PHONE ZONE
Samsung Galaxy S22 Ultra
Piši Ultra , čitaj Note
Gradimir JOKSIMOVIĆ
1. mart 2022.

Utapanjem u familiju Galaxy S, serija Note nastavlja porodičnu tradiciju pod novim nazivom. Galaxy S22 Ultra je nestrpljivo iščekivana inkarnacija koja objedinjuje vrhunsku produktivnost slavnih predaka edicije Note: S-Pen olovku, karakterističan dizajn, veliki ekran i mladalački duh serije S, koja svoje impresivne hardverske potencijale upreže u verovatno najpotpunije multimedijalne uređaje čitavog Android kraljevstva. One phone to rule them all? Možda, ali za određenu ciljnu grupu.

Pored vrhunskog ekrana, ključni prodajni argument modela Ultra jeste S Pen, digitalna olovka...

Zasnivajući dizajnerski potpis na ranijim modelima Note, Galaxy S22 Ultra spolja se vidno razlikuje od kolega iz ovogodišnje serije (Galaxy S22 i Galaxy S22+). Kućište ima oštre ivice koje okružuju gornju i donju zaravnjenu površinu, zatim, zaobljene bočne stranice sa diskretno savijenim ekranom, koji se bez grubih prelaza nastavlja na metalni ram. Pored monolitnog oblika, i gabariti telefona su u skladu sa tekovinama predaka: kućište je nešto kraće, ali i šire i deblje od poslednjeg modela koji je nosio naziv Note - podsećanja radi, prošlogodišnji S21 Ultra bio je tek veća i teža varijanta modela Galaxy S21, što se poklonicima Note filozofije nije naročito dopalo. Korisnici naviknuti na kompaktnije i oblije Galaksije verovatno neće štedeti na kritikama dok budu pokušavali da uglave ovaj telefon tesne džepove, dok grupa koja preferira konstrukciju nalik PDA uređajima, sa telefonom u jednoj i olovkom u drugoj ruci, neće imati veće zamerke.

Pošto S22 Ultra definitivno nije prijateljski nastrojen prema ljudima koji žongliraju telefonom u jednoj ruci, a pritom je i prilično klizav po čitavoj površini (uključujući i bočne stranice), futrola će biti obavezan deo inventara. Gornja i leva ivica kućišta su prazne, na desnoj se nalaze dobro pozicionirani tasteri za regulaciju zvuka i uključivanje ekrana, dok su na donjoj ivici raspoređeni ležište za olovku, rešetkasti prorez zvučnika, USB port i fioka sa držačem za dve nano-SIM kartice (slot za memorijsku karticu nije predviđen). Prednju stranu pokriva staklo sa Gorilla Glass Victus+ zaštitom i oleofobnom zaštitom koja prilično efikasno štiti od zamašćivanja, dok je čitavo kućište zaštićeno od vode i prašine prema standardima sertifikata IP68. Pozadi, umesto na uzdignutom „ostrvu”, kamere su grupisane u nivou zadnje ploče, u okviru pojedinačnih izbočina koje ne štrče mnogo iznad površine. Ova dizajnerska akrobacija nam se sviđa, jer donosi potrebno osveženje u pomalo jednoličnu estetiku Galaxy linije uređaja.

Ekran je upečatljivo prostran i premda je sa svojih 6,8 inča po dijagonali nominalno manji od onoga u modelu S21 Ultra, u stvarnosti ima veću korisnu površinu, zahvaljujući drugačijem odnosu ivica. Ekran je lako zakrivljen na bočnim stranama, što se nekima verovatno neće mnogo svideti, ali ističemo činjenicu da nismo imali nikakvih poteškoća pri rukovanju, niti se ekran u dlanu aktivirao mimo volje korisnika, dok je, s druge strane, olakšano izvođenje gestova za UI navigaciju. Kvalitet AMOLED panela u ovom modelu je besprekoran i predstavlja najbolje što Samsung nudi, a što je potvrđeno i ključnim brojkama: visokom rezolucijom, adaptivnim podešavanjem brzine osvežavanja u širokom rasponu, od jednog do 120 herca i vršnu osvetljenost od impresivnih 1750 nita. Ekran je po svim parametrima kvaliteta naprosto spektakularan, a ističe se i nova funkcija Vision Booster, koja uspešno prilagođava bazične karakteristike slike uslovima okruženja, tako da obezbedi maksimalnu vidljivost u svakoj prilici. Problem kod starijih modela, gde je bela često bila „zagađena” plavom ili crvenom nijansom, ovde se ne primećuje, pa je čitanje teksta na beloj pozadini maksimalno udobno.

Pored vrhunskog ekrana, ključni prodajni argument Ultre je S Pen digitalna olovka, čije su performanse, kako na papiru tako i u realnom radu, osetno poboljšane u odnosu na prethodne modele. Kašnjenje (latencija) očitavanja skraćeno je sa devet na samo 2,8 milisekundi, što u praksi znači da se olovka zaista ponaša „kao prava”, tj. da je osećaj prirodan kao pri pisanju klasičnom olovkom po papiru. Ovakvom utisku doprinosi i AI funkcija koja unapred predviđa koordinate pointera, kao i sofisticiran hardver unutar same olovke koji omogućava preciznu kontrolu i zadavanje komandi i bez dodirivanja ekrana. Pun potencijal olovke oseća se u aplikaciji Samsung Notes, dok u drugim programima možda neće biti ostvarena deklarisana brzina. S-Pen je gotovo idealna alatka za brzo hvatanje beleški (naročito je zgodno to što zapisivanje funkcioniše i kada je ekran isključen), ali nije najudobnije rešenje za ambicioznije uređivanje kancelarijskih dokumenata, tako da nije preporučljivo upuštati se u nekakvu skribomaniju ili kompleksno formatiranje teksta isključivo pomoću olovke. Zgodna nova funkcija Collaboration View omogućava da se S22 Ultra koristi zajedno sa Tab S8 tabletom - kada se ova dva uređaja povežu, ekran preuzima ulogu palete alatki, a tablet postaje platno (ovakvom kombinacijom obradovaće se retki korisnici koji budu mogli da odvoje više od dve hiljade evra za oba uređaja). Sve u svemu, S-Pen je opcija koju je lepo imati na raspolaganju, ali svakako nije neophodna.

Domen u kome je Note „prepisivao” od serije S ogleda se u impresivnoj kombinaciji trenutno najnaprednijih kamera. S22 Ultra nosi više nego sposoban fotografski četverac u kome kormilo drži jedinica sa senzorom od 108 megapiksela, praćena sa dve telefoto i jednom ultraširokom kamerom sa automatskim fokusiranjem. Što se hardvera tiče, glavna kamera ima sličnu konstrukciju kao ona u starom modelu (senzor od 1/1,33” sa pikselima veličine 0,8 mikrometara iza optički stabilizovanog sočiva sa otvorom blende f/1,8), ali ima i nekih novih trikova u rukavu na planu obrade podataka, snimanja u mraku i podrške za RAW format (senzor može paralelno da snima kompresovanu i RAW fotografiju koja je pogodnija za naknadnu obradu na računaru, zbog širokog dinamičkog opsega koji pruža više slobode za uređivanje).

Što se performansi kamere, odnosno, kvaliteta fotografija tiče, oštro oko će zapaziti izvestan kvalitativni pomak u odnosu na lanjski model, u smislu poboljšane detaljnosti i kontrasta na svim kamerama (to je, verovatno, zasluga novog procesora), ali ta poboljšanja imaju samo akademski značaj. Važnija su unapređenja koje se uočavaju tokom snimanja u mraku, koja su posledica intervencija ispod haube, grupisanih unutar opcije Adaptive Pixel. Ova funkcija omogućava kameri da koristi punu rezoluciju glavnog senzora tokom „vezivanja” piksela (spajanje podataka iz više tačaka u jedan veći piksel, radi poboljšanja osvetljenosti). Bolje performanse u mraku naročito su uočljive na fotografijama ljudi i na portretima i moramo priznati da nas je količina detalja na snimcima snimljenim u gotovo mrklom mraku ostavila bez teksta.

Od ostalih kamera, S22 Ultra nudi jednu sa trostrukim i drugu sa desetostrukim uvećanjem, što je velika prednost u odnosu na glavne rivale (Pixel 6 Pro, na primer, dobacuje do 4x, a iPhone 13 Pro do 3x). Prednja kamera ne zaostaje kvalitetom za glavnom ni u noćnom režimu, kada koristi diskretan ekranski blic koji ne zaslepljuje - s druge strane, glavni blic je veoma snažan i nije preporučljivo koristiti ga za snimanje portreta u mraku, jer dovodi do veoma neprijatnog zaslepljenja. U video-domenu primećuju se izvesna poboljšanja u prepoznavanju lica i kadriranju većeg broja ljudi, pri čemu se stepen uvećanja prilagođava u skladu sa tim - ovo je posebno korisno pri snimanju grupnih aktivnosti, kao što su sportski događaji. Rezimirano, kvalitetan i moćan zum, odlične performanse tokom snimanja pod slabim osvetljenjem i upečatljivi portretni snimci čine najvažnija unapređenja.

Kao i prethodnih godina, korisnicima van granica Amerike dostupna je samo verzija telefona sa Exynosovm procesorom, dok je Ujka Semu namenjen, mnogim kupcima poželjniji, Qualcomov Snapdragon 8 Gen 1. Samsung, naravno, tvrdi da nema primetnih razlika između ove dve platforme; ako ih i ima, dodaćemo sa sigurnošću, one su za korisnike, praktično, beznačajne. Našem tržištu u prilog ide i činjenica da se Exynos platforma, prema izveštajima koji se gomilaju od premijere, osetno manje zagreva pri jačem opterećenju od Snapdragona; takođe, testovi potvrđuju da je zaostatak GPU jedinice ove godine manji nego ikad (AMD je napravio odličan posao sa mobilnom platformom Xclipse). Bilo kako bilo, vrhunski utisak je zagarantovan u obe varijante i on podrazumeva glatko korisničko okruženje, postojane performanse u multitaskingu, maksimalnu brzinu reprodukcije zahtevnih igara i fluidan rad kamere u narednih nekoliko godina. Što se tiče trajanja baterije, tu nismo očekivali neka veća unapređenja i nismo ih ni dobili - autonomija pod standardnim uslovima ostaje unutar jednog, eventualno jednog i po dana (mereno uz osvežavanje ekrana od 120 herca). To nije loše, ali moglo je i bolje. Podrška za brzo punjenje je solidna, ali, opet, zaostaje za aktuelnim kineskim konkurentima; opcioni punjač od 45 vati, poput onog koji smo dobili za potrebe ovog testa, napuniće telefon za oko sat vremena.

Android 12 i OneUI 4.1 ostalim softverskim platformama i ove godine mogu da održe lekciju o performansama, funkcionalnosti i stabilnosti, a u ovom izdanju dodatno ističu opcije za prilagođavanje interfejsa i kontrolu privatnosti (uz kontrolnu tablu za evidenciju opcija privatnosti kojima se služe sve aplikacije ponaosob, postoje indikatorske ikonice koje se pojavljuju u gornjem desnom uglu ekrana kada aplikacija koristi kameru ili mikrofon). Za pohvalu je i Samsungovo obećanje da će obezbediti četiri kompletna ciklusa ažuriranja za OneUI i Android, uz pet godina redovnog ažuriranja bezbednosnih zakrpa.

Bilo da na njega gledamo kao na naslednika modela S21 Ultra ili kao reinkarnaciju linije Note, Galaxy S22 Ultra je impresivan uređaj koji uspešno nalazi pravu meru između „Noutovog” okruženja i klasičnog Galaxy telefona, čija esencija nije ozbiljnije ugrožena uključivanjem olovke. Tržište će ubrzo pokazati da li je ova zgodna kombinacija ujedno i dobitna. Mi svakako mislimo da jeste.

Operativni sistem: Android v12, One UI 4.1

Dimenzije i masa: 163,3 × 77,9 × 8,9 mm / 228 g

Čipset i memorija: Exynos 2200 (4 nm, 1×2,8 GHz Cortex-X2 & 3×2,5 GHz Cortex-A710
& 4×1,8 GHz Cortex-A510), AMD Xclipse 920 GPU, 8/12 GB RAM,
128-1024 GB interne memorije

Displej: 6,8” Dynamic AMOLED 2X (1440 × 3088, 500 ppi, 120 Hz, HDR10+),
Corning Gorilla Glass Victus+

Primarni sistem kamera: 108 MP (f/1,8, 23 mm wide, 1/1,33”, 0,8µm, PDAF, Laser AF, OIS) + 10 MP (f/4,9, 230 mm, periscope telephoto, 1/3,52”, 1,12 µm, dual pixel PDAF, OIS, 10x optički zum) + 12 MP (f/2,2, 13 mm, 120˚ ultrawide, 1/2,55”, 1,4 µm, dual pixel PDAF, Super Steady video) + 10 MP (f/2,4, 70 mm, telephoto, 1/3.52”, 1,12µm,
dual pixel PDAF, OIS, 3X optički zum); 8K@24 fps, 4K@30/60 fps,
1080p@30/60/240 fps, 720p@960 fps, HDR10+, snimanje stereo zvuka, gyro-EIS

Selfi kamera: 40 MP (f/2,2, 26 mm wide, 1/2,82”, 0,7 µm, PDAF, HDR),
4K@30/60 fps, 1080p@30 fps

Ostalo: Bluetooth 5.2, A2DP, LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e/dual-band/direct/hotspot, GSM/CDMA/HSPA/EVDO/LTE/5G, GPS (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO), AKG stereo zvučnici, 32-bit/384 kHz audio, USB Type-C 3.2, dual nano-SIM, Li-Ion baterija 5000 mAh, brzo punjenje (45 W), bežično punjenje (15 W), reverzno bežično punjenje (4,5 W); IP68 otpornost na vodu i prašinu

Performanse: AnTuTu Benchmark: 927459;
Geekbench 5: 1180 (Single-Core), 3689 (Multi-Core)

Proizvođač: Samsung (www.samsung.com)

 


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama