali idealan odnos cene i kapaciteta.

U jednoj od najproblematičnijih godina za PC gejming, Svet igara je opravdano mršav - šta reći kad smo za igru meseca izabrali generičku slasher-arkadu, Conana. Tu su i World War I: The Great War, Vietcong - Fist Alpha, Fair Strike, Jack the Ripper, Wars & Warriors: Joan of Arc, Starsky & Hutch, Chicago 1930, ništa upečatljivo, ništa istorijski utemeljeno.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama